Wpis

poniedziałek, 16 lipca 2012

Lody szpinakowe

Dzisiaj kolejny wpis w akcji Warzywa w słodyczach. Lody były smaczne, choć w smaku raczej bananowo-czekoladowe. Szpinak powinien być całkowicie zblendowany, a nie w kawałkach. Dzięki temu lody miałyby piękny zielony kolor, niestety mój blender postanowił udać się na spoczynek. Źródło.

Lody szpinakowe (2 porcje)

  • 2 zamrożone banany
  • 3-5 kropel miętowych (z apteki; nie żołądkowych!)
  • szczypta soli
  • 40 g mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki mleka
  • kawałki czekolady

Banany wkładamy do zamrażarki na 1-2 godziny. Szpinak zostawiamy do odmrożenia. Usuwamy nadmiar wody. Następnie kroimy banany na kawałki, dodajemy szpinak, sól, krople mięto i mleko i blendujemy (dla lepszej gładkości możemy sam szpinak zblendować osobno, a następnie dodać do reszty). W razie czego dodajemy więcej mleka, jeśli masa jest zbyt gęsta.

Lody wkładamy do zamrażarki i mieszamy co pół godziny (przez 2 godziny). Przed podaniem należy wyłożyć z zamrażarki na 5-10 minut, by zmiękły. Posypujemy kawałkami czekolady.

    

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
poniedziałek, 16 lipca 2012 13:43

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne