Wpis

poniedziałek, 25 czerwca 2012

New York Cheesecake na urodziny

New York Cheesecake - sernik poezja... Najlepszy jaki można sobie wymarzyć. Kremowy, wilgotny i mimo, że do serników wolę ser twarogowy, to tutaj ten wiaderkowy sprawdza się znakomicie. Trudno w smaku tego sernika się nie zauroczyć. Nic dziwnego, że jest chyba najpopularniejszym sernikiem na świecie. Robiła go również w formie miniserniczków , jednak wolę go w tej postaci, jest wilgotniejszy i lepszy. Przepis  z BBC Food. A serniki w ostatni weekend powstały dwa- jeden na dzień ojca, drugi na moje urodziny.

New York Cheesecake. Sernik nowojorski.

spód

  • 85 g masła, stopionego (lub margaryna)
  • 140 g herbatników, pokruszone na bardzo drobno lub przemielone
  • 1 łyżeczka cukru

masa serowa

  • 1 kg sera z wiaderka (im większa zawartość tłuszczu tym lepiej)
  • 240 g drobnego brązowego cukru (nie miałam drobnego, więc zmieliłam w młynku na puder)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub trochę aromatu do serników+aromatu waniliowego
  • 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny (daję do smaku nieco więcej, ok 3 łyżeczek)
  • 3 jaja
  • 200 ml kwaśnej śmietany (18%)
  • szczypta soli

Polewa

  • 140 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka drobnego cukru trzcinowego (możne być cukier puder)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Spód: ciastka zmielić w maszynce do mielenia lub bardzo drobno pokruszyć. Dodać do nich cukier, wymieszać. Rozpuścić masło i dodać do ciastek. Połączyć, aż powstanie papka. Jeśli nie powstanie masa, tylko ciastka nadal będą się kruszyć, to możemy dodać trochę gorącej wody i wymieszać na jednolitą masę.

Masę z ciastek przekładamy do tortownicy o średnicy ok 24cm (lub mniejsza). Przyciskamy ciasto palcami na spodzie i lekko unosimy po bokach. Kładziemy do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 9 minut. Wyłożyć by lekko przestygł. 

Masa serowa: Ser wyłożyć z wiaderka. Zmiksować, by był jednorodny i kremowy. Dodawać cukier, mąkę, szczyptę soli. Zmiksować do połączenia składników. Dodać ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z cytryny, następnie po jednym jajku mieszając łyżką. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać.

Nagrzewamy piekarnik do 240°C. Do piekarnika wkładamy małą miseczkę z wodą (można ominąć, ale wpływa to korzystnie).

Tortownicę na wierzchu owinąć folią aluminiową, ponieważ masa serowa jest rzadka i jeśli nie mamy szczelnej tortownicy, może wylatywać podczas pieczenia.

Wlać ser do tortownicy. Ja wkładam sernik już w momencie nagrzewania się piekarnika od 180 do 240 stopni (temperaturę podkręcam pod koniec przygotowywania masy serowej). Następnie od czasu, gdy piekarnik nagrzeje się do 240stopni (zgaśnie lampka informująca o nagrzewaniu), piekę sernik w tej temperaturze ok. 10 minut. Gdy zobaczę, że boki zaczynają się rumienić, nakładam na wierzch papier do pieczenia. Po 10 minutach w 240 stopniach skręcam piekarnik na 110 stopni i piekę 25 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik na ok. 1-1,5 godziny (w zamkniętym piekarniku). Następnie wykładamy go z piekarnika. Gdy ostygnie robimy polewę mieszając wszystkie składniki. Smarujemy sernik na wierzchu. Przykrywamy formy folią spożywczą i odkładamy na noc (lub minimum 6-8 godzin) do lodówki. Przed podaniem wykładamy z lodówki by się ogrzał (najlepiej ok.1 godzinę wcześniej). Jeśli chcemy możemy przyozdobić owocami, czekoladą, groszkami lub pozostawiamy bez niczego. Sernik jest najlepszy, gdy posiedzi w lodówce chociaż 24 godziny.

Przepis dodaję do akcji "Przysmaki dla taty", Serniki 2012, Torcikowo.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
poniedziałek, 25 czerwca 2012 09:38

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość mojetworyprzetwory napisał(a) z *.limes.com.pl komentarz datowany na 2012/06/25 10:39:01:

    Wygląda obłędnie i mega smacznie! Pychota!

  • nemisiek napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/25 13:32:59:

    Jeszcze tego sernika nie robiłam i zaczynam żałować jak patrzę na Twoje zdjęcia!

  • darkangelika napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/25 14:13:01:

    A ja go nigdy nie robiła, jak to jest możliwe. Muszę to nadrobić, bo wygląda obłędnie;)

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/25 14:53:47:

    ojej, jaki kremowy, jaki delikatny!

  • Gość Angie napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/06/25 14:58:21:

    Wszystkiego najlepszego zatem!
    A sernik wygląda wspaniale!

  • zawsze.oliwek napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/25 15:23:57:

    wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :)

    a sernik jest obłędny!

  • Gość Marta @ Co Dziś Zjem Na Śniadanie? napisał(a) z 77.66.2.* komentarz datowany na 2012/06/25 15:27:09:

    Taki prawdziwy i idealny!

  • Gość Maggie napisał(a) z *.zen.co.uk komentarz datowany na 2012/06/25 16:30:24:

    Moj ulubiony! Chocbym nie wiem jak probowala, nie moglabym mu sie oprzec :)

  • cucinadellafelicita napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/25 17:02:48:

    Piękny sernik! Wygląda na bardzo kremowy i mazisty, czyli taki jaki lubię najbardziej.
    Zapraszam do udziału w akcji sernikowej :)

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/25 17:05:33:

    Wspaniale wygląda. Najlepsze życzenia urodzinowe:)

  • niepokornik napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/25 18:42:06:

    pyszność przez duże P

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/25 18:54:56:

    wygląda rewelacyjnie;))) slyszałam o tym serniku ale ani go nie jadłam ani nie robiłam, trzeba będzie to nadrobić....Wszystkiego dobrego z okazji urodzin!!

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/25 19:11:06:

    Rewelacyjny ! Uwielbiam :)

  • karto_flana napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/25 19:58:15:

    Poezja, taki slicznie kremowy :)
    Wszystkiego dobrgeo z okazji urodzin :)

  • Gość Nadzieja napisał(a) z *.komputersat.pl komentarz datowany na 2012/06/25 20:37:46:

    idealnie kremowy... aż mnie naszła ochota na sernik :)

  • zauberi napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/25 21:28:09:

    przepysznie wygląda :) aż chce się wziąć kawałek

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/05 20:37:34:

    Kochani dziękuję za życzenia :-*

  • Gość MlecznAlejka napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/12/27 17:23:36:

    Przed świętami zastanawiałam się jaki upiec sernik, wybór padł na sernik nowojorski - pieczony pierwszy raz. znalezienie przepisu też nie było problemem, ale każdy z nich był inny ;)chciałam sernika nowojorskiego, robionego wg standardu bez dodatków i modyfikacji w przepisie, więc padło na Twój blog :) zdecydowałam się na sernik bez spodu ani kruchego ani z ciastek. sernik wyszedł bardzo smaczny, mogłam go dłużej podpiec w 240 stopniach (ok.15-20min.), ale to pewnie zależy od piekarnika i to już zobaczyłam po fakcie. zamiast ekstraktu/aromatu waniliowego dodawałam (10g) cukier z wanilią, w zastępstwie cukru brązowego dałam ok. 200g zwykłego cukru białego bez wcześniejszego mielenia :) dodałam też skórkę z jednej cytryny, więc trochę więcej niż u Ciebie w przepisie :) więcej modyfikacji nie wprowadzałam, wszystkim smakował i uważam, że był to udany świąteczny wypiek :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne