Wpis

środa, 21 marca 2012

Mazurek kajmakowy

Mazurek - typowo świąteczne ciasto. Ten mazurek jest mało skomplikowany i smaczny. Nie zachwyciło mnie kruche ciasto na spód, ale za to wierzch idealny dla wielbicieli krówek. Ozdobić można dowolnie - ja posypałam zmielonymi migdałami. Przepis pochodzi z książki "Święta Wielkanocne przepisy i obyczaje" Z. Nasierowskiej.

Mazurek kajmakowy

ciasto

  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 10 dag cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany

Masa kajmakowa

  • 0,5 kg krówek
  • 1 szklanka mleka (lepiej niepełna)
  • 2 łyżki masła

 Ciasto: Mąkę, masło, proszek do pieczenia i cukier waniliowy razem posiekać nożem, następnie dodać jajko, cukier, śmietanę i wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na pół godziny.

Na wyłożoną papierem blachę (u mnie 25x30cm) wyłożyć ciasto. Nakłuć widelcem i piec w piekarniku w 160ºC przez 20-25 min, aż lekko zbrązowieje. Wyłożyć z piekarnika, przygotować masę.

Masa: Cukierki zalać mlekiem i gotować stale mieszając, aż do rozpuszczenia. Gotować jeszcze 5-10 minut na małym ogniu, żeby masa lekko zgęstniała i mleko troszkę odparowało. Ciepłą masą zalać przygotowane ciasto. Można przyozdobić np. zmielonymi migdałami. Zostawić ciasto w lodówce na min. godzinę, aż masa zgęstnieje

Wpis dodaję do akcji "Wielkanocne smaki 2".

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
środa, 21 marca 2012 09:23

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • margot11 napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/21 09:53:44:

    ja jako maniaczka mazurkowa i samozwańcza znawczyni owych uważam ,że przepis super i dekoracja cudna

  • chochlikikuchenne napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/21 10:58:41:

    A Ty juz mazurki wypiekasz?:)
    Hmmm.. i ja musze zakasac rekawy i upiec jakies swiateczne ciacho :D

  • zawsze.oliwek napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/21 13:20:53:

    mmmm...pięknie się prezentuje :)
    jeszcze nigdy nie robiłam sama mazurka.

  • dusiowaa napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/21 15:31:36:

    O jaki pyszny!

  • Gość Usagi napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2012/03/21 16:13:55:

    Nie wiem nic o spodzie, ale wierzch wygląda jak jedna wielka pokusa karmelowa :)

  • Gość Ola napisał(a) z 89.204.243.* komentarz datowany na 2012/03/21 16:49:46:

    mojemu Łasuchowi by się uszy trzęsly ze smaku, bo jest krowkowym maniakiem :)

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/21 16:59:17:

    ale on ładny tak oprószony!

  • kaspiecze napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/21 19:27:16:

    jako wielbicielka krówek mówię wielkie MNIAM!!!

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/21 20:19:31:

    widzę, że Wielkanoc już kroczy ;]

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/21 20:34:35:

    Mniam, pyszny jest kajmakowy :)

  • darkangelika napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/22 11:08:59:

    Musi być przepyszny w takim wydaniu;)

  • franc_z_francji napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/22 20:04:58:

    super przepis, na pewno przetestuję :]

  • Gość Cysia napisał(a) z *.opole.hypnet.pl komentarz datowany na 2012/03/22 23:17:30:

    Oh, jak ja kocham krówki !

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/23 09:52:41:

    Margot - dziękuję, dekoracja minimalistyczna jak na mazurek ;)
    Chochliki - jakoś tak wyszło, przedłużam sobie ten uroczy czas w którym wypieka się mazurki :)
    Oliwek - dziękuję, a mazurki są zazwyczaj proste, więc warto spróbować.
    Dusiowaa - oj był :)
    Usagi - owszem, lepiąca pokusa :)
    Ola - to tak jak ja
    Ugotujmy - Asiejko mnie też się podobał :)
    Kaspiecze - też uwielbiam krówki
    Karmel-itka - a jak, słodkich smaków wielkanocy nigdy za wiele :)
    Majanko - zgadzam się, też lubię
    Angelika - był :)
    Franc - czekam na relację :)
    Cysia - i ja też!

  • www.swiat-kuchni.blogspot.com napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/26 12:28:30:

    Będę robić na Święta:)

  • Gość Joanna napisał(a) z *.chelm.mm.pl komentarz datowany na 2012/03/28 13:20:37:

    Fajny mazurek, ale mam kilka uwag:
    Ciasto z proszkiem do pieczenia i śmietaną jest półkruche, nie kruche.
    Nie radziłabym go wstawiać do lodówki, bo twardnieje i staje się niesmaczne (tak samo zresztą jak kruche).
    Pozdrawiam - Joanna

  • kaspiecze napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/07 00:30:13:

    zrobiłam mazurek z podaną przez Ciebie masą - rewelacja!!! jako fanka krówek jestem nią zachwycona :)
    Pozdrawiam i życzę Radosnych Świąt!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne