Wpis

poniedziałek, 11 czerwca 2012

"O, kuchnia! Kill grill3" Anthony Bourdain - recenzja

Anthony Bourdain - szef kuchni, pisarz, dziennikarz. Absolwent CIA (Culinary Institute of America), autor programów kulinarnych i kulinarno-podróżniczych, juror w Top Chef, były narkoman, ojciec, mąż.

Nakładem wydawnictwa W.A.B. ukazała się niedawno książka "O, kuchnia! Kill Grill 3". Anthony to człowiek nieprzeciętny, który spory rozgłos (i dużo pieniędzy) zdobył dzięki swojej niewyparzonej gębie. Krytykował wszystko i wszystkich. Obrywało się ludziom ze środowiska kucharskiego, kulinarnego, restauracjom, programom kulinarnym. Z bardziej nam w Polsce znanym np. słodkiej Rachael Ray (swoją drogą u nas zrobiła się jakaś moda na programy kulinarne...niby super, tylko dlaczego często wybiera się do tego ludzi mało kompetentnych? Np. pani robiąca karierę w programie kulinarnym, która jeszcze niedawno z wdziękiem powtarzała, że od kuchni to ona z daleka, kuchnia to generalnie zło, co najwyżej mąż jej coś ugotuje, ona to tylko wodę na herbatę (nie cytuję, wypowiedź była w tym tonie)... obecnie występuje jako specjalistka mająca rady na wszystko...chciałabym wierzyć, że nastąpił przewrót i pokochała kuchnię, a za tym poszło zdobywanie wiedzy...). 

No ale wracam do książki...Mam wrażenie, że po tych kilku(nastu) latach bezwzględnej krytyki Anthony nieco dojrzał i robi podsumowanie swych występków. Wraca do swych sądów i rozprawia się z duchami przeszłości. Przyznaje, że jest nieco przekupny i przestaje krytykować swoje dawne ofiary, gdy te podarują mu np. kosz owoców lub wykażą się innym miłym gestem. Jak możemy przeczytać: "Byłem niesamowicie naiwny w wielu kwestiach, gdy pisałem Kill Grilla, a moja nienawiść wobec wszystkiego, co wiązało się z Food Network, uważam za jedną z nich". Nie należy się jednak martwić, cięty język i brak zahamowań nadal panuje w książce.

Nie ze wszystkimi sądami Anthonego się zgadzam, ale trzeba przyznać, że pisze ciekawie. Najciekawsze były fragmenty o jedzeniu i restauracjach, te w których był mniej skupiony na sobie. Książka nie jest ciągłą opowieścią, w każdym dziale omawiana jest inna myśl, osoba. Podobało mi się, gdy pisał o wychowaniu córki. Ze względu na tematykę i język zapewne nie każdemu będzie się dobrze czytało tę książkę, myślę jednak, że pozycja jest warta przeczytania, zwłaszcza dla fanów kulinariów i jedzenia. Dodatkowym smaczkiem są informację o sławnych szefach kuchni i restauracjach o przebywaniu w których najczęściej możemy tylko pomarzyć...

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
poniedziałek, 11 czerwca 2012 10:25

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2012/06/27 08:59:10:

    Uwielbiam Tonego, to mój guru!!! Nie wiedziałem, że wyszła trzecia część Kill Grill. Pozdrawiam Kuchniaslonia.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne