Wpis

czwartek, 23 sierpnia 2012

Test makaronów Międzybrodzkich. Poduszeczki z makaronem. Zupa z kurkami.

Tym razem testuję makarony Międzybrodzkie typu ryż oraz krajanka. Przyznam, że w życiu miałam różne fazy - ryżową, makaronową, ziemniaczaną itd., gdzie do znudzenia (chociaż nie mojego) jadałam głównie dany wyrób w przeróżnych odsłonach. Teraz to się jakoś wyrównało, ale makarony nadal uwielbiam i mogę je jeść nawet bez dodatków. Nie przeczę, że najwspanialszy makaron to ten domowy, ale niestety życie jest takie, że nie znajdzie się na wszystko czasu.

Makarony Międzybrodzkie wykonane są z pszenicy durum, jaj i wody. Plusem jest to, że nie używa się suszu, tylko świeże jaja. Po ugotowaniu makarony są sprężyste, nie kleją się, nie rozlatują. Dobrze smakują. Według producenta makarony zwiększają swoją objętość ponad dwukrotnie...widocznie jest to wielka zaleta, dla mnie jakoś bez znaczenia, ale faktycznie makarony rosną podczas gotowania.

Po zjedzeniu makaronu w kształcie ryżu i krajanki stwierdziłam, że są całkiem ok, a że makaron najlepiej sprawdza się w różnych daniach, to też powstały dwa przepisy.

Zupa z kurek z fasolką szparagową

Zupę gotowaliśmy na Spotkaniu blogerów, stąd przepis jest ogólny, ale za to powiem, że wspólnymi siłami ugotowaliśmy całkiem smaczną zupę.

  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Fasolkę przyciąć na końcu, pokroić. Marchewkę, pietruszkę, selera obrać, pokroić. Pora posiekać na kawałki.
  • W dużym, szerokim garnku roztopić masło, wrzucić kurki, gotować jakieś 5-10 minut. Dorzucić warzywa, dolać oliwy, doprawić solą i młotkowanym pieprzem. Gotować przez 5 minut, na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż składniki lekko się obsmażą.
  • Wlać wodę, dodać posiekane liście selera, pietruszki i marchewki. Zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać koperek i grubo posiekaną bazylię.
  • Dolać śmietanę kremówkę. Na talerzu dodać kozi ser. Można dołożyć makaron (u mnie krajanka)

Poduszeczki i sałatka z makaronu ryżowego /przepis własny/

tzw. 2 w 1 :) Makaron ryż świetnie się sprawdza jako zamiennik ryżu we wszelkich daniach. Poduszeczki są pyszne na ciepło i na zimno. Mogą służyć jako przystawka. Sałatka nie powala urodą, ale za to jest smaczna.

z Podanych proporcji 1/3 została zużyta na poduszeczki, reszta została jako sałatka.

  • 250 g makaronu w kształcie ryżu
  • 8 pieczarek
  • 1 papryka
  • 70 g szynki (najlepiej o wyraźnym smaku)
  • 100 g sera żółtego
  • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 średni pomidor
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 kopiasta łyżka majonezu
  • 1 łyżka ketchupy
  • sól, pieprz
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić.

Pieczarki pokroić, usmażyć na łyżce masła, pod koniec dodać pokrojoną szynkę. Ostudzić.

Paprykę, pomidora, ogórki pokroić w kostkę, dodać do makaronu wraz z pieczarkami i szynką. Dodać zioła, sól i pieprz do smaku. Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę. Dodać do makaronu. Wszystko wymieszać. Dodać majonez i ketchup. W razie potrzeby dodać soli i pieprzu.

Jeśli przygotowujemy poduszeczki należy rozwinąć ciasto francuskie, rozkroić na kwadraty (ja podzieliłam na 15 kawałków). Jajko rozbijamy, mieszamy widelcem i smarujemy ciasto wzdłuż rozcięć (tak by posmarować wszystkie boki każdego z powstałych kwadratów). Na środek każdego kwadratu wkładamy farsz (trochę mniej jak łyżka), składamy rogi do środka i smarujemy wierzch jajkiem. Zapiekamy przez ok 15-20 minut w 190°C aż ciasto się zarumieni.

Przepis z makaronem ryżem dodaję do akcji Makaroniarnia 2012

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
czwartek, 23 sierpnia 2012 08:34

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne