Wpis

wtorek, 07 sierpnia 2012

Sernik jagodowy z białą czekoladą

Nie ma to jak jagody, najlepsze takie samodzielnie uzbierane w lesie :)  A i serniki uwielbiam, więc chętnie wypróbowuję nowe przepisy. Sernik jagodowy z przepisu od Krystyny ma piękny kolor.  Krystyna nie dodaje do niego cukru, dla mnie jednak był zbyt kwaśny, więc dosłodziłam. Przepis dodaję do akcji Jagody 2012.

Sernik jagodowy (tortownica 24-26 cm; piekłam w ø26)

Spód

  • 160 g herbatników
  • 80 g masła
  • 2-3 łyżki gorącej wody (opcjonalnie)

Masa

  • 1 kg sera śmietankowego
  • 3 jaja
  • 200 g białej czekolady
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (ew. pszennej)
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • kilka kropel aromatu do sernika lub waniliowego
  • 400-500 ml jagód
  • cukier puder; ilość do smaku (dałam 4 kopiaste łyżki; w oryginale bez cukru)

Polewa

  • 300-400 ml gęstej śmietany (używam 18%, można zastąpić jogurtem greckim)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Spód: ciastka zmielić na pył. Rozpuścić masło, dodać do ciastek i wymieszać. W razie potrzeby dolać gorącej wody, aż z ciastek powstanie lepka masa. Wyłożyć masą dno tortownicy. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec ok. 9 minut. Wyłożyć, przestudzić.

Masa: Jagody zmiksować. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek wody. Do miski włożyć ser,zmiksować, wbić jajka, zmiksować, dodać mąkę, cukier puder i cukier waniliowy, zmiksować. Dodać aromat, czekoladę na 3 tury, za każdym razem krótko zmiksować do połączenia składników. Dodać jagody i wymieszać. W razie konieczności dosłodzić do smaku.

Do piekarnika wstawić miseczkę z wodą. Piec w 160ºC przez ok 60 minut. W razie potrzeby przykryć wierzch folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Po ok 50 minutach na wierzch sernika wylewamy polewę zrobioną poprzez zmieszanie śmietany, ekstraktu i cukru. Pieczemy jeszcze 10 minut.

Sernik wystawiamy, studzimy na kratce. Po ostudzeniu odstawiamy do lodówki na noc lub minimum 6-8 godzin. Na godzinę przed podaniem wyjąć z lodówki.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
wtorek, 07 sierpnia 2012 09:20

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • zen.ona napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/07 09:30:52:

    Rewelka:) a ja tu się od kilku dni zastanawiam, co zrobić z jagodami, mam nadzieję, że zdążę załapać się na taki serniczek.

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/07 09:44:20:

    piękny serniczek!!! musi wybornie smakować

  • anubis03 napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/07 10:02:13:

    Musi smakować przepysznie - sam wygląd kusi i krzyczy zjedz mnie - pychotka !!!

  • przecinkowa napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/07 14:16:22:

    Wygląda obłędnie! :)

  • kuchennefascynacje napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/07 14:38:21:

    Mega apetyczny :)

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/07 16:54:58:

    Uwielbiam ten kolor:)

  • Gość mojetworyprzetwory napisał(a) z *.limes.com.pl komentarz datowany na 2012/08/07 19:38:14:

    Cudowny! Wspaniały przepis, zapiasany do zrobienia!

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/07 21:02:17:

    Cudowny !!! Piękny kolor

  • skoraczek napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/08 12:39:55:

    Nabrałam wielkiej ochoty na taki cudowny sernik, zwłaszcza, że ma on w sobie i moje ulubione jagody i białą czekoladę. Pyyyyszności

  • jashiraja napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/08 18:35:09:

    No jak na niego patrzę to ślinka mi leci. Jeszcze ten kolorrrrrrr..... mniam.
    Pozdrawiam ciepło
    www.shiraja.blogspot.com

  • teletombola1 napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/10 11:35:33:

    Kolor piękny. Zastanawia mnie jednak jak smakuje ta polewa biała na górze? Bo rozumiem, ze śmietana jest kwaśna, czy też jogurt grecki. Jest też cukier, ale jednak nie wiele. Czy to ma kwaskowy smak?

  • Gość Ivka napisał(a) z *.um.kielce.pl komentarz datowany na 2012/08/10 13:30:41:

    O matko, chciałoby się krzyknąć! Kocham serniki a ten wygląda obłędnie, do wypróbowania!

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/10 16:57:07:

    polewa nie jest kwaśna, jest idealnie wyważona. Cukru jest w sam raz, a nie zaszkodzi spróbować i jeśli stwierdzimy, że nam za kwaśno, to dosładzamy.
    W serniku nowojorskim do polewy ze śmietany dodawałam jeszcze soku z cytryny i też nie było kwaśno.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne