Wpis

wtorek, 16 października 2012

Chleb dyniowy na zakwasie

Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień chleba. Z tej okazji na wielu polskich i zagranicznych blogach znajdziecie mnóstwo cudownych chlebów. Ja upiekłam chleb dyniowy na zakwasie. Polecam,a tutaj możecie zobaczyć inne wypieki: KLIK.

Chleb dyniowy na zakwasie

Zaczyn:

  • 125 g zakwasu żytniego (dokarmionego*)
  • 315 g mąki pszennej
  • 300 g wody

Ciasto właściwe:

  • cały zaczyn
  • 315 g gotowanej, zmiksowanej dyni
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

Chleb dyniowy na zakwasie

*Zakwas musi być czynny. Jeśli trzymamy go w lodówce to dzień wcześniej wyjmujemy go, ocieplamy do temperatury pokojowej, a następnie dodajemy mąkę i letnią wodę (ja daję po 50g). Mieszamy i zostawiamy w temp. pokojowej.

Przygotowanie zaczynu: mieszamy wszystkie składniki, przykrywamy folią i zostawiamy w cieple na 10-12 godzin.

Przygotowane ciasta właściwego: Dynię obieramy, kroimy na kawałki, wlewamy do garnka odrobinę wody na dno i gotujemy, aż będzie miękka. Studzimy, rozdrabniamy widelcem lub blenderem. Odcedzamy na sitku nadmiar wody.

Mieszamy zaczyn z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy ręcznie ok 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne. W razie czego możemy dodać nieco mąki. Zostawiamy pod przykryciem, w cieple na 3 godziny w międzyczasie składając 3 razy, co godzinę (ja złożyłam tylko 2 razy).

Na czym polega składanie ciasta chlebowego możecie zobaczyć na filmiku:


Po tym czasie formujemy bochenek (ewentualnie wkładamy do blaszki) i zostawiamy do wyrośnięcia 60-90 minut.  Nacinamy chleb. Nagrzewamy piekarnik do 230°C, na dno piekarnika wkładamy miseczkę z lodem lub wodą. Pieczemy chleb w 230°C przez 10 minut, a następnie skręcamy piekarnik do 180°C i pieczemy jeszcze 35-40 minut.

chleb dyniowy na zakwasie

Źródło

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
wtorek, 16 października 2012 08:40

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość amber napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2012/10/16 08:43:28:

    Cudny!
    I ten kolor dyni.
    Zastanawiałam się nad dyniowym z tej okazji,ale wybrałam japoński tostowy.

  • dusiowaa napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/16 10:04:33:

    cudownie żółciutki :) miło było Cię poznać :)

  • flowerek.com napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/16 10:48:07:

    Nie jadlam jeszcze dyniowego chleba. Ma przepiekny kolor.

  • Gość mojetworyprzetwory napisał(a) z *.limes.com.pl komentarz datowany na 2012/10/16 11:35:51:

    Jak z dynią i na zakwasie, to biorę w ciemno! Pozdrawiam!

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/16 16:13:02:

    Przepiękny kolor ma ten chlebuś .....a miąższ taki jak lubię:) pozdrawiam

  • Gość ola napisał(a) z 2.111.17.* komentarz datowany na 2012/10/16 21:27:58:

    właśnie mnie zmotywowałaś do postawienia nowego zakwasu, bo temu staremu coś się przydarzyło jakiś czas temu i jakoś nie mogłam się zebrać do zrobienia nowego. już się ruszam, bo ta skórka wygląda przecudnie! :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/16 21:29:54:

    Amber, to zaraz idę do Ciebie na bloga co zrobiłaś, bo brzmi ciekawie :)
    Dusia i Ciebie również, choć mało czasu było na pogawędki ;)
    Flowerek polecam, jest bardzo smaczny :)
    mojetworyprzetwory - nie będziesz żałować :)
    Jolanta - też lubię taki :)

  • margot11 napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/16 22:56:48:

    z dynia to wiadomo ,że pyszny chleb będzie , ja piekłam kilka i zawsze wychodziły wspaniale
    Ten Twój taki tez jest

  • Gość W Krainie Smaku napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2012/10/16 23:41:28:

    Rewelacja! Cieszę się, że się przekonałaś do chlebków na zakwasie. Wersję z dynią muszę koniecznie wypróbować. Twój poprzedni pomysł - na dodatek kaszy gryczanej, okazał się świetny.

  • grazyna00711 napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/17 16:50:10:

    Piękny ma kolor i bardzo apetycznie wygląda :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/24 23:11:44:

    Margot -m a to mój pierwszy z dynią. Muszę w przyszły sezon dyniowy zajrzeć do Twoich chlebków ;)
    Kasia- Dziękuję za zakwas. Dbam o niego z całych sił :) A ten z kaszą też mi smakował :)
    Grażynka - oj i był pyszny :D

  • alinafor napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/08 11:02:07:

    Jaki cudny duży bochenek wyjęłam z piekarnika.Do tej pory piekłam chlebki dynowe na drożdżach,też wspaniałe.Wszystkie chleby i ciasta drożdżowe wyrabiam w maszynie a piekę w piekarniku.Dzięki za przepis.Pozdrawiam.Alina

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne