Wpis

piątek, 09 marca 2012

Biała Pavlova

Biała Pavlova to deser prosty i pyszny. Chrupiąca na wierzchu beza, słodka i lekko ciągnąca wewnątrz. Na wierzchu bita śmietana i dowolne owoce. Lepiej wybrać niezbyt słodkie owoce, żeby zrównoważyć słodycz bezy. Jednocześnie nie radzę zmieniać proporcji cukru i mąki, żeby beza się utrzymała. Wbrew pozorom, trzymając się przepisu, nie musimy się bać że się nie uda. Świetny sposób na dużą ilość pozostałych białek. Przepis stąd

Do dziś nie dwa kraje toczą spór gdzie powstał deser - Australia i Nowa Zelandia. Jedno jest pewne - deser ten powstał ku czci primabaleriny Anny Pawłowej. Beza okryta lekką pianką ma podobno przypominać lekką i zwiewną kreację baleriny. 

Biała Pavlova

  • 6 białek 
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej (ew. mąka ziemniaczana)
  • 1 łyżeczka octu winnego 6% , dałam jabłkowy (można zastąpić sokiem z cytryny lub 1/2 łyżeczką octu 10%)
  • 500 ml śmietany kremówki (może być mniej, ok. 350-400 ml)
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • dowolne owoce (u mnie paczka 450 g mrożonych truskawek)
  • ew. polewa czekoladowa (można stopić gorzką czekoladę)

Beza: Nagrzać piekarnik do 200°C. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i ubić, aż powstanie gładka, lśniąca, sztywna masa piana. Dodać ocet i mąkę, ubić chwilę żeby połączyły się składniki. Na blaszce (najlepiej dużej na cały piekarnik) ułożyć papier do pieczenia, nie smarować tłuszczem. Na papierze uformować krąg z białek o średnicy ok. 23 cm. Wstawić do piekarnika i natychmiast skręcić temperaturę do 150°C. Piec godzinę, następnie wyłączyć piekarnik i zostawić bezę w środku, aż do ostygnięcia (ja piekłam wieczorem i zostawiłam bezę na noc).

Przed podaniem ubić śmietanę z kremówki. Dodać cukier do smaku. Wyłożyć śmietanę na bezę, udekorować owocami i ewentualnie polewą. 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
piątek, 09 marca 2012 15:36

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • darkangelika napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/09 15:52:29:

    Uwielbiam ten deser;) Połączenie chrupiącego z ciągnącym;)

  • chochlikikuchenne napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/09 22:23:53:

    Piekna beza Ci wyszla!:)
    Super deser, taki ''z wyzszej polki'' ;D

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/09 23:53:27:

    Smakowicie wygląda. Baaardzo lubimy :-)

  • Gość Ptasie_Mleczko napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/03/10 20:10:44:

    no, ale Twoja Pavlowa to chyba po solarium, hehe:) żeby była BIAŁA to musisz włożyć do ok 130 st i tak trzymać przynajmniej 1,5 godz:) Ja tak robię i mam zawsze białą:) Pozdrawiam:)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/10 21:19:18:

    solaryjna pavlova też pyszna ;-) pozdrawiam :)

  • Gość kocie-smaki napisał(a) z *.ssp.dialog.net.pl komentarz datowany na 2012/03/10 21:56:30:

    ojacie, wygląda genialnie :)

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/11 12:38:43:

    Wygląda pysznie !
    Przepadam za Pavlovą , ale - wstyd się przyznać - jeszcze jej nigdy nie robiłam. Najbardziej smakuje mi z malinami :)

  • Gość kasia, slodkiefantazje napisał(a) z *.static.chello.pl komentarz datowany na 2012/03/13 01:35:50:

    Kocham ten deser! I już się nie mogę doczekać świeżych dobrych truskawek, z którymi smakuje wyśmienicie :) pozdrawiam serdecznie

  • kittykejt napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/13 11:17:45:

    muszę jak najszybciej wypróbować ten przepis:) wygląda super!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne