Wpis

piątek, 13 kwietnia 2012

Kotlety mielone z masą z fety i jajka

Dzisiejszy wpis stworzony został w ramach czyszczenia lodówki. Na liście najczęściej marnowanych produktów znajdziemy dziś wykorzystanie dla pieczywa, mięsa, sera, jaj, mleka, warzyw. Mięsko możemy piec na dwa sposoby - tradycyjne smażenie na tłuszczu lub na grillu elektrycznym.

Kotlety mielone z masą z fety i jajka

  • 450 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
  • pół czerstwej bułki lub kromka chleba
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • pieprz, sól
  • 1 jajko surowe + 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżeczka pietruszki
  • ok.1-2 łyżki majonezu
  • ok.1 łyżka jogurtu (ew. zastąpić majonezem)
  • bułka tarta
  • ok. 200 g sera feta - ilość wedle uznania.

Bułkę (chleb) rozdrabniamy na kawałki i  zalewamy mlekiem. Zostawiamy na chwilę, aż namoknie. 

W tym czasie kroimy cebulę na kawałki i smażymy na 1 łyżce masła (lub innym tłuszczu). Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (lub pokrojony na małe kawałki). Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy by lekko przestygło.

Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, odciśniętą z nadmiaru płynu bułkę, musztardę. Mieszamy wszystko. Dodajemy cebulę z czosnkiem. Mieszamy dokładnie. Doprawiamy mięso solą, majerankiem i pieprzem. Do mięsa dodajemy też 2 łyżki bułki tartej, by lepiej formowało się kotlety oraz żeby się nie rozpadały.

W innej misce przygotowujemy masę z sera: obieramy jaja i rozdrabniamy je widelcem. Dodajemy do tego ser feta, rozdrabniamy. Dodajemy majonez i jogurt. Ma powstać gość gęsta pasta, więc w razie czego dodajemy więcej majonezu/jogurtu. Doprawiamy pieprzem, koperkiem i pietruszką.

Mięso firmujemy w kotleciki - bierzemy czubatą łyżkę mięsa, formujemy kulę i rozpłaszczamy na dłoni. W środek wkładamy ok. 1 łyżeczkę farszu, zakrywamy mięsem, tak by farsz pozostał w środku. Obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy na tłuszczu i na koniec wykładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Jeśli chcemy grillować - należy namoczyć patyczki do mięsa przynajmniej na godzinę przed grillowaniem. i lekko wysmarować tłuszczem grilla.

Jeśli zostanie nam pasta z sera i jajek to absolutnie jej nie wyrzucamy - nadaje się świetnie na kanapki :)

Przepis dodaję do akcji "Ekonomia gastronomia

Każdy z nas może zaoszczędzić i przyczynić się do zmniejszenia ilości marnowanej żywności. Pamiętajmy o najważniejszych zasadach "Ekonomii gastronomii":

  • Posiłki należy planować z wyprzedzeniem
  • Kupujmy mądrze i oszczędnie.
  • Nie marnujmy jedzenia
  • Zapełnijmy spiżarnię, by mieć w domu składniki posiłku.
  • Róbmy dwa lub trzy posiłki z jednego
  • Dokonujmy najlepszych wyborów na zakupach
  • Z inwencją zamieniajmy resztki jedzenia w nowe, ekscytujące dania
  • Zamrażajmy i przechowujmy jedzenie, by starczyło nam na dłużej

O (nie)marnowaniu żywności możecie przeczytać na stronie Ekonomia gastronomia.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
piątek, 13 kwietnia 2012 09:14

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/13 09:23:14:

    alez apetycznie wyglądaja :)))

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/13 11:28:19:

    Pysznie się zapowiadaja te kotleciki i fajnie podane :)

  • Gość Maggie napisał(a) z *.zen.co.uk komentarz datowany na 2012/04/13 12:25:42:

    Pyszny pomysl, zwlaszcza w grillowanej wersji.

  • Gość klikaf napisał(a) z *.ceramika.agh.edu.pl komentarz datowany na 2012/04/13 12:28:54:

    Zrobię :) Mam fetę, na która nie miałam pomysłu, a mielone planuję od kilu dni, tyle że zmieszam mięso indycze i kozie. Dziekuję za przepis, pozdrawiam :)

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/13 19:21:06:

    bardzo fajne porady związane z akcją..
    podzielam Twe zdanie całkowicie!

    świetne te kotleciki. na pewno pyszniutkie ;]
    lubię inne mielone. wariacje na ich temat są u mnie także mile widziane.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne