Wpis

wtorek, 19 czerwca 2012

Lody truskawkowe bez jaj wg Davida Lebovitza

Robi się co raz goręcej i piękniej... Wraz z upałami co raz chętniej sięgamy po lody. Po lodach herbacianych postanowiłam spróbować truskawkowych. Można je przygotowywać zarówno z, jak i bez, maszyny do lodów. Kwaśna śmietana  podkreśla smak truskawek. Przepis pochodzi z książki Davida Lebovitza " The perfect scoop". W oryginale dodane truskawki są świeże, ja jednak wykorzystałam truskawki z których był robiony sok, a następnie miały iść przerobione na dżem (a więc takie trochę wyciśnięte i zmęczone ;). Myślę, że można też użyć dżemu truskawkowego, trzeba zmniejszyć wtedy ilość cukru.

Lody truskawkowe (ok. 1 litr)

  • 450 g truskawek
  • 150 g cukru
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 240 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka wódki (pominęłam)

Jeśli używamy świeżych truskawek: pokroić truskawki na plastry, wymieszać z cukrem i wódką, zostawić na ok. 1 godzinę, od czasu do czasu przemieszać.

Jeśli używamy truskawek np. z robienia soku - pomijamy czynność krojenia na plastry, wszytskie składniki mieszamy razem (wg opisu poniżej).

Wszystkie składniki wkładamy do garnka i miksujemy. Najlepiej gdy zostaną jeszcze małe kawałki truskawek, a nie będą zmiksowane na gładko.

Masę przekładamy do maszyny do lodów lub do pudełka. Jeśli nie mamy maszyny - najlepiej przemieszać lody raz na godzinę, mniej więcej podczas 3 godzin.



Lody dodaję do akcji "truskawki 2012", "akcja lodowa 2012", "truskawkowe szaleństwo".

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
wtorek, 19 czerwca 2012 09:25

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • anna.kaminska.pl napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/19 10:00:18:

    Wspaniałe!
    Akurat na dzisiejszy dzień.
    Amber

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/19 10:08:45:

    śmietanka i truskawki.. to musiały być pyszne lody!

  • nemisiek napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/19 10:17:17:

    Pyszne bo własne;)

  • dusiowaa napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/19 11:37:37:

    jakie ładne lody :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/19 21:14:35:

    a tak, bardzo smaczne były :) dziękuję za miłe słowa :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/19 22:28:40:

    Chętnie bym zjadła takie pyszne lody :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/19 23:07:31:

    cudne lody :)

  • Gość AgnieszkaA. napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/06/04 20:58:24:

    Zrobiłam te lody, są smaczne. Lody robię w maszynie więc po schłodzeniu w lodówce masy, ubiłam ją przez chwilę końcówką do ubijania białek i dopiero wtedy wlałam do maszyny do lodów. Napowietrzona masa lodowa jest bardziej miękka po zamrożeniu.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne