Wpis

niedziela, 16 grudnia 2012

Szaszłyki z kurczaka z ananasem+test patelni Neoflam

Niedawno dostałam do testów patelnię grillową od Neoflam Poland. Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić moją opinią oraz przepisem na pyszne szaszłyki z piersi kurczaka i ananasa.

Szaszłyki z kurczaka i ananasa

/ok. 14 szaszłyków/

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 świeży ananas lub 1 puszka ananasa w zalewie
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2/3 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • patyczki do szaszłyków

 Jeśli korzystamy z drewnianych patyczków, to moczymy je w wodzie przez  minimum 30 minut.

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy pieprzem i solą.

Przygotowujemy marynatę: w misce mieszamy olej, kurkumę, tymianek oraz 4 łyżki soku z ananasa (jeśli mamy świeżego, to możemy ominąć). Do marynaty wkładamy kawałki kurczaka, mieszamy i odkładamy do lodówki na 30-40 minut.

szaszłuki z ananasem

Wyciągamy patyczki z wody. Kroimy ananasa na kawałki. Na patyczki nadziewamy naprzemiennie ananasa i kurczaka (najlepiej mieć kurczaka i ananasa mniej więcej tej samej wielkości, żeby nie było problemu z dosmażeniem mięsa).

Rozgrzewamy patelnię posmarowaną oliwą i smażymy. Podajemy np. z ryżem i sałatką.

Jeśli z powodu zbyt dużych kawałków ananasa mięso nam się nie dosmaży, to możemy włożyć szaszłyki na kilka minut do rozgrzanego piekarnika.

szaszłyki z kurczaka

Szaszłyki zostały wykonane na patelni grillowej Neoflam, ale możecie je wykonać także na grillu elektrycznym lub zwykłej patelni.

Teraz trochę o samej patelni:

neoflam patelnia grillowa

Jest to patelnia Mitra 28cm w kolorze czarnym, wykonana z odlewanego ciśnieniowo aluminium z powłoką ceramiczną. Kolor neutralny, będzie więc pasować do każdej kuchni. Prezentuje się okazale i ładnie.

Do smażenia wystarczy użyć niewielkiej ilości tłuszczu. W przypadku szaszłyków ta ilość jest większa, bo smażą się dość długo, lecz w przypadku innych dań tego tłuszczu używałam niewiele. Patelnia jest stabilna i dobrze się ją myje. Świetnie nadaje się do grillowania warzyw, mięsa, czy ryb. Patelnia posiada przykrywkę, co jest dużym plusem. Jej wysokie ścianki pozwalają na smażenie większej ilości jedzenia.

Patelnia zabiera dość dużo miejsca. Z jednej strony mamy większą powierzchnię smażenia i długą rączkę ułatwiającą obracanie naczynia, z drugiej jednak przy małych kuchenkach i mieszkaniach może to stanowić dla kogoś minus.

Kilka potraw na niej już usmażyłam, póki co jestem zadowolona, będę więc testować dalej.

_________

Przepis dodaję do akcji

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
niedziela, 16 grudnia 2012 11:06

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • fiolka-fiolunka napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/16 20:06:34:

    patelnia swietna, ale szaszlyki sa genialne! ja bym jeszcze lekko je posmarowala sosem bbq pod koniec smazenia :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/16 20:32:42:

    Fiolka - dobry pomysł. Ja zrobiłam jeszcze do nich dip, ale nie każdemu pasował, więc w końcu nie podawałam przepisu.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne