Wpis

piątek, 06 lipca 2012

Włoski Szpinak Pie - warzywa w słodyczach

Kolejnym warzywem, które postanowiłam użyć do wypieku jest szpinak. W zeszłym roku zrobiłam tort żabiego króla, który cieszył się popularnością i z komentarzy wiem, że nie tylko mnie zachwycił :) To ciasto jest całkiem inne...nie żeby było niesmaczne, jednak oprócz szpinaku i słodyczy mało je łączy. Choćby sama struktura ciasta - tamto lekkie i z kremem, to cięższe z wyrazistym nadzieniem. Bardziej migdałowe niż szpinakowe, bardzo syte, jeden kawałek wystarczy. Eksperyment udany, ciasto smaczne, choć nie padam z zachwytu. Przepis pochodzi z książki "Dolci: Italy's Sweets" Francine Segan.

Szpinak Pie (tortownica ø26 cm)


Spód

  • 3 szklanki mąki
  • 14 łyżek masła lub margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z połowy cytryny
  • szczypta soli

Nadzienie

  • ok.260 g szpinaku (waga po rozmrożeniu; zamrożony szpinak będzie ważyć więcej ok 350 g)
  • 1 i 1/4 szklanki migdałów zmielonych
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • mała garść kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej (dałam pomarańczową)
  • 3 łyżki Maraschino lub innego likieru (ja dodałam po trochu aromatu waniliowego, migdałowego i mleka; łącznie 3 łyżki płynu)
  • 1,5 łyżki orzechów pini (dałam orzechy włoskie; można dać kawałki migdałów)
  • cukier puder (pominęłam)

Spód: mąkę, masło, cukier połączyć. Dodać żółtka, proszek, skórkę, sól, zmiksować do połączenia. Z ciasta zrobić kulę, lekko spłaszczyć, i włożyć do lodówki na min. 30 minut.

Wyjąć ciasto z lodówki. 2/3 ciasta oddzielić i wyłożyć nim tortownicę, tak by ciasto było również po bokach tortownicy. Pozostałe ciasto zostawiamy w lodówce.

Nadzienie:

 Jeśli korzystamy ze świeżego szpinaku: Liście wypłukać, ugotować do miękkości w niewielkiej ilości osolonej wody. Ostudzić, wycisnąć nadmiar wody, zblendować. 

Jeśli korzystamy z mrożonego szpinaku (ja takiego używałam; wzięłam szpinak w kawałkach, nie tzw. "papka"), rozmrozić go. Odcisnąć nadmiar wody na sitku.

Zmielić migdały (ja dałam szklankę zmielonych migdałów na pył i 1/4 szklanki pokrojonych na kawałeczki).

Zmiksować żółtka z połową cukru. Dodać migdały, wymieszać, dodać szpinak, skórkę, likier (aromaty, mleko). Zmiksować.

Białka ubić na sztywno z drugą połową cukru. Dodać do masy szpinakowej i delikatnie wymieszać.

Wylać masę na ciasto. Posypać orzechami. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki i zrobić kratkę układając ciasto w poprzek siebie.

Piec w 170°C około 50-60 min (do suchego patyczka). Gdy wierzch zaczął się rumienić przykryłam go papierem do pieczenia.


Przepis bierze udział w akcji "warzywa w słodyczach", "Festiwal liścia", "Kuchnia bardzo włoska 2012".

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
piątek, 06 lipca 2012 08:55

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne