Wpis

niedziela, 28 października 2012

Piekielnie ostro. Dasz radę zjeść?

W skali od 1 (najłagodniejsze) do 10 (najostrzejsze) na ile lubicie ostre potrawy? Ja pozostaję przy 6. Na warsztatach Blue Dragon wraz z Gruszką z fartuszka dane nam było zrobić pikantny makaron japoński. "Pikantny" to raczej eufemizm, bo jest piekielnie ostry. Więc jeśli nie jesteście fanami bardzo ostrych potraw, to zmniejszcie do połowy ilość ostrych składników. Najwyżej później doprawicie.

Pikantny makaron japoński

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 kawałek imbiru długości kciuka, drobno posiekany
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 5 cebul dymek, drobno posiekanych
  • 400 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 1 saszetka sosu Seczuańskiego, np. Blue Dragon
  • 40 ml octu ryżowego
  • 1 papryczka chilli, drobno posiekana w kosteczkę (bez pestek)
  • 1 łyżeczka płatków suszonego czerwonego chilli
  • 2 łyżeczki japońskiego pieprzy Shichimi (można pominąć)
  • 320 g makaronu jajecznego
  • 5 cm kawałek ogórka, drobno pokrojony
  • 1 mały pęczek kolendry

1. Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, aż będzie bardzo gorąca. Dodaj olej, cebulę dymkę, imbir, czosnek i wymieszaj. Smaż 30 sekund. Dodaj mięso mielone i nadal smaż 4-5 minut, stale mieszając, aby mięso się nie posklejało. Dodaj sos seczuański, ocet ryżowy, wymieszaj i smaż nadal, często mieszając, aż masa będzie gęsta i lepka. Dodaj świeże chilli, pieprz japoński i podgrzej.

2. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron włóż do dużej miski, nałóż mięso. Udekoruj ogórkiem i kolendrą. Podawaj gorące.

pikantny makaron

 

A teraz wyniki konkursu z blue dragon.

Jak widać wpis konkursowy udostępniło 188 osób

  • nagroda nr 1 - książeczka+ 2 sosy - Beata Kołtacka
  • nagroda nr 2: zupa miso+2 sosy wygrywa: Seven Days in Sunny June 

Gratuluję. Czekam na wasze adresy max przez tydzień (do 4.11), jeśli nie będzie odzewu nagrody przepadają.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
niedziela, 28 października 2012 12:17

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Escapade Gourmande napisał(a) z *.rev.sfr.net komentarz datowany na 2012/10/28 14:27:19:

    Zależy jaka to skala...europejska czy tajska ;)) Ale powiem,że uwiebiam pikantne dania! Tak,ze inni wymiękają, a ja dalej jem ;) Pozdrawiam!

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/28 18:02:54:

    w takim razie byłabyś zachwycona ostrością tego dania :)

  • Gość KulinarnaJa napisał(a) z 83.142.121.* komentarz datowany na 2012/11/01 19:08:35:

    Mmm żeczywiście piekielnie ostre! Pycha! :)

  • Gość Ola in the kitchen napisał(a) z *.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2012/11/01 22:38:37:

    Ja waham się między 4 a 5 :]

  • Gość whiness napisał(a) z *.superkabel.de komentarz datowany na 2012/11/04 11:23:49:

    Na pewno dam radę zjeść :D Zwykle ludzie nie mogą próbować tego, co jem, bo jest dla nich za ostre. Podoba mi się ten przepis i już zapisałam go do wykorzystania.

  • Gość Beata z Grudziądza napisał(a) z *.grudziadz.mm.pl komentarz datowany na 2012/11/18 16:58:19:

    No tak, jak to ja zawsze po czasie patrzę na wszystko dziękuję za wybranie :P, postaram orientować się następnym razem szybciej;) oby tylko praca znowu mnie nie pochłonęła ojoj
    Pozdrawiam serdecznie

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/18 20:29:56:

    Beata zapraszam do kontaktu mailowego :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Luty 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne