Wpis

wtorek, 19 marca 2013

Mazurek kajmakowo-orzechowy

Wielkanoc się zbliża. na blogu możecie znaleźć przepisy wielkanocne TUTAJ. Przez najbliższe 2 tygodnie możecie też spodziewać się nowych przepisów. Dzisiaj zaczynamy od mazurka. Nie byle jaki, bo kajmakowy, orzechowy, słodki, kruchy i klejący. Pyszny. Spód z przepisu Marka Łebkowskiego - magazyn Kuchnia nr 04.2000r. Wierzch-pomysł własny.

Mazurek kajmakowo-orzechowy

mazurek kajmakowy

Spód

/na dwie tortownice 24 cm lub zwykłą blaszkę do ciasta - wym. ok. 35x25 cm/

jak widać na obrazku ja blachę podzieliłam na pół i dla każdej połówki zrobiłam inną masę (należy wtedy zrobić masę z połowy proporcji podanych niżej)

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła, zimnego
  • 100 g cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany 22% (może być jogurt naturalny)

Masło posiekać z mąką i cukrem, następnie dodać żółtko, śmietanę i krótko wyrobić, aż składniki się połączą. Z ciasta zrobić kulkę, zawinąć w folię i schować do lodówki na minimum godzinę. Następnie wyłożyć ciasto na blachę (grubość ciasta ok 5 mm). Z pozostałości ciasta można zrobić ozdobne wałeczki wokoło blachy. Nakłuć ciasto i piec 15-20 minut w 200°C, aż się zarumieni. Ciasto nie rośnie, ma zostać płaskie. Przed nałożeniem masy ciasto schłodzić.

spód pod tartę

Masa kajmakowo-orzechowa - proporcja na całą blachę

  • 200 g orzechów ziemnych
  • 400 g masy kajmakowej
  • 4 łyżki śmietany kremówki

Masę kajmakową wraz ze śmietaną podgrzewamy w garnku na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa nie będzie gęsta. Dodajemy pokrojone na kawałki orzechy. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy na chwilę, aż będzie ciepłe, ale nie gorące.

Wykładamy masę na spód mazurka, ustrajamy np. kilkoma połówkami orzechów. Zostawiamy do ostudzenia, najlepiej w lodówce, na minimum godzinę, a najlepiej do następnego dnia.

 

Przepis dodają do akcji  oraz

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
wtorek, 19 marca 2013 08:35

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ervisha napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/19 09:14:18:

    Nez mazurków nie m świąt Wielkanocy :)

  • Gość ugotujmyto.pl napisał(a) z *.zone13.bethere.co.uk komentarz datowany na 2013/03/19 17:12:11:

    Wygląda obłędnie:)!

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/19 18:33:53:

    Bardzo ładnie się prezentuje! :)

  • grazyna00711 napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/19 19:18:28:

    piękny i pyszny :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/19 20:04:00:

    ervisha - zgadzam się :)
    ugotujmyto.pl - dzięki za miłe słowa :)
    majana- dziękuję :)
    grazyna - dziękuję :*

  • Gość Evitaa napisał(a) z *.ptwp.pl komentarz datowany na 2013/03/21 15:04:21:

    To jedna z moich ulubionych mazurkowych kompozycji smakowych :)

  • garymichy napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/23 23:46:08:

    Super mazurek, w połączeniu z orzechami :) Mój ulubiony! :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/24 08:37:59:

    Evitaa - moich również :)
    garymichy - cieszę się, że Ci odpowiada :)

  • Gość Słodki Wierzynek napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/03/25 11:37:52:

    Wygląda smakowicie! Może zechciałaby Pani wziąć udział w naszym wielkanocnym konkursie mazurkowym? Pozdrawiamy, www.slodki-wierzynek.blog.pl

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne