Wpis

poniedziałek, 04 czerwca 2012

miniserniczni nowojorskie (new york cheesecake w wersji mini)

Dotychczas piekłam serniki o normalnych wymiarach, ale na spotkanie blogerów postanowiła zrobić coś, o łatwiej wziąć i zjeść bez bawienia się w dzielenie. New york cheesecake to jeden z najpopularniejszych serników na  świecie i wcale się nie dziwię, bo smakuje wyśmienicie. Przepis z BBC food z moimi zmianami.

Miniserniczki nowojorskie (ok. 24 szt)

spód

  • 85 g masła, stopionego (lub margaryna)
  • 140 g herbatników, pokruszone na bardzo drobno lub przemielone
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka kakao do wypieków (deserowe), można pominąć jeśli chcemy mieć biały spód

masa serowa

  • 1 kg sera z wiaderka (im większa zawartość tłuszczu tym lepiej)
  • 250 g drobnego brązowego cukru (nie miałam drobnego, więc zmieliłam w młynku na puder)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 jaja
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Polewa

  • 140 ml kwaśnej śmietany (nie trzymam się tak sztywno tych ilości)
  • 1 łyżeczka drobnego cukru trzcinowego (możne być cukier puder)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny)

Spód: ciastka zmielić w maszynce do mielenia lub bardzo drobno pokruszyć. Dodać do nich kakao i cukier, wymieszać. Rozpuścić masło i dodać do ciastek. Połączyć, aż powstanie papka.

Wyłożyć foremki papierem. Ja piekłam w formach od muffin wyłożonych papilotkami. Rozdzielamy ciasto po równo na wszystkie foremki (z podanych proporcji wyszło mi 24 serniczki). Przyciskamy ciasto palcami na spodzie i lekko unosimy po bokach. Kładziemy do nagrzanego do 160°C piekarnika na ok. 8-10 minut. Wyłożyć by przestygły.

Masa serowa: Ser wyłożyć z wiaderka. Pomieszać łyżką, by był jednorodny i kremowy. Dodawać cukier, mąkę, szczyptę soli. Mieszać łyżką do połączenia składników. Dodać ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z cytryny, następnie po jednym jajku mieszając łyżką. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać. Wlać ser do foremek. Włożyć do piekarnika na ok. 25-30 minut (temp. 160°C). Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy serniczki na ok. 1-1,5 godziny (w zamkniętym piekarniku), by doszły. Następnie wykładamy je z piekarnika. Gdy ostygną robimy polewę mieszając wszystkie składniki. Smarujemy serniczki na wierzchu. Przykrywamy formy folią spożywczą i odkładamy na noc (lub minimum 6-8 godzin) do lodówki. Przed podaniem wykładamy z lodówki by się ogrzały (najlepiej ok.1 godzinę wcześniej). Jeśli chcemy możemy przyozdobić owocami, czekoladą, groszkami lub pozostawić takie jakie są.


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
poniedziałek, 04 czerwca 2012 09:23

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość mojetworyprzetwory napisał(a) z *.limes.com.pl komentarz datowany na 2012/06/04 10:08:35:

    Wyglądają wspaniale! Tylko są zgubne, bo zamiast jednego kawałka sernika ja napewno bym się pokusiła o takich kilka...;)

  • ilovebake.pl napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/04 11:08:54:

    robiłam cos podobnego niedawno :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/04 12:01:30:

    cudne!!!

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/04 12:04:44:

    lubię!

  • goh_amku-amku napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/04 12:38:05:

    Potwierdzam, że serniczki były wyborne! Te, które zabrałam po spotkaniu do domu, wszystkie zjadłam sama, bo nie mogłam się nacieszyć ich słodkością i puszystością :)))

  • chochlikikuchenne napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/04 13:05:14:

    Przeurocze serniczki!
    Chociaz sama nigdy nie pieklam sernika nowojorskiego, to czesto zamawiam go w kawiarence i przyznaje,ze jest wysmienity! :D

  • shinju napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/04 13:10:16:

    Super pomysł z tymi serniczkami. Rzeczywiście na spotkania czy imprezy są dużo lepsze niż tradycyjny duży sernik.

  • Gość Natalia napisał(a) z *.acn.waw.pl komentarz datowany na 2012/06/04 15:40:45:

    Mogę jednego? :) Wspaniałe!

  • grazyna00711 napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/04 22:07:27:

    Potwierdzam, były przepyszne ! Te, które zabrałam do domu zniknęły błyskawicznie :)
    Moja Córcia czekała na ten przepis, bo chce koniecznie zrobić :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/04 22:16:42:

    Śliczne są te serniczki :) Chętnie bym porwała jednego :)

  • Gość Muffinka napisał(a) z *.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2012/06/07 08:26:23:

    Wspaniałe, delikate, rozpływające się w ustach. Miałam okazję spróbować tych pyszności. I jeszcze dostałam na wynos. Mam była zachwycona. Nie tylko smakiem serniczków, ale również ich wyglądem :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne