Wpis

czwartek, 15 marca 2012

Pieczone jadalne kasztany

Będąc w dziale z owocami i warzywami zobaczyłam w koszyku jadalne kasztany. Koniecznie musiałam spróbować. Przepisów na jadalne kasztany jest wiele, stwierdziłam więc że zacznę od podstaw, a później może z pozostałych kasztanów wykombinuję coś więcej. Niestety przy obieraniu okazało się, że dużo kasztanów jest spleśniałych, dlatego tych dobrych zostało tyle co na spróbowanie. Kasztany można podawać do mięsa, zamiast ziemniaków, jako dodatek do sałatek, ciast i deserów. W smaku lekko orzechowe i smaczne. A Wy już próbowaliście?

Pieczone jadalne kasztany

  • kasztany umyć w wodzie i osuszyć
  • Każdego kasztana naciąć na krzyż na czubku.
  • Zalać kasztany wrzątkiem (tyle by były przykryte) i gotować przez 15 minut (w miarę możliwości obracamy kasztany naciętym końcem w dół.
  • Odcedzamy kasztany i układamy na blaszce do pieczenia naciętym czubkiem w górę.
  • Pieczemy w piekarniku w 220°C przez 15 minut.
  • Dobrze upieczone kasztany powinny być miękkie w środku, a skórka i skorupka powinna łatwo odchodzić.
  • Po wyjęciu kasztanów z piekarnika odczekujemy chwilę aż przestygną i obieramy z ze skorupki i skórki.

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
czwartek, 15 marca 2012 08:53

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • anna.kaminska.pl napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/15 09:27:45:

    Kasztany można lubić lub nie cierpieć ich smaku - jak mój J.
    Mi odpowiada ich lekko słodki smak i możliwości,jakie dają w kuchni.
    Amber

  • Gość Samantha napisał(a) z *.as13285.net komentarz datowany na 2012/03/15 12:22:01:

    Och narobiłaś mi smaku, są pyszne i doskonale Ci wyszły!

  • zawsze.oliwek napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/15 13:17:00:

    kasztany...wieki całe nie jadłam:) najbardziej smakowały mi te w Paryżu. nie udało mi się w domu przygotować podobnych:)

    śliczne zdjęcie:)

  • deserowo napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/15 14:48:35:

    ja uwielbiam kasztany, zaraz po wyjęciu z piekarnika (jak już nie parzą oczywiście ;p). I takie z ogniska też polecam :)

  • chochlikikuchenne napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/15 18:23:07:

    Zawsze chcialam sprobowac jadalnych kasztanow!:)
    Moze niebawem uda mi sie je gdzies kupic i przyzadzic wg Twojej recepturki:)

  • grazyna00711 napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/15 19:22:13:

    Co za pyszności ! Muszę kiedyś spróbować :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/15 19:51:11:

    Piękne zdjęcie .:)
    Nie jadłam jeszcze kasztanów pieczonych.

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/16 08:28:19:

    pięknie wyglądają. Nie jadłam nigdy kasztanów

  • kasia_h_2509 napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/16 12:43:46:

    Nie jadłam jeszcze pieczonych kasztanów, ale na pewno wypróbuję:)

  • burczymiwbrzuchu napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/17 10:57:10:

    Bardzo lubię od czasu do czasu skubnąć pieczone kasztany :) Apetyczne zdjęcie :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne