Wpis

środa, 09 stycznia 2013

Ajvar (Serbia)

Ajvar (ajwar) to lekko pikantna pasta warzywna z papryki i bakłażanów. Ajvar jest popularny na Bałkanach i pochodzi z kuchni serbskiej. Jeśli lubicie ketchup i lutenicę, to polubicie i ajwar. To świetny dodatek do kanapek, pizzy, czy mięsa. Ile gospodyń, tyle ajwarów, warto więc szukać swojego ulubionego zestawu. Mnie ten bardzo smakował. Wyszły mi 3 małe słoiki, które zapasteryzowałam, bo myślałam, że trochę ta pasta poleży...jakże się myliłam. Zniknęła raz dwa. Inspiracja.

Ajwar

  • 4 czerwone papryki
  • 1 bakłażan
  • ostra papryka w proszku (dałam szczyptę)
  • 1 łyżka octu winnego
  • 0,5 łyżki miodu
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa

Paprykę umyć i pokroić na 4 części, oczyścić z pestek. Bakłażana pokroić na grube plastry. Olejem posmarować warzywa, posolić i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez 30 minut.

Gorącą paprykę włożyć do garnka i przykryć pokrywką. Po ostudzeniu wyjąć i obrać ze skórki. Bakłażana także obrałam.

Bakłażana, paprykę, czosnek, ocet, miód, sól, pieprz, paprykę w proszku zblendować, a następnie doprawić do smaku. Ja dodałam jeszcze odrobinę octu i dość dużo soli i pieprzu. Ajwar wkładamy do słoika i zostawiamy w lodówce na kilka godzin

ajwar

Jeśli chcemy pasteryzować:

na dno garnka wkładamy nakrętki od słoików. Układamy na nich słoiki i zalewamy wodą, tak by woda sięgała poniżej nakrętki. Przykrywamy pokrywką i gotujemy. Od momentu rozpoczęcia wrzenia wody, gotujemy ok 15 minut. Zostawiany do wystygnięcia w wodzie.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
środa, 09 stycznia 2013 00:26

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość kimek napisał(a) z 213.34.214.* komentarz datowany na 2013/01/09 05:01:51:

    Ajvar jest super! Jadałem na wakacjach w Chorwacji. Dzięki za przepis.

  • Gość siankoo napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/01/09 09:57:16:

    ajvar bardzo lubię, chorwackie wakacje mi przypomina, sama jeszcze nie robiłam, więc czuje że muszę to zmienić :)

  • Gość wuwu napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/01/09 10:40:52:

    Ajvar jest pyszny ale najlepiej robić go w sezonie warzyw sierpień - październik :)

  • Gość GrubeNici napisał(a) z *.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2013/01/09 12:52:32:

    Miałam ambicję , żeby zrobić w tym roku, ale ...... Przepis zatem musi poleżeć do końca lata :)

  • Gość kuchenny bałagan napisał(a) z *.home.aster.pl komentarz datowany na 2013/01/09 21:43:56:

    Nie jadłam, ale sądząc po składnikach powinno mi smakować :)

  • Gość Potrawy z ziemniaków napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2013/01/10 00:03:05:

    uwielbiam ajwar!

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/20 21:27:58:

    Kimek - zgadzam się, dobrze doprawiony jest super :)
    Siankoo - polecam zrobić :)
    Wuwu- owszem, najlepiej gdy warzywa są świeże i tanie. Ja się nie mogłam doczekać i jakiś miesiąc temu zrobiłam z tej małej porcji :)
    GrubeNici - przepis nie ucieknie :) ja latem również zrobię większą ilość :)
    Kuchenny bałagan - jeśli lubisz ketchup lub lutenicę, to ajwar też Ci będzie smakować :)
    Potrawy z ziemniaków - i ja też!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne