Wpis

piątek, 22 lutego 2013

Babeczki z kajmakiem WC#2 2013

Nadszedł czas na wpis z weekendowej cukierni, której gospodynią jest Anna Maria z Kucharni. Gospodyni zaproponowała nam fondant kajmakowy, czyli babeczki z płynnym kajmakiem. Oczywiście minuta za długo w piekarniku spowodowała, że masa się ścięła i nie uzyskałam pięknej lawy z kajmaku. Niemniej babeczki były pyszne, choć nieco zbyt słodkie, zdecydowałam się więc pokazać, to co mam. Babeczki są niesamowicie puszyste i mają fajną strukturę. Ich plusem jest też niesamowicie krótki czas przygotowania 15-20 minut i cieszymy się babeczkami :)

Babeczki z kajmakiem

/ 9 szt./

  • 2,5 łyżki mąki+odrobina do wysypania foremek
  • 2 duże żółtka
  • 1 jajko
  • ok. 400 g masy krówkowej z puszki (u mnie smak orzechowy)
  • opcjonalnie - sól morska
  • opcjonalnie - lody waniliowe

Foremki do muffin wysmarować olejem/masłem i wysypać mąką. Piekarnik nagrzać do 200ºC.

Jajka i żółtka ubić na puszystą masę (ok 2-3 minut). Następnie dodawać masę krówkową, miksując do połączenia. Na koniec dodajemy mąkę, miksujemy. Wylewamy masę do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy ok 10 minut (przy pojemności babeczek ok 120ml).

Babeczki wyjmujemy ciepłe na talerzyk, przekrawamy nożykiem by wypłynęła masa, można podawać z gałką lodów waniliowych. Jeśli zapieczecie masę, to babeczki i tak są pyszne, choć mniej efektowne.

Jeśli ktoś lubi solony karmel, to do ciasta (przed upieczeniem) można dodać szczyptę soli morskiej.

babeczki z kajmakiem

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
piątek, 22 lutego 2013 08:32

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kucharnia napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/22 09:47:13:

    Wspaniale, że dołączyłaś! Nawet te bez płynnego środka wspaniale smakują i wyglądają - dodatek soli cudownie przełamuje intensywną słodycz:)
    Pozdrowienia!

  • Gość magma napisał(a) z *.ip4.artcom.pl komentarz datowany na 2013/02/22 12:33:23:

    uwielbiam kajmakowe masy:) jak dla mnie wygląda rewelacyjnie:)

  • Gość cienieiblaski napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2013/02/22 15:28:03:

    Zapraszam po odbiór nagrody. Pozdrawiam.
    cienieiblaski.bloog.pl

  • Gość pasjonatka napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/02/23 21:15:04:

    kocham kajmak i juz mi sie marzyly te babeczki ;d

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/24 09:27:34:

    Kucharnia - dodałam szczyptę soli, ale nieco za mało, bo słodycz babeczek zdołała ją zagłuszyć. Też się cieszę z udziału, bo babeczki bardzo smaczne :)

    Magma - w takim razie polecam spróbować :)

    Cienie i blaski - dziękuję za wyróżnienie :*

    Pasjonatka - trzeba nadrobić i zrobić z prawdziwą lawą kajmakową :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne