Wpis

wtorek, 28 sierpnia 2012

Chałka z migdałami

Miałam ochotę na jakiś wypiek drożdżowy, a że uwielbiam chałki, to postanowiłam wypróbować kolejny przepis na nią. Tu kusiły mnie migdały, niestety po upieczeniu niestety niewiele je czuć w smaku, choć sama chałka jest smaczna. Ot tyle co zastąpiły mąkę. Przepis z książki Zofii Nasierowskiej "Święta Wielkanocne. Przepisy i obyczaje".

Chałka z migdałami (2 sztuki)

  • 750 g mąki 
  • 11 dag cukru
  • 6 dag drożdży świeżych
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 15 dag masła, rozpuścić
  • cukier waniliowy
  • 2 jaja
  • 15 dag obranych, startych migdałów
  • pół łyżeczki soli

Drożdże rozpuścić w pół szklanki letniego mleka wraz z trzema łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki. Odstawię do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Do miski wsypać resztę mąki, sól, resztę cukru, migdały, rozpuszczone, schłodzone masło, wbić jaja. Dodać wyrośnięte drożdże. . Powoli wlewać resztę mleka i wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i błyszczące. Następnie przykryć czystą ściereczką i pozostawię w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość (ok godziny). 

Po wyrośnięciu wyrobić jeszcze raz. Podzielić ciasto na połowę i zrobić dwie chałki zaplatając warkocz. Końcówkę ciasta można zawinąć pod spód (będzie lepiej wyglądać). Położyć chałki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem lub śmietaną/ mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut. Piec ok 35 minut w 200ºC.

przypominam o konkursie

 Przepis bierze udział w akcji "Chleb Drożdżowy "

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
wtorek, 28 sierpnia 2012 09:08

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • anubis03 napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/28 09:45:39:

    Wspaniała chałka przepysznie wygląda mniam mniam :)

  • tortowo napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/28 21:42:11:

    Bardzo mi miło poinformować Cię, że nominowałam Cię na swoim blogu - za to, że lubię tu zaglądać, za to, że przepisy są rewelacyjne i pyszne, za to, że tworzysz świetną atmosferę na blogu:)
    Pozdrawiam serdecznie:)
    tortowomrufkowo.blogspot.com

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/29 10:03:07:

    jaka piekna rumiana chałka...tez się do niej przymierzam :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/29 22:12:19:

    Wspaniała chałka!:)

  • jashiraja napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/31 09:34:24:

    Wygląda przepysznie. Co do migdałów, to może dać ich trochę w płatkach, dla smaku ?. Pozdrawiam cieplutko

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/31 20:04:07:

    oczywiście że można :)

  • Gość aga w kuchni napisał(a) z *.belchatow.vectranet.pl komentarz datowany na 2012/09/01 13:33:38:

    wspaniała :) musiało pachnieć obłędnie podczas pieczenia ;)

  • chochlikikuchenne napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/01 19:37:53:

    Ja też uwielbiam chałki!
    Twoja wygląda pysznie!
    Już czuje ten zapach..mmm, aż się rozmarzyłam! :)

  • dusiowaa napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/02 11:09:31:

    z mlekiem i miodem mogę przepaść

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne