Wpis

niedziela, 23 września 2012

Pierwszy chleb na zakwasie. Żytni ze śliwką. WP#115

Do tej pory piekłam pieczywo na drożdżach, choć zakwas zawsze też mnie kusił...Kusił, ale i trochę przerażał, bo naczytałam się o tym jak to trzeba o niego dbać, dokarmiać itd. Wszystko wydawało się takie skomplikowane. Teraz pogłębiam wiedzę w tym zakresie, więc wybaczcie, że nie będzie tu póki co teorii na temat zakwasów. To są jeszcze dla mnie zbyt grząskie tereny, by się wypowiadać. Póki co niejako musiałam przerwać swoje lęki dotyczące zakwasów, bo na spotkaniu blogerów dostałam słoiczek z pięknym zakwasem od Kasi z Krainy Smaku. Nie pozostało nic innego jak upiec swój pierwszy chleb na zakwasie. 

Chlebek, który upiekła był wyzwaniem w weekendowej piekarni #115. Lubię słodkie akcenty w chlebie, więc od razu mnie zachwycił. Piekłam go nieco dłużej niż w przepisie, bo po godzinie wciąż środek nie był dopieczony, ale to chyba wina foremki. Chleb jest łatwy do zrobienia, wilgotny, smaczny.

Chleb żytni ze śliwką

(1 bochenek, keksówka 10x35 cm)

Składniki zaczynu:

  • 170 g zakwasu żytniego dokarmionego dzień wcześniej*
  • 100 g ciepłej wody (dałam nieco więcej)
  • 210 g mąki żytniej typu 720

Składniki ciasta chlebowego:

  • 480 g zaczynu przygotowanego ze składników podanych powyżej
  • 60 g maki żytniej typu 2000
  • 225 g mąki żytniej typu 720
  • 240 g ciepłej wody
  • 20 g cukru (dałam trzcinowy)
  • 10 g soli morskiej
  • 75 g suszonej śliwki kalifornijskiej

 * Dzień wcześniej (8-12 godzin wcześniej) dokarmiamy zakwas. Ja dokarmiłam zakwas dodając 100 g letniej wody+100 g mąki żytniej. Mieszamy, zostawiamy w ciepłym miejscu.

Przygotowanie: Dzień wcześniej dokarmiony zakwas żytni wymieszać z mąką żytnią i wodą, postawić w ciepłe miejsce 23°C na 10 godzin, na całą noc. Po tym czasie ładnie podrośnięty zaczyn wyrobić z resztą składników ciasta chlebowego, ja wyrabiałam mikserem przez 5 minut. Wymieszane ciasto odstawić do wyrośnięcia na kolejne 5-6 godzin. Namoczone wcześniej śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do wyrośniętego ciasta.

Ciasto przełożyć do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami foremek (u mnie 2 keksówki o wymiarach dolnych 30-7 cm) i ponownie dać mu podrosnąć, u mnie wyrastało kolejne 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 230°C, chleb spryskać wodą i wstawić do naparowanego piekarnika, piec w tej temperaturze przez 10 minut, następnie zmniejszyć do 200°C i dopiekać kolejne 50 minut, w razie, gdy zbyt szybko się rumieni można przykryć folią aluminiową. Studzić na kratce.

Przepis dodaję do akcji "Wszystko ze śliwkami"

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
niedziela, 23 września 2012 09:27

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość maniasmakowania napisał(a) z *.mortin.pl komentarz datowany na 2012/09/23 10:12:38:

    spróbowałabym zrobić zakwas od samego początku ale własnie przeraża mnie ta dokładność z jaka trzeba to robic temperature itd Moj chcleb z ziarnami szybko sie robi tyle ze na drożdzach ale smak rewelacyjny polecam podaje link www.maniasmakowania.pl/pieczywa/404-chleb-z-ziarnami.html

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/23 16:33:58:

    Nie ma co się bać zakwasu. Początkowo trochę jest się niepewnym, ale wiele jest rad w internecie, książkach. Pieczenie na zakwasie wciąga :)

  • Gość siankoo napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/09/23 18:04:11:

    wygląda super, ja się jeszcze z zakwasem nie polubiłam:)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/23 19:47:00:

    siankoo wszystko przed Tobą :)

  • Gość pasjonatka napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/09/23 22:45:10:

    chleba jeszcze nie pieklam ;p

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/24 00:49:34:

    a wygląda, jakbyś go od lat piekła! piękny.

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/24 06:46:20:

    Gratuluję pierwszego zakwasowego chlebka! Ze śliwką jest taki pyszny! Pozdrowienia:)

  • darkangelika napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/24 10:00:03:

    Gratulację:) Wypiek wygląda na bardzo udany i pyszny ;)

  • grazyna00711 napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/24 18:28:40:

    A ja jeszcze na zakwasowy się nie zdobyłam . Gratulacje, pysznie wygląda :)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/25 11:38:53:

    Miło mi, ze upiekłaś ten chlebek. Ja go uwielbiam i bardzo często do niego wracam:) pozdrawiam i życzę wielu zakwasowych sukcesów:)

  • smakosz5 napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/01 11:23:48:

    Taki świeży chleb najlepiej smakuje z masłem domowej roboty, Ponieważ sama nie potrafię przygotować masła, polecam osełkę z Jezierzyc. Smakuje jak własnej roboty.Polecam :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne