Wpis

sobota, 21 lipca 2012

Curry z kurczakiem

Indie fascynują kolorami, muzyką, kulturą. Jak odmienna to kultura możemy podziwiać choćby w bollywoodzkich produkcjach...Co do kuchni, to wszystkich Hindusów łączy wspólne przekonanie, że żywność jest darem boskim. Dlatego przygotowanie posiłku wymaga należytej uwagi oraz powagi i szacunku. W Indiach z reguły nie próbuje się jedzenia w czasie przygotowań, czyli jest to element, któremu bym się nie poddała. W kuchni próbuję większości rzeczy w czasie przygotowań, nawet surowych ciast ;) Podoba mi się natomiast stare hinduskie przysłowie: "Dopełnij swój żołądek do 3/4, a 1/4 pozostaw dla Pana".

Przepis na curry pochodzi ze starego "Poradnika domowego". Uwielbiam to danie, choć początkowo może się wydawać, że z tych składników wyjdzie coś dziwnego. Na stole u mnie gościło wiele razy i zazwyczaj przyrządzam je w nieco ostrzejszej wersji niż w przepisie. Przepis rozpoczyna akcję Maggie "Kuchnia Indyjska", a wraz ze mną curry gotuje Panna MalwinnaAgata, Mirabelka, Bartoldzik.

 

Curry z kurczakiem (wychodzi cały garnek, dla jakiś 5-6 osób)

  • 1 kurczak (lub kilka udek/pałek z kurczaka odpowiadających ilości mięsa 1. kurczakowi)
  • 3 szklanki wywaru z włoszczyzny (lub rosołu z gotowania kurczaka)
  • 3-4 cebule
  • 1 dużej jabłko
  • 1 banan
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • garść wiórków kokosowych
  • 6-8 suszonych śliwek kalifornijskich
  • 2 łyżki curry (ew. później więcej do smaku)
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • garść migdałów (u mnie w płatkach)
  • garść rodzynek
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Kurczaka umyć, ugotować. Ja najczęściej wykorzystuję mięso z ugotowanego rosołu, ale można ugotować piersi lub pałki w osolonej wodzie.

Mięso po ugotowaniu wyjmujemy, przestudzić. Mięso oddzielamy od kości, zdejmujemy skórę i kroimy na dość duże kawałki.

Migdały sparzyć wrzątkiem (zalewamy migdały wrzącą wodą, zostawiamy do ostygnięcia wody), obrać ze skórki (w przypadku całych migdałów).

Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, przełożyć do garnka, zalać rosołem i gotować na małym ogniu. Następnie dodać kolejno: starte na tarce o dużych oczkach jabłko, banana rozgniecionego widelcem, sok z pomarańczy, wiórki kokosowe, pokrojone suszone śliwki, curry, paprykę, przecier pomidorowy, migdały, sól do smaku.

Gdy sos zgęstnieje dodać opłukane rodzynki. Gotujemy 2-3 minuty. Sprawdzamy smak, w razie potrzeby dodajemy więcej curry, papryki lub soli (ja zazwyczaj mocniej doprawiam, niż w podanych proporcjach). Ściągamy garnek z ognia, a gdy sos ostygnie dodajemy kawałki kurczaka, mieszamy i wstawiamy do lodówki.

Następnego dnia zagotować i podawać z ryżem na sypko.


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
sobota, 21 lipca 2012 19:00

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Mirabelka napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/07/21 19:12:18:

    Jabłka, banany, wiórki kokosowe, migdały - bardzo mi się to curry podoba, lubię takie smaki :)

  • Gość Maggie napisał(a) z *.zone6.bethere.co.uk komentarz datowany na 2012/07/21 19:40:12:

    Dodatek wiorkow kokosowych i suszonych sliwek bardzo intrygujacy!

  • Gość bartoldzik napisał(a) z 78.8.106.* komentarz datowany na 2012/07/21 21:02:31:

    I ja też gotowałem ;-)
    Dziękuję za wspólne pichcenie, curry to wdzięczne danie ...

  • panna_malwinna napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/22 09:32:08:

    Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis. Te owocowe dodatki brzmią kusząco

  • nemisiek napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/22 11:34:57:

    Mniam! Wpraszam się na obiad:)

  • shinawa napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/22 21:15:37:

    nikt u mnie w domu nie lubi curry.. CZEMU?! :( Chyba zrobię tak czy siak :)

  • Gość Ola napisał(a) z 89.204.234.* komentarz datowany na 2012/07/24 15:29:13:

    uwielbiam curry, kuchnię indyjską, a same Indie są numerem jeden na mojej liście miejsc do odwiedzenia :) podoba mi się Twoja wersja, ale tak samo jak Ty nie mogłabym być tradycyjną indyjską panią domu, bo czasami samym próbowaniem podczas gotowania potrafię napełnić sobie brzuch :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/27 18:45:40:

    dziękuję za miłe słowa, danie polecam :)

    Bartoldzik - uzupełniłam listę, gdy się zdecydowaliście nie miałam dostępu do neta.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne