Wpis

środa, 28 marca 2012

Kurczaczki z babeczek - krok po kroku

Dziś propozycja na Wielkanoc - kurczaczki z muffinek. Ja zrobiłam muffiny bananowe, możemy jednak zrobić dowolne z ulubionego przepisu. Muffiny z przepisu Be@tki, krem - lukier z przepisu Pauliny. Reszta pomysł własny.


Muffiny bananowe z wafelkiem (na 15 sztuk)

  • 100 ml oleju
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • 4 łyżki gęstej śmietany (dałam jogurt naturalny)
  • 300 g mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g cukru
  • 2 banany
  • 1 wafelek kakaowy (nie miałam, dałam więc 2 garści pokruszonych płatków kukurydzianych wymieszanych z 1 łyżką kremu czekoladowego, ewentulanie można pominąć)

Łączymy mokre składniki (olej, jajka, śmietaną, mleko), mieszamy, dodajemy rozgniecionego widelcem banana. W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę, proszek,sodę, cukry). Wafelek rozkruszamy i dodajemy do suchych składników. Mieszamy wszystko razem i nakładamy do foremek na muffiny do 3/4 wysokości. Pieczemy ok 15-20 minut w 180ºC (do suchego patyczka). Wykładamy i studzimy.


Krem - lukier do muffin (na 7 sztuk)

  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 200 g cukru pudru
  • 2-4 łyżki mleka

Wszystkie składniki (o temperaturze pokojowej) umieszczamy w misce i miksujemy. Jeśli krem jest zbyt gęsty dodajemy nieco mleka (będzie się lepiej rozprowadzać), jeśli za rzadki - dodajemy cukru pudru. Krem można też dowolnie barwić sokami, barwnikami, dżemami.

Kurczaczki z muffin

  • 7 muffin
  • krem - lukier do muffin z powyższego przepisu
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • dowolne ozdoby - u mnie: 14 rodzynek na oczy (mogą być groszki, posypka cukrowa, polewa), na nóżki - płatki kukurydziane, na grzebień - pokrojone na 2 części suszone morele, na dzióbek - pokrojone na pół migdały

Masło i cukier rozgrzewamy na małym ogniu na patelni, wsypujemy wiórki i kilka minut prażymy na małym ogniu. Nie należy robić dużego ognia, żeby wiórki pozostały lekko żółte, a nie przypaliły. Przesypujemy na talerz do ostygnięcia 

Robimy krem na muffiny, następnie smarujemy muffiny na górze i po bokach. Zostawiamy ok. łyżkę kremu.



Następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych.


Następnie przyozdabiamy muffiny - pozostały krem możemy wykorzystać do przyklejania bakalii. Oczy robimy z rodzynek, Dzióbek - z przekrojonego na pół migdała, grzebień - kroimy morele na pół wzdłuż. Łapki z płatków kukurydzianych.


Myślę, że jeśli ktoś nie lubi wiórków kukurydzianych, to może pokruszyć płatki kukurydziane lub zabarwić krem.

Przepis dodaję do akcji "Wielkanocne smaki 2" oraz "Babki, babeczki".

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
środa, 28 marca 2012 09:37

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne