Wpis

piątek, 15 lutego 2013

Gulasz warzywny Jemiego Olivera (Sycylia)

Dzisiaj przedstawiam włoski gulasz warzywny- caponata. Jest to tradycyjne danie kuchni sycylijskiej. Wiem, że teraz bakłażany są drogie, ale znalazłam takie piękne w promocji, że nie mogłam się oprzeć. Przepis pochodzi z książki Jemiego Olivera "Włoska wyprawa Jemiego". Zmniejszyłam jedynie ilość octu i zwiększyłam ilość oliwy, bakłażany pięknie ją wchłaniają podczas smażenia...

Caponata - gulasz z bakłażanów

  • 2 bakłażany, obrane, pokrojone w sporą kostkę
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • sól (najlepiej morska), świeżo zmielony pieprz
  • 1 mała czerwona cebula, obrana, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, obrane, pokrojone na drobno
  • garść zielonych oliwek bez pestek (dałam oliwki z papryką)
  • mała garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki solonych kaparów, opłukanych, odsączonych (pokroiłam je na pół)
  • 1 łyżka octu winnego
  • 5 dużych, dojrzałych pomidorów, grubo posiekanych (dałam 1 puszkę pomidorów)
  • 2 łyżki migdałów, drobno pokrojonych (można pominąć)

Rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojone bakłażany, posolić, dodać oregano, przemieszać, by bakłażany równomiernie pokryły się oliwą. Smażyć aż bakłażany się zarumienią i zmiękną (wg Jemiego trwa to ok. 5 minut. Ja smażyłam bakłażany w 2 partiach, przez dłuższy czas. Należy mieszać i w razie czego uzupełniać oliwę, ponieważ bakłażany ją wchłaniają).

Dodać cebulę, czosnek, natkę, smażyć kilka minut.

Wrzucić kapary, oliwki (pokroiłam w plastry) i skropić octem, chwilę podsmażyć.

Dodać pomidory, pokrojone migdały, dusić przykryte na małym ogniu przez ok 15 minut. Spróbować przed podaniem. Warzywa powinny być miękkie. Potrawę doprawić do smaku pieprzem i solą.

Podawać posypane natką pietruszki.

caponata

Inne pomysły na gulasz możecie znaleźć u Maggie, Mirabelki, Shinju, Michała, Peli, Panny Malwinny, w ramach wspólnego pichcenia.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
piątek, 15 lutego 2013 19:08

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość antka91 napisał(a) z *.centertel.pl komentarz datowany na 2013/02/15 19:59:27:

    idealny na zimowe chłody:)

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/15 20:11:21:

    Pyszny obiadek:)

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/16 08:01:50:

    pysznie i lekko! chociaż ostatnio za mięsem nie szaleję, to gulasz z chęcią bym spróbowała!

  • grazyna00711 napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/18 12:58:47:

    bardzo lubię bakłażany - dla mnie pycha :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne