Wpis

poniedziałek, 03 grudnia 2012

Idą święta - drezdeński Stollen

Czas zacząć zamieszczać świąteczne przepisy. Nim się obejrzymy, będziemy siedzieć przy świątecznym stole. By ograniczyć czas pracy w kuchni przed samymi świętami, można zrobić kilka potraw, które wymagają i mogą być przechowywane przez dłuższy czas w chłodzie.

Drezden Stollen to tradycyjne ciasto świąteczne z Niemiec. Pełne bakalii i świątecznych zapachów. Coś jak nasz keks. Powinien on leżakować minimum tydzień, a najlepiej 5 tygodni. U mnie leżał 3 tygodnie i był bardzo smaczny, choć nieco suchy, więc odświeżyliśmy go sobie w mikrofali (można w piekarniku). Inspiracja.

Drezden Stollen

(1 szklanka =250 ml)

  • 150 g rodzynek
  • 60-100 ml białego rumu
  • 50 g margaryny
  • 125 g masła
  • 40 g smalcu
  • 0,5 kg mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 80 g cukru białego
  • 45 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka drożdży suchych
  • 1/3 szklanki mleka
  • skórka starta z 1 pomarańczy (dałam z pół cytryny)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 czubate łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (dałam 3)
  • 100 g mieszanek kandyzowanych skórek owocowych
  • 50 g mielonych migdałów
  • 50 g całych migdałów
  • opakowanie masy marcepanowej - u mnie chlebek marcepanowy obrany z czekolady 175 g, może być więcej
  • 125 g masła podzielone na pół - na wykończenie ciasta
  • cukier puder do posypania

stollen

Rodzynki zalać rumem, tak by bakalie były przykryte płynem. Zostawić, aż ostygnie.Następnie odsączyć na sitku.

Masło, margarynę i smalec rozpuścić. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku wraz z czubatą łyżką cukru. Odstawić na 10 minut w ciepłym miejscu by podrosły.

Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, mielonymi migdałami. Na środku zrobić wgłębienie i przelać do niego wyrośnięte drożdże, a także roztopiony tłuszcz. Wszystko wymieszać i wyrabiać przez ok 15 minut. Pod koniec wyrabiania dodać skórki kandyzowane, pokrojone migdały, odsączone rodzynki oraz skórkę startą z pomarańczy (cytryny). Dodać także 2 łyżki rumu w którym moczyły się rodzynki. Wymieszać do połączenia. Uformować kulę i zostawić w misce przykrytą ściereczką do wyrośnięcia na ok 2-3 godziny (miska musi być w ciepłym miejscu).

Po tym czasie uderzyć w ciasto. Włączyć piekarnik na 200°C i w czasie nagrzewania, przez ok 5 minut, wyrabiać ciasto. Ciasto uformować w kulkę, i rozwałkować na prostokąt ( u mnie na długość nieco krótszą od dużej blaszki do piekarnika). Na środek kładziemy marcepan uformowany w wałek o długości nieco krótszej niż nasz prostokąt. Następnie bierzemy jedną połowę ciasta i nakładamy przykrywając marcepan, następnie druga połówkę ciasta i nakładamy znowu na marcepan (czyli składamy ciasto na pół, później znowu na pół, jak naleśnik). Można piec w keksówce lub na papierze na dużej blaszce.

Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 175ºC. Piec 45-55 minut. Bezpośrednio po upieczeniu rozsmarowujemy połowę roztopionego masła na cieście, posypujemy cukrem pudrem, znowu rozsmarowujemy pędzelkiem masło i znów posypujemy cukrem pudrem. 

Po ostygnięciu zawijamy w papier (można najpierw folię aluminiową, później w papier do pieczenia) i odstawiamy na 5 tygodni w chłodne miejsce (minimum tydzień, u mnie leżało 3 tygodnie). Przed podaniem jeszcze raz posypujemy cukrem pudrem.

drezden stollen

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
poniedziałek, 03 grudnia 2012 09:16

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/03 09:43:28:

    to, to ja rozumiem!
    prawdziwe świąteczne wypieki :]

  • Gość Inspirowane Smakiem napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2012/12/03 11:00:38:

    Uwielbiam! Będę robiła go w weekend, już się nie mogę doczekać. :)

  • Gość Maggie napisał(a) z *.zen.co.uk komentarz datowany na 2012/12/03 16:11:18:

    Wyglada swietnie! Zastanawialam sie, czy nie zrobic stollena w tym roku, ale chyba bede leniwa i... kupie w jednym z niemieckich dyskontow ;)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/04 22:21:55:

    Karmel-itka - oj tak, tradycja co prawda niemiecka, ale za ro pełna bakalii :)
    Inspirowane Smakiem - powodzenia, daj znać, czy smakował :)
    Maggie - z kupnem też dobry pomysł, choć akurat stollen można upiec dużo przed świętami, więc ma się wcześniej gotowe ciasto i to domowe :)

  • smakiempisanyblogspotcom napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/09 23:13:48:

    wygląda obłędnie! jest tak idealny i równiutki ;)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/16 14:34:34:

    smakiem pisany - stollen jest także wypiekany w formach, wtedy powstaje charakterystyczna "górka". Ja jednak jeszcze nie dorobiłam się takiej formy, więc jest równy ;)

  • zawszeewelajna napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/19 22:24:10:

    Cieszę się, ze mogłam być inspiracją:). Ślicznie wyszło:)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/22 13:29:53:

    to ja dziękuję :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne