Wpis

środa, 26 września 2012

Krajanka dyniowa z serem. Święto pyry i spotkanie blogerów

Grupa blogerów z Wielkopolski zaczyna się co raz bardziej jednoczyć przy okazji różnych kulinarnych wydarzeń (oczywiście zapraszamy nowe osoby!). Tym razem spotkałyśmy się w Wielkopolskim Wargowie (kierunek z Poznania na Oborniki), gdzie bardzo miło przyjęły nas panie z Koła Gospodyń Wiejskich. Wspólnie urządziliśmy sobie Święto Pyry, a to za sprawą sławnych w okolicy placków ziemniaczanych, lub jak kto woli - plyndzy. KGW wypieka takie placki przy różnych okazjach, a że Wielkopolanie pyry uwielbiają, to i my zechciałyśmy ich spróbować.

Na spotkaniu były (od lewej): Karmel-itka, Karolina, ja, Kasia, Grażynka i Gruszka (po drugiej stronie obiektywu).

Cała wyprawa rozpoczęła się wycieczką pociągiem. Na miejscu czekało nas miłe przyjęcie. My przywiozłyśmy ciasta. Przy kawie pani burmistrz opowiedziała nam o okolicy oraz domu kultury, który tak dzielnie odnowili. Przyznam, że okolica robi miłe wrażenie, a sama myśl, ile pracy wszyscy włożyli w odnowienie budynku, napawa podziwem. Coś wspaniałego, że mieszkańcy potrafią się zjednoczyć dla wspólnego dobra. Zresztą panie z Koła również bardzo sympatyczne, takie równe babki z którymi sympatycznie się gawędzi :)


Jeśli chodzi o słodkości, to dziewczyny jak zwykle zaszalały. Tyle pyszności zagościło na stole, że trudno było się oprzeć, by nie sięgnąć po kolejny kawałek.

Po kawie, opowiadaniach i zapoznaniu się przeszłyśmy do czynów. Panie przygotowywały plyndze, a my piekłyśmy pyry z ziołami oraz robiłyśmy sosy do placków.


Żeby było ciekawiej zrobiłyśmy mini pokaz robienia sosów. Zrobiłyśmy sos czosnkowy, sos tzatziki, salsę oraz leczo. Przyznam, że w domu placki ziemniaczane jem z cukrem (co dla niektórych jest całkiem niezrozumiałe), ale w wersji wytrawnej bardzo mi smakowały, chyba najbardziej z leczo. A same placki pychota, jak będziecie w okolicy to polecam spróbować.

Dzień uważam za udany i pouczający. Miło spotkać tak liczne grono ludzi lubiących gotować i jeść :)

♦♦♦

A teraz mój przepis na krajankę dyniowo-serową. Przyznam, że w tym roku chce wykorzystać sezon dyniowy i poznać nowe smaki. To, że lubię dodawać warzywa do ciast mogliście się już przekonać przy okazji organizowanej przeze mnie akcji Warzywa w słodyczach. Tym razem w ruch poszła dynia i powstało bardzo smaczne (nie tylko wg mnie) ciasto. Smaki jesienne, aromatyczne. Urokiem może z wyglądu nie poraża, ale smak wynagradza jej szaro-burość (tzw bogate wnętrze) ;) Przepis z moimi zmianami.

Krajanka dyniowo-serowa

(proporcję na foremkę 23x23 cm; na formę ok.24x35 cm trzeba przygotować 1,5 porcji)

Spód

  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 120 g zimnego masła lub margaryny, pokrojonego na kawałki
  • szczypta soli
  • 1 szklanka orzechów, pokrojonych na kawałki (dałam włoskie i laskowe; w oryginale pecan)
  • 3/4 szklanki płatków owsianych (dałam górskie)

Masa serowo-dyniowa

  • 230 g sera - dałam twarogowy mielony; można użyć wiaderkowego do serników, mascarpone albo philadelphia
  • 3/4 szklanki puree  dyni*
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • opcjonalnie 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej (dodałam, bo masa wyszła dość rzadka, pewnie dlatego, że za mało odcisnęłam dynię z wody)

Górna warstwa

  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany (dałam 18%)
  • 2 łyżki cukru
  • kilka kropel ekstraktu lub aromatu waniliowego

*puree z dyni: dynię obieramy, kroimy na małe kawałki, wkładamy do garnka i dolewamy nieco wody na dno. Gotujemy pod przykryciem, aż zmięknie, studzimy. Następnie rozdrabniamy widelcem lub blenderem. Przed użyciem odsączamy na sitku z nadmiaru wody.

Nagrzać piekarnik do 180°C

Warstwa dolna ciasta:

Zmiksować masło, mąkę, cukier, sól, aż powstaną okruszki. Następnie dodać drobno posiekane orzechy, płatki owsiane i miksować, aż ciasto zacznie tworzyć wilgotne grudki.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem. Do przygotowanej formy wsypać 3 1/2 szklanki* powstałych okruszków i wylepić nimi dno. Pozostałe okruszki rozsypać na płaskiej blasze i piec przez około 10 minut - do lekkiego zrumienia. Od czasu do czasu należy je lekko zamieszać. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na blasze. Jeśli wyjdą nam duże grudki, to po upieczeniu możemy je rozdrobnić widelcem.

Spód ciasta upiec na lekko rumiano, przez około 10-15 minut. Wyjąc z piekarnika i lekko przestudzić.

W czasie kiedy spod się piecze, przygotować masę serowo-dyniowa. Wszystkie składniki zmiksować na gładka masę i wylać na jeszcze ciepły spod. Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut, aż masa się zetnie w środku a brzegi zaczną się lekko unosić.

Przygotować warstwę wierzchnią. Śmietanę wymieszać z cukrem i wanilia, rozprowadzić równo na gorącym cieście. Całość ponownie wstawić do piekarnika na około 5 minut. Ciasto wystudzić na drucianej siateczce.

Zimne ciasto posypać upieczonymi okruszkami, lekko je wciskając w masę. Ciasto schłodzić w lodowce, a potem pokroić na kwadraty.

* ja przygotowywałam ciasto z 1,5 proporcji i wtedy wzięłam 3,5 szklanki na zrobienie spodu ciasta. Może więc z podanych proporcji trzeba będzie wziąć nieco mniej na spód, tak by ok pół szklanki ciasta zostało na wierzch.

źródło

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
środa, 26 września 2012 18:55

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • grazyna00711 napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/26 19:32:21:

    Potwierdzam, było pysznie i miło. Dziękuję za udział w imprezie :)

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/26 22:38:47:

    taak, było wspaniale!
    a ta Twoja krajanka, Ewelino, mnie powaliła!

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/27 21:29:14:

    Grażynko - to ja dziękuję za zaproszenie
    Ada - miło mi to słyszeć

  • Gość Aleksandra napisał(a) z *.whitechapelcentre.co.uk komentarz datowany na 2012/09/30 10:13:39:

    Alez wszystkie jestescie sliczne! Urocze fartuszki :) Milo musialo sie gotowac w tak przyjaznym gronie.

    Pozdrawiam serdecznie :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/30 13:51:53:

    Dziękuję za uroczy komplement :) To prawda Aleksandro gotowanie w takim gronie to sama przyjemność :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne