Wpis

wtorek, 05 lutego 2013

Pyszne risotto

Risotto - włoskie danie, o charakterystycznej kremowej konsystencji. Przygotowywane z dodatkiem wina i serem jest idealnym daniem na obiad lub kolacje. U mnie dodatki stanowią pieczarki, szpinak i suszone pomidory. Risotto nie jest trudne w przygotowaniu i warte jest każdej minuty, którą stoimy przy garnku pilnując ryżu. Polecam, bo jedzenie tego risotto to sama przyjemność! Źródło.

Risotto z grzybami i suszonymi pomidorami

/ danie dla 5 osób/

  • 3 łyżki oliwy
  • 60 g masła
  • 2 cebule, posiekane
  • ok. 400 g pieczarek, pokroić w plastry
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 400 g ryżu arborio (do risotto)
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 250 ml wody
  • 10 suszonych pomidorów
  • 1 litr +250 ml bulionu
  • 6 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 60 g startego żółtego sera (na najmniejszych oczkach tarki)
  • 200 g świeżych liści szpinaku

Ponieważ przy przygotowaniu risotto czas miedzy kolejnymi etapami jest dość krótki, najlepiej przygotować/ umyć/ pokroić sobie wszystko wcześniej i położyć pod ręką.

Pomidory (jeśli nie są w zalewie) zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na kilka minut, aż zmiękną. Następnie odsączamy i kroimy na kawałki. Szpinak płuczemy wodą i zostawimy na durszlaku.

W szerokim garnku rozgrzać oliwę z masłem. Dodać posiekaną cebulę i smażyć przez ok. 5 minut, aż zmięknie. Następnie dodać umyte i pokrojone w talarki pieczarki oraz pokrojony na drobno czosnek. Smażyć przez ok 3 minuty (przy tej ilości pieczarek, dałam im nieco więcej czasu na podsmażenie).

Dodać ryż (uwaga, nie płuczemy wcześniej ryżu wcześniej w wodzie, by nie pozbyć się skrobi, która nada daniu charakterystyczną zawiesistą konsystencję). Do garnka wlewamy też wino i wodę. Gotujemy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż wino i woda wchłoną w ryż.

Następnie dodajemy pokrojone pomidory i dolewamy szklankę bulionu. Gotujemy do wchłonięcia płynu, od czasu do czasu mieszamy, by ryż nie przywarł do dna. Następnie znowu dolewamy szklankę bulionu i gotujemy do wchłonięcia płynu. Powtarzamy, aż wykorzystamy cały bulion.

Do ryżu dodajemy posiekaną natkę pietruszki i połowę sera. Dodajemy szpinak i gotujemy kilka minut, aż szpinak zmięknie.

Podajemy gorące, posypane startym serem. Można podać z ciabattą (lub innym pieczywem), ja podałam z wytrawnymi muffinami (przepis podany będzie w tym tygodniu na blogu).

risotto z grzybami

Inne propozycje przygotowania risotto możecie zobaczyć u: Shinju, Mirabelki, Maggie, Panny Malwinny, Tomka, Dobromiły, Ani i Siaśki. Każdy z nas w swojej kuchni, w ramach wspólnego wirtualnego kucharzenia, przygotował inne risotto, na pewno więc znajdziecie idealny przepis dla siebie :)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
wtorek, 05 lutego 2013 19:00

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • bernadeta75 napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/05 19:10:22:

    mega apetyczne zdjecie.

  • Gość Mirabelka napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/02/05 19:23:03:

    Super fotka :) robiłam kiedyś podobne risotto, ale bez dodatku szpinaku. :)

  • Gość ankawell napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/02/05 19:29:37:

    Wspaniały przepis ... uwielbiam aksamitną kremowość risotto

  • mopswkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/05 21:32:40:

    Świetne dodatki, naprawdę musiało być pyszne!

  • shinju napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/05 22:50:11:

    Wygląda naprawdę imponująco. Nie do końca jest to mój zestaw składników, bo nie przepadam za szpinakiem, ale mojemu T. z pewnością by smakowało.

  • Gość Tomek gotuj napisał(a) z *.warszawa.vectranet.pl komentarz datowany na 2013/02/06 16:08:28:

    Smakowite, a na widok zdjęcia aż ma się ochotę wbić widelec w tę pieczareczkę :)

  • Gość pasjonatka napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/02/06 21:05:39:

    kuchnia wloska jest wprost wspaniala :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/06 21:38:39:

    Smaczne risotto przygotowałaś:) Lubię szpinak.

  • Gość Evitaa napisał(a) z *.ptwp.pl komentarz datowany na 2013/02/07 14:10:09:

    Smakowite baaaardzo. Apetyczne zdjęcie :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/07 22:20:12:

    Bernadeta - dziękuję :)
    Mirabelka - bez szpinaku również będzie dobre :) i dziękuję za komplement
    Ankawell - polecam więc zrobić, pychota
    Mopswkuchni - było, a dodatki bardzo ze sobą współgrały
    Shinju- bez szpinaku można zrobić, albo przekonać się do szpinaku (ale to chyba trudniejsze) ;)
    Tomek - cieszą mnie takie słowa :)
    Pasjonatka - też tak uważam, szkoda tylko, że nie miałam okazji być we włoszech i wypróbować na żywo tych smaków
    Majanka - dziękuję, też lubię :)
    Evitaa - ach dziękuję :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne