Wpis

czwartek, 06 września 2012

Brownie z oreo. Slutty Brownies

Brownies to ciasto, które nigdy się nie nudzi miłośnikom czekolady. Tym razem zachwyciłam się slutty brownies. Połączenie z oreo wydało mi się bardzo nęcące. I faktycznie okazało się bardzo dobre, mocno czekoladowe i za sprawą oreo leciutko słonawe. Nie był to jednak minus. Jeśli ktoś nie chce zrobić tańszą wersję, to zawsze może dodać innych czekoladowych markiz. Przyznam, że to brownies miało dwie wady: po pierwsze na drugi dzień zrobiło się troszkę twarde, a druga wada to taka, że trzeba się powstrzymywać, by nie sięgać wciąż po nowy kawałek...

Slutty brownies (blaszka 23x23 cm; pojemność szklanki 240 ml)

warstwa brownies:

  • 10 łyżek masła
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki kakao niesłodzonego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 duże jaja
  • 1/2 szklanki mąki

warstwa ciastek:

  • 16 ciastek oreo (lub inne markizy czekoladowe)

warstwa górna:

  • 60 g masła
  • 1/4 szklanki brązowego cukru (u mnie trzcinowy)
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub aromatu
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady deserowej
  • 3 łyżki wody (opcjonalnie jeśli masa będzie bardzo gęsta)

Warstwa brownies:

Masło, cukier, kakao, sól wkładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (ustawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą). Mieszamy w czasie rozpuszczania, by powstała jednolita masa. Ściągamy miskę z rozpuszczonymi składnikami z garnka. Dodajemy ekstrakt waniliowy oraz po jednym jajku. Mieszamy do połączenia składników (najlepiej trzepaczką, można też mikserem na wolnych obrotach lub widelcem). Na koniec dodajemy mąkę. Mieszamy do połączenia. 

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (przy dobrym papierze nie ma konieczności smarowania go tłuszczem). Wylewamy warstwę brownies. Na ciasto układamy ciastka. A na nie wylewamy przygotowaną masę na warstwę górną:

Masło i cukry miksujemy. Dodajemy jajko i sól, a następnie po zmiksowaniu dodajemy mąkę, kakao, ekstrakt, sodę, proszek. Jeśli powstała masa będzie gęsta to warto dodać 3-4 łyżki wody (lepiej będzie nam się ją rozprowadzać na ciastkach). Do masy dodajemy czekoladę pokrojoną na kawałki. Wykładamy masę na ciastka.

Pieczemy ciasto przez ok 35-40 minut w 180ºC.


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
czwartek, 06 września 2012 08:49

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne