Wpis

sobota, 23 marca 2013

Babka karmelowa

Babka jest idealną propozycją na Wielkanoc. Jest niesamowicie łatwa w wykonaniu, więc nawet laicy sobie z nią poradzą. Ma piękny karmelowy kolor. Nic tylko piec i cieszyć się jej smakiem. źródło.

Babka karmelowa

  • 125 g masła lub margaryny
  • 125 g cukru
  • 125 ml mleka (w temp. pokojowej)
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g masy krówkowej / kajmakowej (lub skondensowane mleko samodzielnie gotowanego w puszce)
  • 70 g czekolady mlecznej na polewę
  • ok. 50-70 g orzechów do posypania ( u mnie włoskie, mogą być solone ziemne)

babka snikersowa

Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. W drugiej misce miksujemy miękkie masło i dodajemy powoli ubite jajka.

Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawać do masy jajecznej na przemian z mlekiem. Dodać szczyptę soli.

Masę kajmakową wymieszać łyżką, żeby była jednolita. Dodawać do ciasta po łyżce i miksować do połączenia. Ciasto przełożyć do formy na babę wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

Piec ok. 50-60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C.

Po upieczeniu wystudzić babkę. Polać ją czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej (na garnku z małą ilością gotującej się wody ustawiamy miseczkę z czekoladą i ją rozpuszczamy). Posypać posiekanymi na kawałki orzechami.

pyszna babka karmelowa

Przepis dodaję do akcji oraz

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
sobota, 23 marca 2013 09:26

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • oluus90 napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/23 10:39:53:

    moja miłość do babek jest wielka... ale mój P. mówi że są suche i nie lubi :(

  • Gość Jachna napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/03/23 14:15:25:

    a w którym momencie dodać masło ? mam ochotę zrobić tą babeczkę na święta :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/23 17:28:20:

    oluus90 - zawsze możesz zrobić mniejsze babeczki :)
    Jachna - dzięki za spostrzegawczość, poprawiłam :)

  • Gość magma napisał(a) z *.ip4.artcom.pl komentarz datowany na 2013/03/23 20:56:34:

    pyszna musi być:) skorzystam z przepisu:)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/24 00:36:16:

    Cudownie wygląda! :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/24 08:40:14:

    Magma - daj znać, gdy zrobisz :)
    Majanka - dziękuję :*

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/03 13:09:35:

    musi być pyszna; nie jadłam jeszcze takiej

  • Gość lw napisał(a) z *.dip0.t-ipconnect.de komentarz datowany na 2016/12/12 07:37:42:

    Witam,po upieczeniu wyszedl mi lekki zakalec,zrobilam cos zle?

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/12 21:56:13:

    hmm może któryś ze składników był zimny (nie miał temperatury pokojowej)?
    Czy przed wyjęciem babki z piekarnika zrobiłaś próbę patyczkiem, czy babka była dopieczona? Piekarniki różnie grzeją i może potrzebowała jeszcze chwilkę?

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne