Wpis

wtorek, 09 października 2012

Nowozelandzki chleb z figami i migdałami

Gdy zobaczyłam ten chlebek u Kornika, to od razu się zauroczyłam i wiedziałam, że przy najbliższej okazji go upiekę. Bardzo lekko słodkie pieczywo, a jeszcze z dodatkami owoców, czy orzechów, ziaren, to już rozpusta :) Najlepiej użyć do niego mąki pszennej chlebowej. U mnie była to maka pełnoziarnista pszenna, pszenna razowa oraz nieco żytniej. Odnośnie smaku to migdały z figami świetnie się komponują. Chlebek najlepszy do podjadania bez dodatków lub np. z serami. Chyba, że ktoś chce wersję lekko słodką, wtedy musi dodać więcej cukru. Ja wyrabiam chleb ręcznie, ale podaję też wersję z robotem. Przepis z książki The bread Bible.

Nowozelandzki chleb z migdałami i figami

(1 bochenek)

Zaczyn -sponge:

  • 115 g mąki pszennej chlebowej
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 175 g (ml) wody

Składniki na ciasto właściwe:

  • 115 g mąki pszennej chlebowej
  • 70 g mąki pszennej razowej
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżki oleju
  • 1 1/4 łyżeczki soli (dałam morską)
  • 75 g migdałów (najlepiej ze skórką pokrojonych na grube kawałki)
  • 75 g suszonych fig + 1 cała (figi bez ogonków)

Zaczyn: Składniki mieszamy w misce, aż się połączą. Mąkę pszenną chlebową i razową mieszamy wraz z drożdżami (składniki ciasta właściwego). Zasypujemy tym zaczyn, przykrywamy miskę folią i odstawiamy na 1-4 godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie sponge zacznie bąbelkować i przebijać się przez warstwę mąki.

Do powyższych składników dodajemy olej i mieszamy robotem (lub ręcznie) do lekkiego połączenia składników. Przykrywamy szczelnie miskę i odstawiamy do autolizy na 20 minut.

Dodajemy sól i ponownie wyrabiamy przez 7 minut na średnich obrotach (lub 5 minut ręcznie). Ciasto będzie gładkie i odrobinę lepkie. Odstawiamy na 10 minut by odpoczęło.

Ciasto przekładamy na posmarowany mąką blat, formujemy prostokąt. Posypujemy pokrojonymi na cienkie paski figami oraz 3/4 ilości migdałów. Ciasto zwijamy w rulon i wyrabiamy, by bakalie równo rozłożyły się po cieście.

Ciasto przekładamy do lekko naoliwionej miski, przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na 2,5 godziny w międzyczasie raz składając.

Ciasto przekładamy na blat, formujemy owalny bochenek. W sam środek chleba wciskamy figę. Wierzch chleba posypujemy migdałami przyciskając je do ciasta.Chleb przekładamy do okrągłego kosza do wyrastania i odstawiamy na godzinę (ja użyłam durszlaka, ale można też zostawić ciasto na blaszce wyłożonej papierem.

Ciasto wykładamy na kamień lub na blachę wyłożoną papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220ºC. Od razu zmniejsamy temperaturę do 200ºC. Pieczemy chleb przez 5 minut, a następnie zmniejszamy temp. do 190ºC i pieczemy jeszcze 35-40 minut. W razie potrzemy przykrywamy chleb papierem. Upieczony chleb studzimy na kratce i kroimy po całkowitym wystudzeniu.

 

Chleb bierze udział w akcji: Apart - Kosmetyczne inspiracje - kulinarne akrobacje. Chlebek z figami został zainspirowany składnikami żelu "Figa i Irys"

oraz akcji: "Figa (nie tylko) z makiem".

 

♥♥♥

 

Przypominam o akcji charytatywnej dla Kuby na allegro. Dla zwycięzcy piekę ciastka. KLIK

 


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
wtorek, 09 października 2012 10:18

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Maggie napisał(a) z *.zen.co.uk komentarz datowany na 2012/10/09 12:28:06:

    Teraz ja nie spoczne, dopoki go nie zrobie. Wyglada wspaniale!

  • dusiowaa napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/09 14:20:37:

    cudowny taki rustykalny

  • nemisiek napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/11 09:01:30:

    Wow, z dodatkiem fig jeszcze nie próbowałam! Robi wrażenie:)

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/13 03:52:01:

    O retu, rety, rety!
    szałowe zdjęcia.
    ii cudowny chleb.

  • Gość asiathinksthings napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2012/10/13 10:41:10:

    nie wiem jak smakuje, ale wygląda wyśmienicie. Choruję ostatnio na punkcie fig i dodaję je do wszystkiego :)

  • szana-banana napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/15 17:57:09:

    cudny, musi bosko smakować!
    pozdrawiam ciepło!,
    Szana :)

  • kasia.koczwara napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/28 09:17:56:

    Matko! Jaki przepiekny! Ja z chlebkami troszke na bakier, ale ten taki cudny, ze sobie zachowuje przepis. Moze kiedys sie odwaze?... :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/28 12:23:35:

    Maggie - pochwal się wynikami.
    Dusia - też tak myślę.
    Nemisiek - spróbuj koniecznie.
    Karmel-itka - dziękuję.
    Asia - w takim razie zrób ten chleb :)
    Szana zrób i sama się wypowiedz czy Ci smakuje :) również pozdrawiam
    Kasia - nic się nie bój, do odważnych świat należy!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne