Wpis

środa, 05 grudnia 2012

Pepparkakor - pierniczki jak z Ikea (Szwecja)

Nie szaleję za tradycyjnymi pierniczkami. Uwielbiam natomiast pierniczki z Ikea Pepparkakor. Są chrupiące, lekko ostre od imbiru, aromatyczne. Idealne. W poszukiwaniu przepisu ciągle natrafiałam na ten w różnych proporcjach, obiecujący, że smakują jak w Ikea. No cóż, ja zapamiętałam nieco inny smak, więc polecam jednak dodać więcej imbiru. Zapewne jeszcze do nich wrócę. Można przechowywać zamknięte w puszce w chłodnym miejscu przez kilka tygodni.

Pepparkakor (ok. 120 szt)

  • 500 g mąki
  • 200 g melasy (dałam trzcinową)
  • 145 g masła lub margaryny
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 2/3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do pierników

piepparkakor

W garnuszku podgrzewamy cukier, melasę i masło, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do ostudzenia do temp. pokojowej.

W misce mieszamy mąkę, cynamon, imbir, sól, przyprawę do pierników, proszek do pieczenia. następnie dodajemy jajko i ostudzoną masę. Wyrabiamy lub miksujemy do połączenia. Odkładamy do lodówki, przykryte folią, na 2 godziny.

Po tym czasie wykładamy z lodówki, Bierzemy część ciasta i rozwałkowujemy cienko na blacie wysypanym mąką. Wykrawamy foremkami pierniczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temp 175ºC ok 8-10 minut (mają się lekko zarumienić).

pierniczki

Przepis bierze udział  w VI Festiwalu Pierniczków.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
środa, 05 grudnia 2012 09:35

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kardamonek napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/05 11:05:29:

    Koniecznie do zrobienia. Wyglądają ślicznie! :)

  • Gość Basia napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2012/12/05 11:07:23:

    Ja też je lubię i zawsze piekę na święta, bo koleżanka przywiozła przepis na nie ze Szwecji :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

  • Gość Zuza napisał(a) z *.ssp.dialog.net.pl komentarz datowany na 2012/12/05 12:18:22:

    uwielbiam takie surowo wyglądające :)

  • Gość Magda napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/12/05 17:20:26:

    Najlepsze! Ulubione moje...

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/05 23:09:16:

    Cudowne są! :)
    Robiłam je, były pyszne. Kochana, a może dołączysz z pepparkakorami do Festiwalu Pierniczków, który właśnie dziś się rozpoczął?Szczególy u mnie na blogu :)
    Pozdrawiam.

  • Gość siankoo napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/12/06 12:33:10:

    moje ulubione:))) zostało mi je tylko polukrować:)))

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/06 20:16:48:

    Kardamonek - zrób, są bardzo smaczne.
    Basia - u mnie już zostawiona partia na święta. Fajnie mieć taką koleżankę, co przywozi pyszne przepisy.
    Zuza - ja też!
    Magda - ja jeszcze dostosuję ilość imbiru, by były ostrzejsze, a też je uwielbiam.
    Majana- bardzo chętnie :)
    Siankoo - ja zostawiam bez lukru, bo dla mnie zagłusza niepotrzebnie smak :)

  • Gość Usagi napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2012/12/08 11:03:54:

    Choruje na nie od jakiegoś czasu, nawet kupiłam foremkę renifera specjalnie do nich. W tym roku zrobię na pewno. Pozdrawiam!

  • Gość napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/12/09 23:11:30:

    wspaniałe pierniczki ;) u mnie nie dotrwałyby do świąt ;)

  • Gość Agata Ornafa napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2012/12/10 16:37:20:

    Szanowni Państwo!

    Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

    Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

    Dziękuję za poświęcony czas,
    Agata Ornafa.

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/10 22:40:32:

    Usagi zrób koniecznie, zwłaszcza jeśli lubisz imbirowe i chrupkie ciastka.
    MartynCia- ja schowałam do puszki i trzymam w sekretnym miejscu ;)
    Agata - zadanie wypełnione :D

  • zen.ona napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/14 07:21:05:

    Jakie ładne pierniczki. Aż nie chce mi się oderwać od nich do pracy...:)

  • Gość Agata Ornafa napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2014/06/10 12:47:13:

    Witam ponownie,
    dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w moim sondażu :) Dzięki Waszym 381 ankietom, udało mi się napisać w zeszłym roku pracę magisterską i obronić ją z wynikiem bardzo dobrym. W tym roku na podstawie udzielonych przez Was odpowiedzi powstała książka "Blogi kulinarne - pyszna historia Internetu". Zapraszam wszystkich do lektury! :)

    wydaje.pl/e/blogi-kulinarne-pyszna-historia-internetu

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne