Wpis

wtorek, 08 maja 2012

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Zmiłowanie do słodyczy widać po moim blogu. Zawsze też lubiłam połączenie słodko-kwaśne w daniach wytrawnych. Dziś zjemy wieprzowinę w sosie słodko kwaśnym. Przepis Kini.

Wieprzowina w sosie słodko kwaśnym

  • 500-650 g mięsa gulaszowego wieprzowego (może też być pierś z kurczaka, pierś z indyka)
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka ananasa
  • pędy bambusa (pominęłam)
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • 1 marchewka
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • ok. 2 łyżki sosu sojowego
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżka wódki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • inne przyprawy - ja dałam: curry, mielony imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, paprykę słodką, chili w proszku, kardamon. (Autorka proponuje też kumin, kolendrę, goździki, ja jednak te przyprawy pominęłam).
  • olej
  • ugotowany ryż

- ewentualnie dla zagęszczenia sosu - 1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej+1 czubata łyżka mąki pszennej+1/2 szklanki wody

Mięso pokroić na kawałki. Zrobić marynatę: 1 łyżkę cukru wymieszać z sosem sojowym, miodem, cebulą pokrojoną w kosteczkę, sokiem cytrynowym, wódką, pokrojonym w drobną kosteczkę czosnkiem, octem. Mieszamy z mięsem, przykrywamy, odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.

Olej i 2 łyżki cukru podgrzać na patelni, aż powstanie karmel. Wrzucić na patelnię mięso i smażyć do miękkości (karmel może stwardnieć, ale w czasie gotowania się rozpuści, więc nie należy się przejmować). W razie konieczności, gdyby smażenie długo trwało, dolewamy do niego wody. 

Jeśli nie przygotowujemy potrawy w woku, to na tym etapie najlepiej przełożyć wszystko do garnka.

Gdy mięso będzie miękkie dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa (oraz pędy bambusa, jeśli dodajemy). Dodajemy też zalewę z ananasa - ja dałam ok. pół szklanki. Następnie dodajemy przecier pomidorowy. Marchew ścieramy na grubych oczkach tarki i dodajemy do mięsa. Dodajemy też paprykę pokrojoną w kostkę. Wszystko gotujemy na średnim ogniu ok 10-15 minut. Następnie przyprawiamy potrawę - solą, pieprzem do smaku oraz pozostałymi przyprawami (bezpieczna ilość to szczypta każdej przyprawy, papryki i chili w proszku można dać nieco więcej). Mieszamy i dodajemy ewentualnie więcej przypraw, by smak był wyrazisty i zgodny z naszym gustem.  

Jeśli sos będzie rzadki należy go zagęścić - do zimnej wody dodajemy mąki i mieszamy by nie było grudek. Do gotującego się sosu dodajemy po trochu przygotowanej zaprawy szybko mieszając, tak by uzyskać pożądaną gęstość, chwilę gotujemy.

Danie podajemy z ryżem.

P.S. W tym tygodniu na blogu pojawi się konkurs, który szczególnie zainteresuje mieszkańców Poznania i okolic. Bądźcie czujni! :)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
wtorek, 08 maja 2012 08:54

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • chochlikikuchenne napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/08 08:55:32:

    Ale sie pieknie prezentuje!:)

  • eat.pray.love napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/08 14:40:14:

    przepiękny kolor ma ta wieprzowina. :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/08 17:28:38:

    Wygląda przepysznie! Wspaniały ma kolor :)
    Pozdrowienia

  • Gość Usagi napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2012/05/08 22:39:20:

    Uwielbiam ten sos. Wygląda przepysznie.

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/09 11:23:42:

    wspaniale wygląda :)))

  • burczymiwbrzuchu napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/10 08:42:13:

    Lubię słodko-kwaśne smaki, połączone z mięsem :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Czerwiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne