Wpis

wtorek, 13 marca 2012

Red Velvet Cake - weekendowa cukiernia #2/2012

W tym miesiącu w weekendowej cukierni #2/2012, za sprawą gospodyni- Aleksandry, zadaniem jest upieczenie Red Velvet Cake. Ciasto dość popularne i często spotykane na polskich i zagranicznych blogach. Mnie od dawna kusiło i odrzucało jednocześnie. Wygląda bajecznie, ale barwniki, których nie stosuję i raczej unikam, jakoś mnie zniechęcają. Ale, że lubię wyzwania w weekendowej cukierni, to upiekłam to ciasto. Jeśli chodzi o zmiany to dodałam oleju zamiast masła (i to w większej ilości), barwnik w proszku i mniej cukru do masy. Mam dużą odporność na słodycze, ale 2,5 szklanki cukru w tym kremie byłoby dla mnie nie do przejedzenia. Najlepiej zrobić ciasto na kilka godzin przed podaniem i przechowywać przez ten czas w lodówce. Jeśli chodzi o barwniki, to ciężko było mi wyczuć ile dodać, więc ciasto wyszło jeszcze miejscami lekko brązowe - myślę, więc że lepiej poprzestać na jednej łyżce kakao, wtedy łatwiej będzie zabarwić ciasto. Generalnie ciasto smaczne, wilgotne,  lepsze na drugi dzień, choć po tej sławie chyba spodziewałam się czegoś więcej.

Red Velvet Cake

ciasto

  • 2,5 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki kakao (niesłodzone) (przy jednej łyżce kakao łatwiej będzie nam zabarwić ciasto)
  • 2 buteleczki czerwonego koloru (60ml; ja dałam barwnik w proszku, aż do uzyskania koloru)
  • 1,5 szkl. oleju ( w oryginale 125 g masła, o temperaturze pokojowej)
  • 1,5  szklanki cukru
  • 2 jajka o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka  ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka maślanki, o temperaturze pokojowej 
  • 1 łyżeczka octu winnego (6%)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

krem

  • 600 g serka Philadelphia albo podobnego, o temperaturze pokojowej
  • 125g masła , o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1,5 szklanki cukru pudru, przesiane (w oryginale 2,5 szkl., ja dałam 2 szkl., ale było zbyt słodkie)

  Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wytłuścić i obsypać mąką dwie 22 cm okrągłe blaszki.

 Przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, odstawić. W małej misce wymieszać czerwony barwnik z kakao, tworząc pastę bez grudek, odstawić (ja z racji użycia barwnika w proszku wymieszałam  kakao z 50ml wody, a barwnik dodałam na samym końcu, do uzyskania odpowiedniego efektu kolorystycznego).
W dużej misce za pomocą mikser zmieszać olej z cukrem.  Wbić jajka, po jednym na raz, dodać za każdym razem czubatą łyżkę mąki i zmiksować do połączenia. Następnie dodać wanilię i czerwono - kakaową pastę.

Dodać jedną trzecią mąki do ciasta, dobrze wymieszać, dodać połowę maślanki. Ubić. Dodać ponownie jedną trzecią mąki, a następnie ostatnią część maślanki. Zakończyć resztą mąki, Dokładnie wymieszać, aż  wszystko będzie dobrze połączone.

 W małej misce wymieszać ocet i sodę do pieczenia. Dodać do ciasta i wymieszać dokładnie. Podzielić ciasto pomiędzy blaszki i umieść w rozgrzanym piekarniku. Piec przez 25-30 minut. Sprawdź wcześniej czy ciasto jest upieczone przez włożenie wykałaczki w środek ciasta. Oczywiście jeśli wyciągniemy czystą, ciasto jest gotowe.
 Schłodzić ciasto w blaszkach przez 10 minut.  Wyjąć ciasta z blach. Pozostawić ciasto, aż  całkowicie ostygnie.

krem:  Zmiksować serek i masło, aż będzie gładkie. Zmniejszyć obroty i dodać wanilię i cukier puder. Ubijać, aż będzie puszyste i dokładnie połączone. Przełożyć ciasto kremem. Najlepiej zostawić na minimum 3-4 godziny w lodówce. (najlepsze na drugi dzień)


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
wtorek, 13 marca 2012 10:31

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • berrypunch napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/13 12:43:41:

    Śliczny ;)

  • Gość Daria napisał(a) z *.abdn.ac.uk komentarz datowany na 2012/03/13 17:42:37:

    wyszło świetne! ja ostatnio dodałam 2 łyżki kakaa i ciasto wyszlo czekoladowe praktycznie :(
    Pozdrawiam! :)

  • Gość MalgosiaZ napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2012/03/13 17:46:41:

    Mój juz własnie wyszedł z piekarnika :-)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/13 17:49:26:

    Daria - też mam takie obserwacje, dlatego napisałam, że przy jednej łyżce kakao łatwiej będzie zabarwić ciasto.
    Małgosiu - czkam w takim razie na relację :)
    Berrypunch - dziękuję :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/13 18:21:33:

    Pieknie wygląda to ciasto! Widzę, ze grzechu warte :)

  • Gość pasibrzuchy.blogspot.com napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2012/03/13 19:13:45:

    to jest to, czerwone ciasto, muszę kiedyś zrobić na walentynki. piękne zdjęcie:))

  • mania179 napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/13 19:13:50:

    To ciasto jest taaaakie urocze! :)

  • smak.czekolady napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/13 19:14:53:

    Myślisz, że można dać sok z buraka?

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/13 19:19:05:

    Majanko- no niektórzy zgrzeszyli i mimo diety spróbowali ;)
    Pasibrzuchy - na walentynki? oj chciałabym dostać taki prezent :)
    Mania - też tak uważam, ma coś w sobie
    Smak.czekolady - generalnie myślę że można, tyle że powiem szczerze że przy 2 łyżkach kakao ciężko było mi zabarwić ciasto na czerwono nawet barwnikiem spożywczym, więc raz że musiałabyś zrezygnować z kakao, a dwa chyba byś musiała dodać bardzo dużo tego soku dla czerwonego efektu. Także spróbować można, ale nie wiem co z tego wyjdzie.

  • judik1119 napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/13 21:36:30:

    Genialny! Ja niestety nie mam barwników, ale jak tylko kupię to wypróbuję:)

  • kuchniazjadalnia.blogspot.com napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/14 06:57:46:

    Wygląda wspaniale!

  • kasia_h_2509 napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/14 13:36:18:

    Piękny! :)

  • chochlikikuchenne napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/14 20:22:01:

    Ciasto pycha, tez kiedys pieklam :D

  • Gość kuchniaagatki napisał(a) z 31.169.96.* komentarz datowany na 2012/03/14 21:42:28:

    też je ostatnio robiłam. pyszne prawda?

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/15 19:35:54:

    Prawda Agatko :)

  • olakonwa napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/17 10:30:28:

    zgadzam sie ze orginal jest bardzo slodki :( poza tym wyglada wspaniale.

  • Gość Poezja-smaku napisał(a) z *.acn.waw.pl komentarz datowany na 2012/03/17 16:28:00:

    Red Velvet można zabarwić sokiem z buraków, ale nie będzie aż tak mocno czerwony jak z barwnika.

  • zen.ona napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/06 16:48:32:

    I wyszło ci:) Kolor u mnie rozszedł się równomiernie może dzięki temu, że na zdjęciu (kuchnianaparterze.blox.pl/2011/11/Red-Velvet-Cake.html) widać drugie podejście do ciasta. Za pierwszym razem też wychodziło brązowawe. Zmniejszyłam ilość kakao, dodałam więcej barwnika i jest troszkę bardziej czerwone.
    Wrażenia odnośnie smaku ciasta mam podobne do Twoich. Zresztą, to kolejne amerykańskie ciasto smakujące właściwie troszkę jak ich pozostałe o podobnej konsystencji. Wystarczy zamiast barwnika dodać marchewkę i piernikowych przypraw i już mamy Carrot cake... Podobnie z muffinkami.
    Moje chłopaki stwierdziły, że niekoniecznie muszą jeść go częściej niż raz na kilka lat;)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/06 19:21:12:

    dokładnie - kilka zmian i mamy kolejne sławne ciasto ;)
    a wyszło Ci bardzo ładne :)
    też myślę, że przy mniejszej ilości kakao łatwiej uzyskać oczekiwany kolor

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne