Wpis

wtorek, 12 marca 2013

Forszmak lubelski

Forszmak lubelski to regionalne danie, które stanowi doskonałą propozycję na obiad. To pożywny gulasz z ogórkami. Pożywny, pyszny, nieco kwaśno-ostry. Polecam jako odmianę od gulaszu. Źródło - gazetka Biedronki

Forszmak lubelski

  • ok. 600 g łopatki lub karkówki wieprzowej
  • 100 g kiełbasy wędzonej 
  • 100 g wędliny, najlepiej wędzonej
  • 1 cebula
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 litr bulionu
  • 2 łyżki mąki + ewentualnie 1 czubata łyżka mąki pszennej i 1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku

Wieprzowinę pokroić w gulaszową kostkę.

Na patelni rozgrzać olej i usmażyć mięso, aż się zarumieni. Smażyć dalej przez ok 10 minut.  W tym czasie posiekać cebulę, ogórki pokroić w kostkę, szynkę w paski, kiełbasę w półplastry.

Zdjąć mięso z patelni i odłożyć do garnka. Nalać nieco oleju na patelnię i usmażyć na niej kiełbasę i wędlinę. Po 5 minutach dodać na patelnię cebulę i smażyć kolejne 10 minut. Oprószyć całość mąką i wymieszać. Wrzucić do garnka z wcześniej usmażonym mięsem. Zalać bulionem, dodać ziele angielskie, liście laurowe i dusić pod przykryciem ok godziny na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie. Po ok. 45 minutach gotowania dodać ogórki, koncentrat pomidorowy i doprawić solą, pieprzem i papryką do smaku.

Forszmak podaje się z pieczywem lub ziemniakami, ale jeśli mamy ochotę zjeść np. z kaszą, to możemy zagęścić sos mieszając w zimnej wodzie mąkę pszenną i ziemniaczaną. Do tej mieszanki dodajemy nieco gorącego sosu, mieszamy, a następnie oddajemy do gotującego się sosu szybko mieszając. Zagotowujemy.

forszmak lubelski

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
wtorek, 12 marca 2013 08:20

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • jfloryan napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/12 08:24:28:

    takie zimowe danie... a zima nie chce odpuścić - chyba spróbuję :)

  • Gość Mr. Mrs. Sandman napisał(a) z *.euro-net.pl komentarz datowany na 2013/03/12 08:33:21:

    Że też mieszkamy w zasadzie nie tak daleko, a w życiu nie słyszeliśmy o forszmaku! Jako miłośnicy regionalnych perełek kulinarnych zapisujemy do wypróbowania - prezentuje się naprawdę interesująco. A może by tak... na wielkanocny stół? Zamiast żurku?

    Pozdrawiamy,
    Mr. & Mrs. S.

  • Gość agateq napisał(a) z *.165.enf.pl komentarz datowany na 2013/03/12 09:28:10:

    Jako Lublinianka mogę śmiało powiedzieć, że forszmak jest jednym z moich ulubionych dań! :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/14 20:39:55:

    jfloryan - polecam, na zimowy obiad idealne :)
    Mr. & Mrs. S. - ja w sumie też dopiero niedawno się dowiedziałam. A żurek uwielbiam, więc nie zrezygnuję ;)
    agateq - mnie również bardzo smakuje, choć do Lublina daleko :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/16 11:30:30:

    pysznie wygląda ;) chyba ze dwa lata mam go w planie;)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/16 21:27:44:

    Izaa czas się za niego zabrać :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne