Wpis

środa, 12 września 2012

Jello cookies. Środa z ciastkiem#9

W ramach środy z ciastkiem amerykańskie jello cookies, czyli ciasteczka z galaretką. Galaretka ma za zadanie zabarwić ciastka oraz nadać im smaku. Galaretkowa otoczka daje (w przypadku truskawki) lekko kwaskowaty posmak (jeśli ktoś jadł galaretkę lub oranżadę na sucho to wie o jaką kwaskowość chodzi). Jak na złość nie mogłam znaleźć żadnej galaretki ze sztucznymi barwnikami. Myślę, że w tym przypadku lepiej by zabarwiły ciastka. Część ciastek zrobiłam bez barwników, tylko z galaretką, ale widząc marne kolorystyczne efekty, do czerwonych dałam barwnika. Źródło.

Użyłam dwóch smaków galaretki: truskawkowa i owoce leśne. A ciasteczka wystąpiły w połączeniach:

- z galaretką o smaku owoców leśnych, efekt: kiepskie zabarwienie, ale dobry smak,

- z galaretką truskawkową + czerwony barwnik, efekt: świetne zabarwienie, smak dobry, ale lekko kwaskowy od galaretki,

- z galaretką truskawkową+ żółty barwnik,  efekt: średni kolorystycznie, bo obtoczyłam ciastka w czerwonej galaretce, smak dobry,

- z galaretką truskawkową+ żółty barwnik, bez obtoczenia w galaretce, efekt: smakowo dobry, wygląd ok

- z galaretką truskawkową i o smaku owoców leśnych + kakao, bez obtoczenia w galaretce, efekt: wygląd ok, smakowo dobry.

Niestety jeśli będziemy robić ciastka na galaretce bez sztucznych barwników, to nie uzyskamy intensywnego koloru i dla efektu trzeba by zabarwić ciasto barwnikami.

 Jello cookies

(ok 60 szt.; pojemność szklanki 1 cup=1 szklanka o poj. 240 ml)

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub aromat waniliowy
  • 1,5 szklanki masła lub margaryny ≈ 230 g, masło w temp. pokojowej
  • 2 - 4 opakowań galaretki w różnych smakach (można oczywiście zastosować dowolną ilość smaków)
  • opcjonalnie: 1-1,5 łyżeczki kakao niesłodzonego; barwnik spożywczy w dowolnych kolorach

 Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Miękkie masło zmiksować z cukrem i ekstraktem waniliowym na gładką i puszystą masę. Dodać 1/3 mąki, zmiksować, dodać jajko, zmiksować. Dodać resztę mąki, zmiksować do połączenia.

Dzielimy ciasto na 4 części. Do każdej dodajemy 2 łyżki galaretki i ewentualnie szczyptę barwnika spożywczego. Wyrabiamy, aż kolor będzie jednolity. Robimy kuleczki o średnicy ok. 2-2,5 cm. Obtaczamy kulki w galaretce, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem. Następnie bierzemy szklankę (lub literatkę, miseczkę) i przykładamy do ciastka lekko je rozgniatając.

Jeśli robimy wersję z kakao: do ciasta dodajemy 2 łyżki galaretki+1 łyżeczkę kakao. Wyrabiamy do jednolitego koloru. Można obtaczać w galaretce. Dalej jak wyżej.

Pieczemy w 180ºC przez ok 10-12 minut.


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
środa, 12 września 2012 08:22

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne