Wpis

poniedziałek, 17 września 2012

Breton Apple Pie

Breton Apple Pie jest smacznym ciastem z jabłkami rodem z Francji. Ciasto, które jest łatwe w przygotowaniu, bez zbędnych kombinacji i utrudnień, a efekt tych prostych czynności jest  klasyczny w smaku, świetnie spełnia zachciewajkę na ciasto z owocami. Przepis z książki "The modern baker" Nick Malgieri.

Breton Apple Pie

(tortownica o średnicy 24cm)

 nadzienie jabłkowe:

  • 3 łyżki masła
  • 1 kg 125 g (1 1/8kg) jabłek
  • 1/2 szklanki cukru (dałam 1/4 szklanki, jeśli mamy kwaśne jabłka to można dać więcej; lepiej dosłodzić po przygotowaniu jabłek)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Ciasto:

  • 225 g masła lub margaryny, w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru (dałam niepełną)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 duże żółtka jaj
  • 2 3/4 szklanki mąki
  • 1 białko

Nadzienie: Jabłka umyć, obrać, wydrążyć, pokroić na 6 lub 4 części (w zależności od wielkości). Włożyć do garnka wraz z pozostałymi składnikami nadzienia jabłkowego. Dodać łyżkę wody i gotować na małym ogniu ok. 10 minut, aż sok wyparuje (gotowałam krócej; wszystko zależy od tego czy jabłka są soczyste, jabłka mają być miękkie). Zostawić do przestudzenia.

Ciasto: Miksować masło, cukier i ekstrakt waniliowy ok 5 minut. Dodawać po jednym żółtku jednocześnie posypując je czubatą łyżką mąki. Następnie dodać resztę mąki i zmiksować, aż wszystkie składniki się połączą. Podzielić ciasto na pół. Jedną połową wyłożyć ciastem tortownicę unosząc brzegi ciasta ok 2,5 cm nad dno. Następnie wyłożyć na ciasto jabłka, rozłożyć je równomiernie. Następnie nałożyć resztę ciasta na wierzch. Posmarować wierzch ciasta białkiem. Piec w 180°C przez 50-55 minut. Przed podaniem przestudzić.


 Wraz ze mną na zakończenie sezonu jabłkowego ciasta jabłkowe upiekły:Lejdi ,Maggie , Emma ,Gin, Mirabelka. Przepis dodaję do akcji "Ciasta z owocami sadu 2012"

Przypominam o KONKURSIE

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
poniedziałek, 17 września 2012 19:04

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość gin napisał(a) z *.flatrate.dk komentarz datowany na 2012/09/17 19:20:09:

    Świetnie ciasto - na Twoich zdjęciach wygląda bardzo smakowicie :)

  • Gość Szybcy i głodni napisał(a) z *.warszawa.vectranet.pl komentarz datowany na 2012/09/17 19:25:50:

    Uwielbiam takie ciasta... aromatyczny jablecznik. Oj, chyba przytrafi sie nam nocne lasuchowanie - moze tylko zrobimy cos takiego w wersji pelnoziarnistej i bezcukrowej :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/17 19:47:17:

    ja może bym całkiem z cukru nie zrezygnowała, ale spokojnie można dać o wiele mniej niż w przepisie oryginalnym. Tym bardziej jeśli mamy słodkie owoce.

  • Gość Tyna napisał(a) z *.ssp.dialog.net.pl komentarz datowany na 2012/09/17 20:10:35:

    Jak każde ciasto z jabłkami - pycha!:)

  • kasia.koczwara napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/18 09:03:43:

    TOTALNIE moje smaki! Tarta wyglada cudnie!

  • Gość SIANKOO napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/09/18 10:15:33:

    ale pysznie wyszło, mniam, mniam:)))

  • Gość Maggie napisał(a) z *.zen.co.uk komentarz datowany na 2012/09/18 12:06:27:

    Wspaniale! Na pewno zrobie, bo wyglada kuszaco, a poza tym nigdy takiego nie jadlam.

  • Gość Emma napisał(a) z *.wroclaw.mm.pl komentarz datowany na 2012/09/18 13:15:38:

    Wspaniałe zdjęcia :) Przez Ciebie pomimo tego, że dopiero zjadłam ostatni kawałeczek mojej tarty jabłkowej, już mam ochotę na więcej!

  • chochlikikuchenne napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/19 09:00:24:

    Pieknie wyglada! :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/23 21:05:38:

    Dziękuję Wam za miłe słowa :* ja też lubię ciasta z jabłkami :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne