Wpis

środa, 11 lipca 2012

Ciasto marchewkowe z musem z białej czekolady

Po cieście szpinakowym, ciasteczkach marchewkowych i crumble z rabarbarem przechodzimy, w akcji Warzywa w Słodyczach, do bardziej klasycznego ciasta marchewkowego. Monika słysząc o akcji podczas spotkania blogerów tak bardzo zachwalała to ciasto, że trudno było się nie skusić. I powiem, że nikt nie będzie żałować. Ciasto jest pyszne, smaki są doskonale wyważone. Jedyny minut, to mus...nie to, że coś z nim nie tak, tylko wylałam go na ciasto zanim porządnie zgęstniał, więc połowa spłynęła po cieście...co ciekawe co chwila znajdowali się jacyś chętnie do "ratowania" sytuacji poprzez wyjadanie spływającej czekolady ;) Także polecam serdecznie.

Ciasto marchewkowe z musem z białej czekolady (tortownica 24-26 cm; 1 szklanka=250 ml)

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 i 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu lub przyprawy piernikowej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 szklanki startej marchewki (ok.2-3 marchewki)
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki mleka

mus (wg mnie można zrobić z połowy ilości)

  • 170 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 50 g masła
  • ew. barwnik spożywczy, np. zielony, jeśli chcemy uzyskać efekt kolorystyczny

Miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i krótko miksujemy do połączenia. Dodajemy marchewkę stratą na tarce na dużych oczkach, miód, wiórki, mleko. Mieszamy łyżką do połączenia.

Mieszamy w naczyniu sodę, mąkę i proszek. Dodajemy stopniowo do ciasta i miksujemy krótko do połączenia.

Ciasto wlać do tortownicy. Piec w 180°C i piec ok 50-60 minut do suchego patyczka. Gdy ciasto zacznie brązowieć z wierzchu warto przykryć papierem do pieczenia.

Mus: w garnku roztapiamy masło ze śmietanką. Zdjąć z ognia i dodać białą czekoladę i ekstrakty. Mieszać do rozpuszczenia. W efekcie ucierania i ochłodzenia masa zrobi się bardziej puszysta i gęsta. Masę wylewamy na ostudzone ostudzone ciasto marchewkowe. Zostawiamy do zastygnięcia.


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
środa, 11 lipca 2012 10:05

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość lara napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2012/07/11 20:00:08:

    super :)

  • burczymiwbrzuchu napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/11 21:32:05:

    O z białą czekoladę na pewno boskie, ja już przywykłam, że jak robię to z serkiem philadelphia, czas w takim razie na nowe połączenie :)

  • beolhar napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/12 10:07:08:

    Cudowne!

  • monica-wino-i-oliwki napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/12 12:19:06:

    Brzmi fantastycznie!

  • judik1119 napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/12 14:21:27:

    Wygląda pysznie! Nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego, ale bardzo mnie kusi:)

  • Gość Patyska napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/07/14 20:19:10:

    Do tej pory nie byłam przekonana do warzyw na słodko, ale po obejrzeniu Twoich przepisów zmieniam zdanie :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/14 21:06:17:

    w takim razie zapraszam do pieczenia :)

  • zawsze.oliwek napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/15 00:33:52:

    marchewkowe robiłam nie raz, ale nigdy z takim musem :)

  • Gość CornerWithRecipes napisał(a) z *.sla.vectranet.pl komentarz datowany na 2012/07/15 13:01:50:

    Uwielbiam ciasto marchewkowe!:)

  • talablaska napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/25 20:56:48:

    Wygląda niesamowicie, ja z kolei przymierzam się powoli do muffinek marchewkowych :)

  • Gość Rybka zwana Martą napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/07/30 21:55:16:

    Zdecydowanie kawa do tego ciasta a nie na odwrót:)

  • Gość Gohaa napisał(a) z 91.226.7.* komentarz datowany na 2012/08/04 17:38:39:

    Jeszcze nigdy nie robiłam ciasta marchewkowego...ale to z białą czekolada chyba mnie przekonało:)

  • Gość mary napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/08/09 15:04:25:

    Ciasto mi wyszlo super, przepyszne :) Ale polewa wgl nie zrobila sie "puszysta" tylko zamiast ladnie obielić ciasto wsiąkla w nie i nie prezentowala się dobrze... A postępowalam zgodnie z przepisem :< Masz jakies sugestie?

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2015/08/09 18:54:23:

    tutaj akurat polewa jest spływająca, to racja że nie każdemu to będzie odpowiadać.
    Jeśli chcesz, żeby czekolada "trzymała się" na wierzchu zrób ganache z białej czekolady - do garnka wlej 6 łyżek śmietanki 30%, podgrzej. Gdy zacznie się gotować zdejmij z ognia i dodaj połamaną na kawałki czekoladę (ok. 200g). Odstaw na chwilę, a następnie rozmieszaj łyżką, aż masa będzie zwarta. Posmaruj wierzch ciasta.
    Smacznego! :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne