Wpis

sobota, 28 kwietnia 2012

Bitki wieprzowe w kapuście

Obiad dla wielbicieli kapusty i mięsa. Danie bardzo łatwe, takie swojskie. Niby zwykłe połączenie bigosu z kotletami, a jednak coś w sobie ma. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej.

Bitki wieprzowe w kapuście

  • 0,5 kg kotletów schabowych
  • 1 łyżka mąki
  • 1 cebula (dałam pół dużej)
  • 0,5 kg kwaszonej kapusty
  • 1 listek laurowy
  • szczypta ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku (dałam 1/4 łyżeczki niemielonego)
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 1 szklanka bulionu warzywnego (można przygotować więcej)
  • 1 łyżka rodzynek (opcjonalnie)
  • 2 łyżki ketchupu lub koncentratu grzybowego lub powideł śliwkowych
  • tłuszcz do smażenia
  • pieprz, sól

Umyte i osuszone kotlety schabowe rozbić (jak na tradycyjne kotlety schabowe), posolić, oprószyć pieprzem i mąką. Usmażyć na nagrzanym tłuszczu, aż się lekko zarumienią. 

Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na patelni, posolić. 

Kapustę przepłukać, pokroić. Włożyć do garnka, zalać bulionem, dodać cebulę, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, rodzynki. Wymieszać. Dodać kotlety (ja część ułożyłam na wierzchu, część w kapuście). Gotować na małym ogniu, bez pokrywki, aż zmięknie kapusta (w razie potrzeby dolać bulionu lub wody). Gdy kapusta zmięknie, doprawić solą, pieprzem, dodać ketchup (lub koncentrat grzybowy lub powidła śliwkowe - nie próbowałam, ja dodałam ketchup). Ponieważ mięso nie było jeszcze wystarczająco miękkie, to przykryłam garnek pokrywką i dusiłam jeszcze ok 10 minut. 


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
sobota, 28 kwietnia 2012 09:19

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/28 09:37:13:

    Pyszne są takie bitki, a jeszcze w kapuście mniam :-)

  • grazyna00711 napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/28 15:18:19:

    Ulubione danie moich domowych mężczyzn ! Ja też bardzo lubię ! Pysznie wyglądają :)

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/28 19:25:09:

    fajna odmiana zamiast nudnego schabowego ;]

  • Gość Samantha napisał(a) z *.as13285.net komentarz datowany na 2012/04/29 17:44:33:

    Danie proste, tradycyjne smaki, zaś na talerzu wygląda smacznie i zachęcająco, pozdrawiam :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/30 09:01:30:

    mnaimmm lubie takie mięsko ;))))

  • 6benek napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/01 10:46:27:

    Uwielbiam tradycyjne polskie jedzenia, a zwłaszcza mięsa z kapustą

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/03 15:08:38:

    agattekh - zgadzam się :)
    Grażynko u mnie też to połączenie jest lubiane.
    Karmel-itko - dokładnie, choć znam takich którzy mogą jeść tradycyjne schabowe non stop
    Samantho- dziękuję bardzo za komplement
    izaa_a - również bardzo lubię :)
    6benek - tradycyjnych dań nigdy zbyt dużo :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne