Wpis

poniedziałek, 21 maja 2012

Tarta karmelowa z Nowej Zelandii

Kuchnia Nowej Zelandii na angielski charakter, ze względu na uprawę często wykorzystuje się tu awokado i kiwi. Często przygotowuje się owoce morza. Podobną dużą inwencję przejawiają nowozelandzkie gospodynie w słodkich wypiekach...każdy z nas zna chyba deser Białą Pavlovą, choć co do pochodzenia tego deseru toczą się spory. Ostatnio wdorwałam książkę "Smak tropików (kuchnie Pacyfiku)" Beaty Markuzy i dzięki niej kulinarnie odwiedziłam Nową Zelandię przygotowując tartę karmelową. Można ją jeść zarówno na ciepło, jak i zimno. Mnie smakowała w obydwóch wersjach.

Tarta karmelowa (na blachę do tart o średnicy 27,5 cm)

Ciasto:

  • 170 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
  • 2 i 1/4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki (250 ml) mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa karmelowa:

  • 3/4 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego (wg mnie względnie można się pokusić o przygotowanie masy na kremówce lub kremówce wymieszanej z mlekiem)
  • 1,5 łyżki masła
  • 1,5 łyżki miodu
  • niepełna szklanka cukru brązowego (ok. 7/8 szklanki) 
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 i 1/4 łyżki mąki pszennej

Dekoracja:

  • 3 białka
  • 6 łyżek cukru pudru

Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko, zmiksować do połączenia. Następnie wsypywać mąkę pomieszaną z proszkiem i solą. Wyrobić ciasto, aż powstanie gładka masa. Wyłożyć ciastem posmarowaną tłuszczem blachę, tak by zrobić  podwyższone brzegi (można rozwałkować ciasto na rozmiar blaszki). Ciasto nakłuć widelcem. (Ponieważ nie chciałam, żeby mi się wybrzuszyło, położyłam na wierzchu kawałek papieru do pieczenia i wysypałam na blaszkę fasolę, można to jednak pominąć jeśli nie mamy fasoli). Piec w 180°C przez 15 minut. 

W garnku podgrzewać mleko wymieszane z masłem, miodem, cukrem, żółtkami, esencją i mąką. Nie zagotować, lecz podgrzewać cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa o konsystencji budyniu. 

Ciasto wyjąć z piekarnika (jeśli piekliśmy z fasolą zdjąć ją oraz papier), wyłożyć na ciasto masę karmelową. Włożyć do piekarnika na ok. 15 minut, zmniejszyć jednocześnie temperaturę do 150ºC.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i zmiksować, aż powstanie gładka, lśniąca masa. Wyłożyć równomiernie na ciasto i piec przez ok 5-10 minut, aż beza się zarumieni. Ciasto podawać ciepłe lub zimne.


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
poniedziałek, 21 maja 2012 10:12

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/21 10:42:14:

    bardzo apetycznie wygląda :)))

  • dusiowaa napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/21 11:43:48:

    lekko, słodko i przyjemnie:D

  • Gość mojetworyprzetwory napisał(a) z *.limes.com.pl komentarz datowany na 2012/05/21 12:43:37:

    Przepysznie i pięknie się prezentuje!

  • Gość Maggie napisał(a) z *.zen.co.uk komentarz datowany na 2012/05/21 13:17:47:

    Wyglada wspaniale, na pewno jest warta zachodu!

  • zawsze.oliwek napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/21 14:07:59:

    prawdziwa pychota :)

  • Gość aga w kuchni napisał(a) z *.kalisz.mm.pl komentarz datowany na 2012/05/21 14:16:13:

    ale apetyczne:D oj zjadłabym :d

  • Gość Ola napisał(a) z 89.204.245.* komentarz datowany na 2012/05/21 14:36:20:

    wygląda przepysznie!

  • chochlikikuchenne napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/21 14:37:37:

    Jak tu ''egzotycznie'' . Pychotka:D

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/21 17:15:26:

    O,jaka fajna tarta! Puchata, piękna i z pewnoscią pyszna :)

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/21 17:23:42:

    Wygląda bardzo apetycznie :-)

  • nemisiek napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/22 22:17:36:

    Pysznie się prezentuje;)

  • paulaska122 napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/29 22:25:10:

    Ojej, świetne, na to właśnie mam ochotę :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne