Wpis

piątek, 17 sierpnia 2012

Migdałowe ciasto z jabłkami WC#7

Zgodnie z tradycją kolejny wypiek z Weekendowej Cukierni. Tym razem gospodynią jest Panna Malwinna z bloga Filozofia smaku, która zaproponowała ciasto autorstwa Bei (blog Bea w Kuchni). Szczerze, to już się bałam, że kolejny miesiąc będziemy męczyć przepisy Nigelli ;) Nie żebym coś miała przeciwko Nigelli i jej przepisom, ale w WC chciałabym poznać również innych autorów i ich ciekawe propozycje.

Bea przygotowała to ciasto z rabarbarem, ja z jabłkami, a nadadzą się do niego każde inne owoce. Ciasto jest na prawdę pyszne, puszyste, wilgotne. U mnie możecie zobaczyć ciemniejsze kropeczki, bo użyłam migdałów startych razem ze skórką. W smaku niczemu to nie zaszkodziło, a mnie zaoszczędziło roboty. Podsumowując ciasto na prawdę warto upiec, pychota :) Można zrobić z nich także muffiny. Pamiętajcie żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową!

Ciasto migdałowe z jabłkami WC#7

(tortownica 22 cm)

Ciasto

  • 200-300 g jabłek (u mnie papierówki) lub innych owoców lub rabarbaru
  • 160 g mąki
  • 60 g drobno zmielonych migdałów
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 g miękkiego masła lub nieutwardzonej margaryny
  • 150 g cukru (u Bei jasny trzcinowy, u mnie biały)
  • 2 małe jajka
  • 100 ml jogurtu
  • 1,5 łyżki amaretto (u mnie 1 łyżeczka olejku migdałowego + 1 dodatkowa łyżka jogurtu)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (lub nasionka z 1 laski wanilii)
  • skórka otarta z 1 cytryny

Kruszonka

  • 80 g mąki
  • 40 g cukru
  • 5-7 łyżek oliwy/ oleju (tyle by dało się swobodnie zagnieść kruszonkę)

Mąkę wymieszać z migdałami, sodą i proszkiem. Masło zmiksować z cukrem białym i waniliowym. Dodawać po jednym jajku, jednocześnie posypując je 2 łyżkami mąki. Krótko zmiksować do połączenia składników. Dodać skórkę otartą z cytryny, aromat (lub amaretto). Miksując na wolnych obrotach dodawać na przemian jogurtu i maki ( 1/3 jogurtu, 1/3 mąki itd. +dodatkowa łyżka jogurtu, jeśli nie dodajemy amaretto. Ciasto miksujemy krótko, tylko do połączenia składników). 

Ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy, na ciasto wyłożyć pokrojone owoce, a na nie kruszonkę.

Kruszonkę wykonać łącząc składniki palcami, aż powstaną nam okruchy (ja wolę wilgotniejszą kruszonkę, więc w razie czego dodajemy więcej oleju).

Opcjonalnie posypujemy ciasto płatkami migdałowymi.

Piec w 180°C przez ok. 50-55 minut (do suchego patyczka).

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
piątek, 17 sierpnia 2012 09:52

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość zufik napisał(a) z 79.139.32.* komentarz datowany na 2012/08/17 10:09:16:

    Proste i smakowite:)

  • judik1119 napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/17 12:16:02:

    Genialne ciacho! Wygląda pysznie!:)

  • Gość Ivka napisał(a) z *.um.kielce.pl komentarz datowany na 2012/08/17 14:28:25:

    Fajne to ciasto, tym bardziej że widać w nim okruchy migdałów

  • Gość napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2012/08/17 21:52:35:

    jak miło jest czytać, że ciasto jest pyszne i puszyste bo już czytałam, że nie jest godne polecenia czemu się sprzeciwiam!

  • bea.w.kuchni napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/18 07:21:59:

    Piekne! Bardzo sie ciesze, ze smakowalo :) A dodatek jablek to swietny pomysl :)

    Pozdrawiam serdecznie!

  • Gość Patyska napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/08/18 10:16:58:

    Bardzo sexy ;)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/18 23:53:14:

    piekne ciacho

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/19 16:16:37:

    dziękuję za miłe słowa :*
    zachęcam do spróbowania :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Luty 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne