Wpis

środa, 02 stycznia 2013

Coś tu się dymi...

Pod koniec listopada odbyły się w Łodzi warsztaty kuchni molekularnej Innowacja na talerzu dla blogerów organizowane prze PepsiCo. Warsztaty odbyły się w Hotelu NoBo i prowadził je Szef kuchni restauracji Kolory Wina Jarosław Bieńkowski.

Od początku panowała rozluźniona atmosfera, a później już było tylko lepiej i zabawniej. Rozpoczęliśmy od teorii kuchni molekularnej. Poznaliśmy najważniejszych prekursorów oraz eksperymenty prowadzące do dzisiejszego wyglądu kuchni molekularnej.

kuchnia molekularna

Jedno Wam powiem - byłam na 2 pokazach kuchni molekularnej i za każdym razem daje to taką samą radość. Przede wszystkim jest to kuchnia pokazowa i niezwykle efektowna wizualnie. Kiedy przeszliśmy do pokazu prowadzonego przez pana Jarka (z naszym czynnym udziałem), to uśmiechy pojawiły się na wszystkich twarzach :) I do tego było przepysznie. najlepiej wspominam sorbety mmm coś cudownego. W niejednej restauracji zrobią taki sorbet przy Was, nie ma porównania z tradycyjnymi lodami.

Oprócz tego jedliśmy jajka, mięso i rybę gotowane metoda sous vide, dzięki czemu zachowywały swoje walory smakowe.

kuchnia molekularna

Najbardziej efektowna oczywiście zawsze jest praca z ciekłym azotem. jeśli zastanawiacie się czemu na pierwszym zdjęciu tak efektownie dymi mi z buzi, to powiem Wam, ze to liście mięty moczone w ciekłym azocie. Trzeba je bardzo szybko zjeść, a smakują jak guma miętowa, tylko taka w pierwotnej postaci ;)

Naśmialiśmy się niesamowicie, a szef kuchni okazał się tak fajnym facetem, który na dodatek gotuje smacznie i z pasją, że zaczęły padać żartobliwe propozycje małżeństwa i adopcji ;)

nobo hotel łódź

Dalej było jeszcze lepiej, bo zjedliśmy pyszny obiad, wysłuchaliśmy cennych rad jak stać się lepszym blogerem od Łukasza Gołackiego i przeszliśmy do gotowania :)

W teemie z Karmel-itką i Grażynką zrobiłyśmy Frittatę z sunbites i szpinakiem. Blogerki przyrządzały potrawy, które zwyciężyły w konkursie PepsiCo z użyciem ich produktów...I tutaj przyznam szczerze, że coś nie byłam przekonana...chipsy dodawane namiętnie do wszystkiego? No ja generalnie chipsy / fast foody jem raz na rok, wiec się nie palę do takich połączeń, ale ciekawość zwyciężyła i powiem, że dania wyszły smaczne. Ja dorwałam się do dania z sunbits, które akurat nawet lubię. Przepis podaję poniżej. Resztę przepisów możecie znaleźć i pobrać na FB na profilu Pepsico.

Bawiłam się wyśmienicie, mam więc nadzieję, że z całą ekipą spotkam się przy innych okazjach. Dziękuję za zaproszenie.

warsztaty kuchnia molekularna

Frittata z sunbites i szpinakiem

  • pół opakowania sunbites o smaku warzyw lub ziół
  • garść liści świeżego szpinaku
  • pół cukinii
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • pół opakowania sera feta
  • 3-6 jajka (ilość tak na prawdę zależy od wielkości foremek, my zużyłyśmy 6 jaj)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Ilość dodatków jest podana "na oko", chodzi o to by wypełnić całkowicie foremki.

Na spód foremek od muffin kładziemy sunbites, pokruszone na kawałki. Na nie kładziemy umyty szpinak, na to kawałki obranej i pokrojonej w kostkę cukinii. Na wierzch pokrojony w kostkę ser feta orz pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki. Roztrzepujemy jajka, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Zalewamy foremki, by były jajko przykrywało składniki. zapiekamy w piekarniku w temp. 180°C przez ok 30 minut.

frittata ze szpinakiem

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
środa, 02 stycznia 2013 08:29

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Luna napisał(a) z *.smrw.lodz.pl komentarz datowany na 2013/01/02 10:12:18:

    Wow, bardzo zazdroszczę takich fajnych warsztatów :) I to w Łodzi! :)

  • bernadeta75 napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/02 16:52:18:

    no fakt było wesoło i bardzo przyjemnie;)

  • grazyna00711 napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/02 18:25:32:

    Oj, super było-potwierdzam :)

  • dogsonx napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/02 20:20:22:

    Pięknie wygląda !! :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/02 22:56:15:

    Luna - było świetnie, więc jest czego zazdrościć
    Bernadeta - miło było Cię poznać :)
    Grażynka - mam nadzieję, że wkrótce znowu jakieś spotkanie :)
    Dogsonx - :)

  • Gość Salvador Dali napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2013/01/03 14:42:34:

    bardzo fajne takie spotkanie :)
    Super, że miałaś okazję uczestniczyć!
    A to danie-obłędne!

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/06 16:56:52:

    Wygląda bardzo apetycznie :-)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/10 18:42:48:

    Salvador - dziękuję ślicznie. a spotkanie świetne :)
    Agattekh - dziękuję, smakowało też dobrze

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne