Wpis

czwartek, 10 maja 2012

Noc Restauracji. Konkurs.

Już 25-go maja w 3 miastach w Polsce: Poznaniu, Gdyni i Białymstoku odbędzie się Noc Restauracji. Po raz pierwszy, podczas jednej nocy, szefowie kuchni w restauracjach przygotują dla gości specjalne popisowe dania. Dodatkowo będą odbywać się różnego rodzaju pokazy, np. kuchni molekularnej, oraz występy zespołów. 


Podczas Nocy Restauracji:

  • restauracje otwarte będą do godziny 4.00
  • każda restauracja przygotuje pokaz kulinarny prowadzony przez szefa kuchni
  • w każdej restauracji gości wita szef kuchni lub właściciel
  • potrawy w restauracjach tańsze będą o 25-50%
  • każda restauracja przygotuje specjalne nocne danie
  • odbędą się konkursy z nagrodami

O nocy restauracji możecie przeczytać na tej stronie KLIK. Jest tam też szczegółowy spis restauracji oraz ich dań popisowych. 

Podczas Nocy Restauracji odbędą się konkursy, m.in. na nocnego łowcę. Konkurs polega na wykonanie najlepszego zdjęcia i podbiciu pieczątki w restauracji.  Do wygrania 3 rejsy promami oraz weekendy w hotelach wraz z wyżywieniem.

Jak już chyba każdy dostrzegł nie tylko można się dobrze najeść, ale i świetnie bawić :)

Akcja jest według mnie świetna, dlatego już planuję pojawić się w restauracjach w Poznaniu. Może się tam spotkamy? :) Dodatkowo na blogu zobaczycie i przeczytacie relację z tego wydarzenia.

 

Konkurs dla WAS

Ponieważ Noc Restauracji to bardzo ciekawe wydarzenie, to chciałabym również żebyście Wy wzięli w nim udział :) Do wygrania dwa vouchery o wartości 50zł do restauracji w Poznaniu.

Pierwszy voucher do wygrania do restauracji Niku, gdzie szef kuchni przygotuje przysmak z soczystej polędwicy wieprzowej podany ze szparagami oraz tradycyjnymi szwajcarskimi rosti. Dodatkowo o 22.00 odbędzie się pokaz barmański

Drugi voucher do wygrania do restauracji Pastela, gdzie popisowym daniem będzie Kwiat jednej nocy. Za uroczą nazwą i jeszcze bardziej uroczym wyglądem kryje się flambirowana pierś z kurczaka w wiśniówce na risotto borówkowo -malinowym, podana na glazurowanym melonie z sosem cytrynowo- kremowym  i malinami, ozdabiana jadalnym bławatkiem i kiełkami brokułów. A wszystko wygląda tak:

Co trzeba zrobić by wygrać vouchery? Wystarczy napisać, które danie ze wszystkich przygotowywanych przez szefów kuchni w ramach Nocy Restauracji najchętniej byście spróbowali i krótko uzasadnić dlaczego.

Tu możecie zobaczyć dania proponowane w poszczególnych miastach: Poznań, Białystok, Gdynia

Macie czas do 16 maja do 24.00 17.05 do 16.30.. Zwycięzca zostanie wyłoniony poprzez losowanie. Odpowiedzi udzielajcie pod tym wpisem i zostawcie do siebie kontakt mailowy (jeśli nie chcecie podawać go publicznie, to prześlijcie na adres przykubkukawy@gmail.com). Wyniki 17.maja. Możecie też określić, że chcecie brać udział w losowaniu tylko do Pasteli lub tylko do Niku. Powodzenia!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
czwartek, 10 maja 2012 10:59

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Angie napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/05/10 11:22:32:

    Jako miłośniczka kuchni włoskiej chciałabym raz z Moją Włoską Drugą Połową (który akurat na weekend 25-27 maja będzie w Poznaniu) spróbować: TAGIATELLE AL NERO DI SEPIA CON GAMBERI . Oboje uwielbiamy owoce morza, a niestety w Poznaniu rzadko można je zjeść świeże i dobrze przyrządzone. Danie wygląda bardzo kusząco...pociaga mnie taka "czarna magia" :)
    Restauracja Girasole jest dość popularna w Poznaniu, ale przyznam szczerze, że po kilku przykrych doświadczeniach przestałam zabierać moją włoska rodzinę do restauracji...może pora znów spróbować...
    pozdrawiam
    anna.rychlowska@gmail.com

  • berrypunch napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/10 11:46:47:

    Ja właśnie wybieram się na tą noc restauracji :)

  • burczymiwbrzuchu napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/10 18:17:13:

    Oo, fajna inicjatywa, a do tego w mojej Gdyni. Dzięki za info :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/10 18:35:17:

    prawda, że świetna inicjatywa?! też mi się podoba i mam nadzieję, że weźmiesz udział u siebie :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/10 18:40:21:

    Angie dziękuję za wypowiedź :) powodzenia w konkursie :)

  • grazyna00711 napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/10 19:14:03:

    Mnie najbardziej kusi ten bażant w leśnym sosie. Lubię kuchnie egzotyczne, ale wolę swojskie klimaty, które mi bardzo pasują. Bardzo lubię leśne smaki, czasem próbuję takie tworzyć i chciałabym porównać :)
    grazyna0071@wp.pl

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/10 23:12:14:

    chantel, rewelacyjny konkurs! jstem z bliskich okolic Poznania, a nie wiedziałam, że taka akcja ma miejsce. w tym roku jej nie odpuszczę!

    ale wracając do konkursu.
    które danie bym wybrała? trudny wybór.
    ale nie, już wiem. Kwiat Jednej Nocy. Dlaczego?
    danie jest niesamowite. kryje w sobie nietypowe, nietuzinkowe połączenia, jak to borówkowo malinowe ristotto podane do piersi kurczaka. ale na dodatek nie byle jakiej! flambirowana w wiśniówce!
    jest to połączenie deseru i dania głównego w jednym, aczkolwiek w taki finezyjny sposób, że powala. na pewno powala smakiem. zresztą, jak wygląda! uroczy ten bławatek, który dodatkowo dodaje magii i uroku. tak, danie to jest zdecydowanie moim faworytem.
    pierwsza propozycja w obliczu Kwiatu Jednej Nocy wydaje się taka... niezbyt nadzwyczajna. a tu? finezja, gracja, elegancja i nieodparty urok!

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/10 23:13:11:

    a, i mój mail - adrianna.labenda@wp.pl
    o mały włos, a bym zapomniała podać!
    karmel-itka

  • marta.koscielska napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/11 23:20:12:

    Mmmm.... myślę sobie, że ognisty filet z kurczaka w aż siedmiu egotycznych smakach to właśnie to, co chciałabym najbardziej spróbować tej majowej nocy. Filet z kurczaka zdaje się może bezpiecznym wyborem, ale to mój ulubiony rodzaj mięsa. Siedem smaków brzmi egzotycznie, tajemniczo, orientalnie. Myślę, że będzie pyszne!
    Pozdrawiam i życzę wielu kulinarnych doznań,
    marta

    marta.koscielska@gmail.com

  • Gość Ysabell napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/05/13 13:50:17:

    Najchętniej spróbowałabym tego zielonego tagliatelle z łososiem, ponieważ jestem fanką makaronów i wierzę, że makaronowe dania nie muszą być pospolite! Chętnie spróbowałabym czegoś przygotowanego fachowo, żebym miała na czym się wzorować :)
    Poza tym, uwielbiam krewetki i łososia, to moim zdaniem idealne połączenie z makaronem... i ten zielony kolor!

    Pozdrawiam!
    kasia.marcinkowska@autograf.pl

  • Gość magda_magdalenka napisał(a) z *.cable.net-inotel.pl komentarz datowany na 2012/05/13 19:42:02:

    Ja zjadłabym Tercet egzotyczny, bardzo lubię mięsko, a to mówi do mnie zjedz mnie.
    magda_magdalenka@wp.pl

  • Gość AnnaMonika20 napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2012/05/14 20:42:29:

    Zdecydowanie Kwiat jednej nocy! Sama nazwa potrawy przyciąga uwagę, nie wiadomo czego można się spodziewać. Możemy sobie tylko wyobrazić, że będzie to coś niepowtarzalnego, oryginalnego. Zadko kto ma okazję spróbować takich cudów.
    Pozdrawiam
    awrlbn@gmail.com

  • Gość Anka napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2012/05/14 20:55:59:

    Świetny event! JA spróbuję na pewno Kwiatu Jednej Nocy, bo nigdy nie jadłam jadalnego bławatka:)
    matahi@o2.pl
    Do zobaczenia!

  • marta-gotuje napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/14 21:42:49:

    Najchętniej wypróbowałabym flambirowaną pierś z kurczaka w wiśniówce na risotto borówkowo -malinowym. Na zdjęciu wyglądają bardzo zachęcająco i do tego bardzo kuszą mnie te jadalne bławatki, o których słyszałam wiele dobrego, ale niestety nie miałam możliwości spróbować :) Pozdrawiam, Marta


    marta@marta-gotuje.pl

  • patysz napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/15 12:32:56:

    Mój wybór to Tęczowa Mosaica ( restauracja Mosaica - Poznań)! Dlaczego? Przyznaję, że wybierałam danie tylko z Poznania jako, że tu właśnie spędzę Noc Restauracji. Pierwsze kryterium - piorunujące wrażenie i cieknąca ślinka po przeczytaniu opisu i zobaczeniu zdjęcia. Kolejne - jako dietetyk cenię wartość żywieniową potraw, więc musi być zdrowa. Trzecie - danie ma być wyjątkowe, jakiego sama nie przyrządzałam i prezentujące zaskakujące połączenia smaków. No i ostatnie - muszą być moje ulubione składniki (świeże) i sezonowe produkty. Restauracja Mosaica i jej danie spełnia moje wszystkie oczekiwania. Już nie mogę się doczekać kiedy spróbuję!
    pat.klysz@gmail.com

  • Gość hiszpanskadelicja@tlen.pl napisał(a) z *.173.6.54.tesatnet.pl komentarz datowany na 2012/05/15 12:40:00:

    Najbardziej miałabym ochotę na przysmak z soczystej polędwicy wieprzowej podany ze szparagami oraz tradycyjnymi szwajcarskimi rosti. Jestem w ciąży i mam różne zachcianki, jak tylko zobaczyłam zdjęcie polędwiczki wiedziałam, że dokładnie na to mam ochotę. Wygląda pysznie a szparagi uwielbiam.

  • Gość Marcin napisał(a) z 95.108.78.* komentarz datowany na 2012/05/16 19:17:01:

    Najbardziej chciałbym zjeść mule oraz czarny makaron. Uważam, że mule są bardzo niedoceniane w naszym jadłospisie i pomimo, że są coraz bardziej dostępne, a ich cena nie powala na kolana, to jemy je zdecydowanie zbyt rzadko. Natomiast czarny makaron brzmi bardzo interesująco, nie miałem jeszcze okazji go próbować, więc okazja nadarza się jedyna w swoim rodzaju.

    Pozdrawiam serdecznie
    Marcin
    howser1@poczta.onet.pl

  • Gość Sławomir Francois napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2012/05/16 21:34:06:

    To danie idealnie oddaje moją romantyczną naturę. Jest słodko kuszące i niezwykle apetyczne, malinki w śmietanie, zielone wiosenne kiełki i cudny różowy sosik - smaki: malinowy, borówkowy, cytrynowy sprawiają, że moje podniebienie marzy o tak wyrafinowanej potrawce. Z pewnością potrawy tego szefa kuchni należą do niezwykle inspirujących i pociągających. Zestawienie wydaje się ciekawe i zgrane. A ten bratek a'la bławatek to już po prostu czysta poezja. W całej Francji nie znalazłem inspiracji dorównujących niniejszej propozycji.
    Bardzo atrakcyjne danie !
    Sławomir Francois (adres email d.w. redakcji)

  • Gość basieńka napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2012/05/16 22:46:21:


    Marzę o bażancie łąkowym pieczonym w piecu węglowym
    podanym w sosie leśnym, schwytanym świtem wczesnym.
    Ptak to niezwykle jaskrawy - w smaku przyjemnie łaskawy,
    rudo- złoto - niebieski - Piastowy przysmak królewski
    wykwintny, modry, szlachetny kur to wybitnie nieszpetny
    Pazury silne, dziób ostry dumny zwierz, strojny, wyniosły
    Bażancie opuść kryjówkę, ruszaj na nocną wędrówkę
    Pozwolisz się dziś upolować ? Nie daj nam dłużej głodować...

    autorka:
    basienki@gazeta.pl

  • Gość filip napisał(a) z *.echostar.pl komentarz datowany na 2012/05/16 23:33:24:

    Witam, na ostatnią chwilę ale mam nadzieję, że zdążyłem :-)
    Najchętniej spróbowałbym Grill Stone z 3 mięsami lub łososiem i krewetkami z restauracji 3 Kolory cafe. Po pierwsze ciekawe jest samo grillowanie na kamieniu wulkanicznym, nigdy wcześniej nie próbowałem tak przygotowanych potraw :) Po drugie danie prezentuje się wspaniale na zdjęciu, urzekła mnie prostota podania i swoista niedbałość przypominająca rustykalną kuchnię. Super danie!

    mój mail: kontakt@filiplewandowski.pl

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne