Wpis

środa, 19 grudnia 2012

Pierogi na 2 sposoby: z kaszą gryczaną i łososiem + warsztaty w City Solei

Do świąt co raz mniej czasu, a ja jeszcze chciałam się z Wami podzielić kilkoma świątecznymi przepisami. Na początku grudnia na zaproszenie Łukasza Grzesika z City Solei w Poznaniu brałam udział w warsztatach z kilkoma blogerami. Robiliśmy m.in. pyszne pierogi, które zresztą będą na moim Wigilijnym stole. Nawet jeśli teraz nie zdążycie ich zrobić, to polecam zapisać sobie przepis. Zarówno pierogi z kaszą gryczaną i grzybami oraz te z łososiem i kiszoną kapustą były przepyszne. Nie rezygnujcie z pora do posypania pierogów, lekko skarmelizowany doskonale komponuje się z pierogami.

Pierogi z kaszą gryczaną grzybami posypane karmelizowanym porem

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki durum (dałam mąkę gryczaną, można dać pszenną)
  • 1 szklanka gorącego mleka
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • ok. 70 g grzybów świeżych lub 3 łyżki suszonych
  • sól, pieprz

Karmelizowany por:

  • 1 duży por (biała część)
  • 2  łyżki oleju
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

pierogi z kaszą gryczaną

Nadzienie: Gotujemy kasze gryczaną na sypko. Studzimy. Na patelni smażymy poszatkowaną na drobno cebulę, a następnie dodajemy  pokrojone na kawałki grzyby (jeśli dajemy suszone, to należy je wcześniej namoczyć we wrzątku). Usmażone grzyby i cebulę dodajemy do kaszy, doprawiamy sola i pieprzem.

Ciasto: Mąki i sól wymieszać, dodać gorące mleko i wyrobić przez 5 minut, aż ciasto będzie sprężyste. W razie potrzeby podsypać nieco mąką. Zostawić przykryte ściereczką na 20 minut. A następnie rozwałkować na blacie, wykrawać szklanką koła, nadziewać i zlepiać pierogi. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Po wypłynięciu pierogów na wierzch gotujemy przez ok 3 minuty na małym ogniu. Następnie przekładamy łyżką cedzakową do miski z zimną wodą, a następnie na talerz.

Por szatkujemy na drobno, rozgrzewamy olej i smażymy pora posypanego cukrem i szczyptą soli. Posypujemy porem pierogi.

ryba wędzona

Pierogi z łososiem i kapustą kiszoną

Ciasto: jak w przepisie powyżej

Nadzienie:

  • 200 g kiszonej kapusty
  • ok 50-100 g grzybów
  • 1 cebula
  • ok. 250 g świeżego fileta z łososia
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego

Ciasto wyrobić jak wyżej.

pierogi z łososiem

Kapustę przepłukać, pokroić. Cebulę poszatkować, zeszklić na maśle, dodać pokrojone grzyby. Usmażyć. Do garnka wlać na dno bulion lub wodę. Dodać grzyby i cebulę, a także kapustę, liść laurowy, ziele angielskie. Gotować kilka minut, aż kapusta zrobi się miękka. Doprawić solą, pieprzem. Wyjąć ziele angielskie i liść laurowy. Jeśli ktoś lubi można dodać przyprawy do bigosu.

Odkroić skórę z łososia. Rybę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.  Pokroić na kwadraciki o boku ok 1-1,5cm. Posypać solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką koła. Na ciasto kładziemy kapustę, a na kapustę łososia. Przykrywamy drugim krążkiem ciasta i zlepiamy.

Gotujemy w osolonej wrzącej wodzie ok 4-5 minut na małym ogniu (najlepiej rozkroić jednego pieroga, by sprawdzić czy ryba się ugotowała - czas będzie zależeć od wielkości ryby). Przekładamy do miski z zimną wodą, a następnie wykładamy na talerz.

Rada: Czy pierogi można zamrozić? Tak. Pierogi najlepiej mrozić nieugotowane. Na posypaną mąką deseczkę wykładamy pierogi i wkładamy na ok 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie przekładamy do pojemniczka lub torebki i mamy pewność, że pierogi nam się nie zlepią.

Uwaga! Produktów spożywczych nie należy zamrażać ponownie. Jeśli wiec wykorzystaliśmy mrożoną rybę, to nie zamrażamy już pierogów z nią.

city solei

A teraz trochę o warsztatach.

W niedzielę w grudniu, gdy mróz był siarczysty spotkaliśmy się gronie blogerów, by wraz szefem kuchni City Solei, gotować świąteczne potrawy. Atmosfera była twórcza i wesoła. Oprócz powyżej pokazanych pierogów wędziliśmy rybę, robiliśmy krem z buraków i malin oraz marchwi, zrobiliśmy zupę rybną, kluski śląskie z dodatkiem fioletowych ziemniaków, rybę w cieście francuskim...i jeszcze kilka przysmaków.

Tereny hotelowo- restauracyjne były nam znane po robieniu rankingu rogali marcińskich 2012, więc wiedziałyśmy, że czeka nas miłe przyjęcie i ciekawe gotowanie. Jeśli się tam wybierzecie i porozmawiacie z szefem kuchni to od razu zarazicie się tą optymistyczną pasją i pewnie dostaniecie coś niesamowitego na talerzu.

warsztaty kulinarne

-------

Pierogi przygotowane w ramach wspólnego wirtualnego pichcenia z Siaśką, Mirabelką, Iloną, Maggie, Paszczakiem i Emmą. U nich możecie zobaczyć inne propozycje przygotowania pierogów.

Przepis dodaję do akcji przepisy wigilijne

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
środa, 19 grudnia 2012 19:00

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • grazyna00711 napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/19 19:38:46:

    Miło powspominać ! Pierogi z kaszą zrobiłam , na te z łososiem też mam chęć :)

  • Gość kimek napisał(a) z 213.34.214.* komentarz datowany na 2012/12/19 19:40:45:

    Bardzo ciekawe przepisy, szczególnie ta kasza gryczana i por. Chyba się skuszę.

  • Gość Emma napisał(a) z *.wroclaw.mm.pl komentarz datowany na 2012/12/19 23:34:41:

    Świetny pomysł, nigdy nie robiłam pierogów z łososiem.. Do nadrobienia koniecznie!
    Dziękuję za wspólne lepienie pierożków :)

  • Gość Paszczak napisał(a) z 85.28.183.* komentarz datowany na 2012/12/20 09:31:28:

    Ciekawi mnie ten dodatek pora :) musi to fajnie smakować

  • Gość siankoo napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/12/20 10:10:53:

    ja wczoraj robiłam z łososiem, tylko nie wiem jak wyszły bo zamroziłam na święta :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/22 13:34:15:

    Siankoo - z łososiem są pyszne :)
    Paszczak - por jest wspaniały. Nie sądziłam, ze dodatek cukru do pora może tyle zdziałać.
    Emma - polecam :)
    Kimek - zapraszam do spróbowania, wszystkim którzy jedli bardzo smakowały
    Grażynko - ja się nie mogłam powstrzymać i zrobiłam i te i te

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/23 10:22:24:

    świetne dania ;)

  • smakiempisanyblogspotcom napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/23 23:20:29:

    znakomite pierożki ;)
    PS. Nie wiem jak będzie u mnie z czasem w najbliższe dni, tak więc już dzisiaj życzę Ci Zdrowych i Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia ;) i oby bliscy wyczyścili do zera talerzyki ze smakołykami, jakie im przygotujesz ;)

    Pozdrawiam!
    Martyna

  • Gość pasjonatka napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/12/24 05:40:53:

    za sprawa mojej babci od dziecka kocham pierogi ;)

  • adrianamilner napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/24 15:43:56:

    Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku życzy Adriana!

  • Gość Usagi napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2012/12/25 09:48:21:

    Świetne farsze w tych pierogach. Niecodzienne.
    Wszystkiego najlepszego w te święta!

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/25 10:11:38:

    Izaa - i pyszne :)
    Martyna - dziękuję ślicznie za życzenia :) i Tobie i Twoim bliskim życzę wszystkiego najlepszego, dużo zdrowia i szczęścia :)
    Pasjonatka - i ja uwielbiam :D
    Adriana - Wszystkiego dobrego, mnóstwo uśmiechu i zdrowia!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne