Wpis

czwartek, 10 maja 2012

Letni tort szwedzki wg Nigelli. Weekendowa Cukiernia #4

Mija kolejny miesiąc, a wraz z nim mamy nowe wyzwanie w Weekendowej Cukierni, której gospodynią jest Dusia z Dusiowej Kuchni. Na tapetę znowu weszła Nigella Lawson (książka "Kuchnia. Przepisy z serca domu") i nasza gospodyni zaproponowała za nią Letni tort szwedzki. Przyznam, że na początku przemknęła mi myśl "O nie, znowu bita śmietana na torcie. Nigella chyba ją uwielbia" - ja tymczasem nie przepadam. Sytuację ratuje krem waniliowy, który sprawia, że nawet ta śmietana nie przeszkadza. No więc czyniąc przygotowania poszłam do sklepu z myślą, że w ramach oszczędności kupie brzoskwinie w puszce i z nimi zrobię tort. Ominęłam stoisko z owocami i warzywami, zgarnęłam puszkę z półki i pomknęłam ku kasie. Przede mną starsze małżeństwo rozpakowało na taśmę swoje zakupy i mieli truskawki...Oj! Temu widokowi trudno się oprzeć. Zawróciłam i wyszłam ze sklepu z truskawkami, których 500 g było w tej samej cenie co brzoskwinie. Co prawda bałam się ich smaku, ale zupełnie niepotrzebnie.

Przechodząc do tortu - niebo w gębie. Smak maksymalnie kojarzący się z latem. Truskawki, waniliowy krem, biszkopt... Lekki i smaczny. Nieco można się bać go wystawić latem na stół, żeby śmietana nie popłynęła, ale zapewniam, że przy tym smaku za długo tort nie postoi :). Smacznego!

Szwedzki letni tort - WC#4


Krem waniliowy

  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej (dałam 3 łyżki)
  • 250 ml tłustego mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Spód do tortu (tortownica 22-23 cm)

  • 3 jajka
  • 250 g cukru
  • 90 ml świeżo zagotowanej wrzącej wody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g mąki
  • ew. masło do natłuszczenia formy (ja formę wyłożyłam papierem do pieczenia i nie smarowałam go tłuszczem)

Na wierzch tortu:

  • 2-3 łyżeczki cukru
  • ok. 750 g truskawek (dałam 500 g)
  • 500 ml śmietany kremówki + trochę cukru pudru dla smaku (dałam 3 łyżki)
  • 1 cukier waniliowy

Krem waniliowy (najlepiej przygotować dzień przed przygotowaniem ciasta lub kilka godzin wcześniej, żeby zdążył wystygnąć): Wszystkie składniki, oprócz ekstraktu, podgrzać w garnku stale mieszając aż krem zgęstnieje (nie zagotowywać). Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia, dodać ekstraktu, wymieszać. Ostudzić w lodówce. 

Spód tortu: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, do białości. Następnie cienkim strumieniem, ciągle mieszając wlać wrzątek. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie wsypywać po trochu do masy jajecznej, dobrze wymieszać. Przełożyć do foremki, piec w 180°C ok 30 minut. Po upieczeniu wystudzić.

Wierzch tortu: Kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukru waniliowego i cukru pudru dla smaku. 

1/3 bitej śmietany dodać do wystudzonego kremu waniliowego i wymieszać. Tort przekroić na 3 części. 2 części przekładamy kremem waniliowym i kładziemy na niego część truskawek (na pokroiłam na kawałki. Jeśli truskawki są kwaśne to można posypać przez sitko cukrem pudrem). Na wierzch kładziemy bitą śmietanę i pozostałymi całymi truskawkami.

Przepis dodaję też do akcji "Biało- czerwoni" oraz "Wypieki z truskawką"

Zapraszam na konkurs w kolejnym wpisie. Do wygrania wejściówki do restauracji  KLIK


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
czwartek, 10 maja 2012 10:04

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • skoraczek napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/10 15:45:12:

    Tort wygląda bosko. Nabrałam przez Ciebie ochoty na coś słodkiego :-)

  • eat.pray.love napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/10 16:28:10:

    piękny! tylko czekać na polskie truskawki i robić. :)

  • judik1119 napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/10 19:17:30:

    Ależ on wspaniale wygląda u Ciebie! Też mam zamiar go zrobić:) Świetnie, że pokryłaś go całego masą, wygląda przez to, tak elegancko:)

  • Gość Lara napisał(a) z *.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2012/05/10 20:12:10:

    bardzo ładny :)

  • chochlikikuchenne napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/10 20:47:43:

    Wyglada wysmienicie!
    Jak z reklamy :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/10 23:56:39:

    cudowny!!!!

  • kuchcikowo napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/11 11:01:00:

    Obłed w ... truskawki :) Pycha!

  • dusiowaa napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/12 19:06:10:

    Rewelacyjnie się prezentuje, cieszę się że Ci jednak posmakował :) Dziękuję za udział we wspólnym pieczeniu:)

  • Gość codojedzenia napisał(a) z *.bredband.comhem.se komentarz datowany na 2012/05/13 12:12:13:

    Nigella lubi bita smietane i nie tylko, a tort ladny i pewnie smaczny

  • Gość wyspowiczka.3 napisał(a) z *.gv.shawcable.net komentarz datowany na 2012/05/23 21:33:59:

    czemu nie ma zdjecia tortu w przekroju zeby bylo widac warstwy?

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/23 22:04:37:

    nie było przekroju, bo gdzieś mi przepadły foty, które były wykonane następnego dnia...ale coś tam się ostało,więc na życzenie jest i przekrój :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne