Wpis

środa, 30 maja 2012

Środa z ciastkiem#3.Eulab Jamun (Singapur)

W tym tygodniu w Środzie Z Ciastkiem (do akcji możecie dołączyć i Wy)przepis na Eulab Jamun. Eulab lub Gulab Jamun to minipączki rodem z Fidżi rozpowszechnione na wyspach Oceanii, a także znane w Indiach. Przypominają nasze pączki, tylko są mniejsze i mają kardamonowy posmak. Zrobiłam w dwóch wersjach - jedną zgodnie z przepisem moczyłam w syropie, drugą posypałam cukrem pudrem. Obie mi smakowały i choć do kardamonu podchodzę zawsze trochę z obawą, to tutaj bardzo pasował ten smak. Przepis pochodzi z książki "Smak tropików (kuchnie Pacyfiku)" Biruty Markuza, jako danie charakterystyczne dla Singapuru. W internecie znajdziecie częściej  Gulab Jamun. Słowo "Gulab" wywodzi się od wody różanej. Takie pączki przygotowuje się z dodatkiem mleka w proszku, a do syropu dodaje wodę różaną. 

Eulab Jamun (23 małe pączki)

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 60 g margaryny
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki skondensowanego mleka niesłodzonego
  • olej do głębokiego smażenia

syrop:

  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki wody

Przygotować syrop: w garnku gotować cukier z wodą przez 10 minut.

Pączki: przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, kardamon, wymieszać. Dodać mleko i margarynę, wszystko dobrze wyrobić (dodałam nieco więcej mąki, bo ciasto było zbyt miękkie). Stolnicę posypać mąką, wyłożyć na nią ciasto, posypać na wierzchu mąką, żeby nie przylepiało się do wałka. Lekko rozwałkować ( u mnie miało grubość ok. 1-1,5cm). Wycinać kieliszkiem krążki. Wrzucać na rozgrzany olej i smażyć, aż będą miały złoty kolor. Usmażone wrzucamy do syropu, który cały czas podgrzewamy. Jamun powinny się moczyć w syropie ok. 10 minut. W mniej tradycyjnej wersji możemy posypać je cukrem pudrem (będą mniej słodkie).


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
środa, 30 maja 2012 10:44

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • darkangelika napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/30 10:49:38:

    Przepysznie to wygląda;)

  • Gość Maggie napisał(a) z *.zen.co.uk komentarz datowany na 2012/05/30 12:26:34:

    Bardzo interesujacy przepis!

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/30 18:12:51:

    świetnie muszą smakowac ;)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/30 22:50:18:

    Jakie pocieszne! :)

  • Gość Natalia napisał(a) z *.acn.waw.pl komentarz datowany na 2012/06/01 16:28:37:

    Bardzo ciekawe ciasteczka :) Chyba są lekko korzenne?

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/01 19:30:37:

    tak, smak kardamonu jest lekko wyczuwalny, choć nie nachalny :) taki w sam raz :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne