Wpis

piątek, 23 marca 2012

Mazurek czekoladowo-chałwowy "sezamie otwórz się"

Mazurek z tego przepisu pojawia się u mnie na stole nawet poza okresem Wielkanocnym. Coś tak pysznego, mocno czekoladowego i chałwowego zasługuje na niejedną powtórkę! Trudno nie sięgnąć po kolejny kawałek. Oczywiście można robić dowolne modyfikacje - czasem daje mniej czekolady, więcej chałwy, rezygnuję z migdałów jeśli akurat ich nie mam...Na dodatek jest to mazurek bez jaj. A i tak wychodzi pyszne. Przepis znaleziony u Agnieszki

Mazurek "sezamie otwórz się"

Kruche ciasto:

  • 250 g (1 i 3/4 szklanki) mąki
  • 125 g (3/4 szklanki) cukru pudru
  • 30 g (1/3 szklanki) kakao
  • szczypta soli
  • 175 g zimnego masła

Pomada:

  • 740 g (450 ml) słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g gorzkiej czekolady (min 70%zawartości kakao)

Wierzch:

  • 300 g czekolady - może być mieszanka: biała, mleczna, gorzka, połamane na kawałki
  • 60 g orzechów pekan lub włoskich pokrojonych na kawałki ( u mnie orzechy włoskie)
  • 30 g migdałów pokrojonych w słupki (czasem nie dodaję)
  • 1/2 szklanki grubych wiórków kokosowych ( u mnie zwykłe)
  • 150 g chałwy, grubo pokruszonej (warto dać więcej chałwy, nawet zmniejszając nieco ilość czekolady, 200-300 g nie będzie przesadą)

Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia ( u mnie blacha 35x23 cm). Nagrzać piekarnik do 180°C. Przesiać mąkę z kakao, cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodać zimne masło pokrojone  w kostkę i szybko zagnieść kruche ciasto (powstanie kruszonka). Powstałą kruszonką wylepić blaszkę i podpiec ok. 10 minut. Wyjąć spód, piekarnik zostawić włączony.

Do garnka wrzucić wszystkie składniki pomady i  podgrzać na małym ogniu stale mieszając, aż do rozpuszczenia czekolady. Masę wlać na upieczony spód (nie musi być zimny, wystarczy lekko przestudzony). Posypujemy wierzch pozostałymi składnikami (kawałkami czekolady, orzechami, chałwą kokosem, migdałami). Dopiec przez ok 15-20 minut w 180ºC.

Przepis dodaję do akcji "Wielkanocne smaki II"

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
piątek, 23 marca 2012 09:34

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • monica-wino-i-oliwki napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/23 10:01:19:

    Jak nie przepadam za mazurkami to Twój do mnie wyjątkowo przemawia :)

  • karin-29 napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/23 10:47:54:

    Mazurki nie należą do moich ulubieńców, ale na ten przepis chyba się skuszę:)

  • darkangelika napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/23 11:49:26:

    Zjadłabym taki z chałwą i czekoladą;) Wygląda obłędnie;)

  • Gość Maggie napisał(a) z *.zen.co.uk komentarz datowany na 2012/03/23 12:17:04:

    Bardzo lubie mazurki, a ten jest dla mnie doskonaly, bo mocno czekoladowy!

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/23 12:48:22:

    o rany, jaki wypasiony!

  • Gość ann132 napisał(a) z *.bialystok.vectranet.pl komentarz datowany na 2012/03/23 13:21:08:

    rewelacja :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/23 15:05:57:

    Wiesz co, on jest piękny! I te smaki, wow! Jak dla mnie - pychota! :)

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/23 16:03:06:

    chałwowy.. cudnie!

  • sowa_nie_sowa napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/23 17:13:51:

    Ależ ma w sobie kondensację smaków:)
    Wszystko co najlepsze w słodyczach:)

  • zauberi napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/23 18:08:00:

    chętnie bym spróbowała kawałeczka :)

  • Gość Samantha napisał(a) z *.as13285.net komentarz datowany na 2012/03/23 19:06:18:

    Czekoladowa pyszność. Wspaniały !!!

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/24 16:50:20:

    Jest naprawdę smakowity!

  • Gość Urszula-prostepotrawy napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2012/03/25 15:45:57:

    Pięknie wygląda , pewnie jeszcze lepiej smakuję zaczynam obserwować ;)

  • Gość pinaple napisał(a) z 80.54.105.* komentarz datowany na 2012/03/29 20:23:54:

    moje smaki, mniam...

  • Gość Lukier Cynamonowy napisał(a) z *.dsl.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2014/04/18 15:14:08:

    Witam! Zrobiłam mazurek wg Twojego przepisu, ale coś jest nie tak... Pomaga byla jak woda, rozpuściła podpieczony spód i wszystko się zmieszało... Czy na pewno nie trzeba jej dłużej gotować, żeby zgęstniała? Może nie chodzi o mleko skondensowane, tylko o masę krówkową, którą trzeba roztopić? Proszę o info, bo uważam, że przepis jest świetny, tylko gdzieś nie napisałaś dokładnie o co chodzi.

    Pozdrawiam i życzę wesołych świąt, zapraszam do mnie na bloga!

    Lukier Cynamonowy

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/18 15:28:43:

    oj, to bardzo szkoda, że się nie udał :(
    przepis jest dokładnie taki jak napisałam, zresztą możesz zobaczyć oryginał u Agnieszki ( www.kuchnianadatlantykiem.com/2011/04/mazurek-sezamie-otworz-sie.html ).
    Robiłam to ciasto kilka razy i nigdy nic się nie stało. Nie chodzi o masę krówkową, tylko o skondensowane słodzone mleko, które też jest w miarę gęste (w porównaniu do zwykłego mleka). Ja akurat zawsze kupuję z gostynia w puszce, w czerwonym opakowaniu.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne