Wpis

niedziela, 24 lutego 2013

Czekoladowe croissant

Czekoladowy weekend trwa, nie mogłam więc odmówić sobie przyjemności zjedzenia czegoś czekoladowego. Mój wybór padł na czekoladowe croissants od Anny Marii. Ciasto drożdżowe półfrancuskie jest nieco przerażające, ale to tylko pierwsze wrażenie. Tak na prawdę po prostu musimy zaplanować zrobienie sobie tego ciasta na dzień który spędzimy w większości w domu. Samo zrobienie go nie jest więc trudne, tylko czasochłonne. Nie zniechęcajcie się jednak co croissanty wyszły pyszne, bardzo czekoladowe. Bez nadzienia są tylko lekko słodkie, więc jeśli chcemy zjeść je na deser warto nadziać je kremem czekoladowym lub kawałkami czekolady.

Robienie ciasta możemy rozłożyć na 2 lub 3 dni. Brzmi to strasznie, ale tak na prawdę najmniej uciążliwe jest zrobienie masy maślanej wieczorem (dzień pierwszy), następnego dnia wałkowanie ciasta (dzień drugi) i tego samego dnia możemy cieszyć się rogalami lub odstawić gotowe ciasto i zrobić rogale następnego dnia (dzień 3).

Czekoladowe croissanty

(szklanka o poj. 250 ml)

Ciasto

  • 28 g świeżych drożdży
  • 3 i 3/4 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka letniego mleka

Masa maślana

  • 500 g miękkiego masła 
  • 1/4 szklanki gorzkiego kakao

Dodatki

  • 1 jajko
  • opcjonalnie - czekolada lub krem czekoladowy

croissans czekoladowy

Etap I - przygotowanie ciasta i masy maślanej

Ciasto: Do miski wsypać mąkę cukier i sól. Wymieszać. Do letniego mleka dodać drożdże dodać drożdże i wymieszać. Wlać do suchych składników. Wyrabiać ciasto, aż stanie się elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk (oczywiście można też wyrabiać mechanicznie). Jeśli ciasto będzie zbyt suche to można dodać nieco mleka. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na pół godziny. Następnie odstawić do lodówki na minimum 8 godzin (ja odstawiłam na całą noc).

Masa maślana: Miękkie masło i kakao miksujemy na gładką masę. Przełożyć na folię kuchenną i ułożyć z masy kwadrat o boku ok. 15-17 cm. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 8 godzin lub całą noc.

Etap II - połączenie z masą maślaną

Schłodzone ciasto i masło wyjąć z lodówki. Ciasto wyłożyć na blat wysypany mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x40 cm. Pędzelkiem usunąć nadmiar mąki. Na środku ułożyć masę maślaną i nakładamy ciasto tak, by ciasto oblepiło masło (przypomina to składanie koperty). Taki "pakunek" rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 20x40 cm. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Ciasto najlepiej wkładać do lodówki na deseczce (będzie nam łatwiej wkładać i wykładać z lodówki).

Etap III - wałkowanie

Składanie 1: ciasto wyjmujemy z lodówki. Odwijamy z folii i układamy na blacie wysypanym mąką. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x90 cm. Usunąć pędzelkiem nadmiar mąki. Dłuższy bok ciasta dzielimy w myślach na 3 części. Składamy 1/3 ciasta do środka i na nią nakładamy pozostałą 1/3 ciasta. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 2 godziny.

Składanie 2 - Wykładamy ciasto i obracamy je tak, by mieć przed sobą krótszy bok prostokąta (20 cm) i postępujemy jak powyżej. Ciasto włożyć do lodówki, po złożeniu, na kolejne 2 godziny.

składanie 3 - wyjmujemy ciasto, składamy ciasto tak jak opisano powyżej.

Etap IV - robienie rogali

Po 3 składaniu rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 5 mm. Jeśli chcemy robić ciasto na następny dzień, to układamy folię spożywczą na całej długości ciasta i je lekko składamy, tak by się nie zlepiło i zmieściło nam się do lodówki. Na następny dzień rozwijamy i wycinamy rogale.

Po rozwałkowaniu ciasta na grubość 5 mm wycinamy trójkąty*. Można przygotować sobie szablon ze sztywnego papieru - trójkąt o podstawie 9 cm i wysokości 21 cm. Podstawę trójkąta najlepiej lekko naciąć nożem (pokazałam ten sposób tutaj), wtedy lepiej się zwijają. Jeśli chcemy to smarujemy środek trójkąta nadzieniem. Zwijamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny.

Nagrzewamy piekarnik do 240°C. Po wyrośnięciu croissanty smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 190ºC i pieczemy przez ok. 15 minut. Odkładamy na kratkę do całkowitego schłodzenia.

* oprócz wycinania trójkątów, część ciasta pokroiłam na paski i zwinęłam w ślimaczki.

croissant


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
niedziela, 24 lutego 2013 11:34

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/24 16:54:41:

    mmm... Ewelino! kusisz mnie tak niesamowicie :]

  • Gość Babeczka napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2013/02/24 18:03:50:

    Wygląda niesamowicie smacznie!:)

  • Gość Luka Li napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/02/24 18:44:46:

    Apetyczne:)

  • kucharnia napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/24 19:07:05:

    Ale fajne, że je zrobiłaś! Pięknie wyszły!

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/24 21:38:02:

    Karmel-itka - daj się skusić ;) warto :)
    Babeczka - i takie też są
    Luka Li - bardzo :) a jeszcze lepsze, gdy można się w nie wgryźć.
    Kuchatnia - dziękuję za przepis, jest świetny!

  • Gość Barista napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2013/02/26 10:26:11:

    Prawie każdy dzień zaczynam od kawy i croissant lub innego pieczywa :)
    Smaczny blog.

  • Gość Aurora napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/02/27 10:49:45:

    Boskie !!!

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/03 21:34:48:

    Wyglądają bosko! takie pysznie czekoladowe, to nawet teraz chętnie bym zjadła;) Dziękuję za przyłączenie się do zabawy :) Pozdrawiam :)

  • Gość Endemol napisał(a) z *.gazeta.pl komentarz datowany na 2013/03/05 14:02:13:

    Jesteśmy pod wrażeniem twoich wypieków! Zapraszamy więc do udziału w II serii POLSKIEGO TURNIEJU WYPIEKÓW!
    tutaj link do ankiety zgłoszeniowej: www.tlcpolska.pl/polskiturniejwypiekow

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/06 18:52:10:

    Barista - dziękuję za miłe słowa. Niesamowicie miło rozpocząć dzień od croissanta :)
    Aurora - dzięki!
    Atina - dziękuję, to mi jest miło, że zajęłaś się organizacją :)
    Endemol - dziękuję za informację

  • Gość marusia napisał(a) z *.ip.skylogicnet.com komentarz datowany na 2013/05/04 21:13:31:

    niestety nie wyszło, masło wypłynęło :(

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/04 22:47:12:

    Marusia nie bardzo rozumiem na jakim etapie masło mogło wypłynąć? Po wszystkich wałkowaniach masło oddziela jedynie warstwy ciasta, ale jest ono tak cieniutkie (właściwie wtopione w ciasto), że nie ma co wypłynąć.

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/04 22:48:03:

    Marusia nie bardzo rozumiem na jakim etapie masło mogło wypłynąć? Po wszystkich wałkowaniach masło oddziela jedynie warstwy ciasta, ale jest ono tak cieniutkie (właściwie wtopione w ciasto), że nie ma co wypłynąć.

  • Gość marusia napisał(a) z *.ip.skylogicnet.com komentarz datowany na 2013/05/04 23:53:33:

    do momentu rozpoczęcia pieczenia wszystko było OK, po ok 3 min w piekarniku masło zaczęło wypływać z rożków, po 15 min brytfanna była pełna masła :( - rożki natomiast suche, powodem prawdopodobnie było niepołączenie się masła z ciastem -- podczas krojenia trójkątów widoczne były warstwy - czy to prawidłowe ? - dodam jeszcze że ciasto robiłam drugi dzień (całą noc było w lodówce) -- a niech to - wyglądały tak smakowicie przed upieczeniem ;)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/08 22:23:57:

    u mnie żadne maso nie wypływało...przykro mi, że u Ciebie rogale się nie udały :(
    u mnie rogale przed upieczeniem wyglądały dokładnie tak jak na zdjęciu, masło było całkowicie wchłonięte a warstwy się nie oddzielały od siebie.

  • Gość alvaro napisał(a) z *.toya.net.pl komentarz datowany na 2014/10/09 13:44:37:

    Wygląda jak kupa... :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/09 21:15:06:

    Alvaro dobrze zatem, że chociaż dobrze smakują ;)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne