Wpis

czwartek, 02 lutego 2012

Tort orzechowo-czekoladowy na urodziny bloga

Dwa lata temu pojawił się na tej stronie pierwszy wpis...Od tamtej pory piekę i gotuję nie tylko dla domowników, ale też dzielę się przepisami z Wami. Dziękuję, że jesteście. W ramach podziękowań za wspólne dwa lata mam tort. Częstujcie się :) Jest na prawdę pyszny. Orzechy i krucha czekolada dają niesamowicie pyszne połączenie. Mam nadzieję, że skusicie się na niego. Przepis znalazłam u Kachowej. Zmieniłam jedynie proporcje cukru. Z okazji urodzin bloga wkrótce ogłoszę konkurs...na dzisiaj nie wyrobiłam się z konkursowym wpisem, ale bądźcie czujni :). A tymczasem tort...

Tort orzechowo-czekoladowy

Blaty bezowe:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych - u mnie większość włoskich, część laskowych
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 130 g deserowej czekolady

Krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki schłodzonej w lodówce
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 łyżeczki olejku waniliowego
  • 4-7 łyżek cukru pudru (próbujemy i dopasowujemy do tego jak słodkie kremy lubimy)
  • 50 g startej na tarce czekolady deserowej

Z papieru do pieczenia wycinamy 4 okręgi o średnicy 22 cm.

Białka ubijamy ze szczyptą soli, aż powstanie sztywna masa. Dodajemy cukier i ubijamy, aż masa stanie się lśniąca. Dodajemy skrobię, orzechy i mieszamy łyżką. Dzielimy masę na cztery części i wykładamy na papierowe blaty (nie potrzeba smarować). Pieczemy ok. 50 minut w 140°C ( u mnie krócej). Zostawiamy blaty do ostygnięcia. Papier odklejamy, gdy blaty będą wystudzone.


Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na garnku z małą ilością wody ustawiamy miskę, zagotowujemy wodę i wrzucamy do miski czekoladę, co jakiś czas mieszamy, aż do rozpuszczenia). Czekoladą smarujemy każdy blat i zostawiamy do wystudzenia.

Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno mikserem. Dodajemy cukier, olejek, cukier waniliowy i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po łyżce serka mascarpone i ubijamy do połączenia składników. Dodajemy startą na tarce czekoladę i mieszamy.

Gdy czekolada na blatach zaschnie przekładamy blaty kremem: układamy pierwszy blat na tortownicy, na to część kremu, kolejny blat i tak dalej. Wierzch przyozdabiamy startymi orzechami, czekoladą, kakao...czymkolwiek chcemy ( u mnie tarta czekolada).

Wkładamy tort na 2-3 godziny do lodówki (o ile uda nam się go ukryć przed łasuchami ;) ). Dzięki temu tort nabierze lepszego smaku,  czekolada stanie się chrupka.


Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
czwartek, 02 lutego 2012 09:32

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/02 09:45:34:

    piekny tort!!!!! wszystkiego dobrego z okazji rocznicy i kolejnych lat wspanialego blogowania...;) uściski

  • Gość Ewa napisał(a) z *.limes.com.pl komentarz datowany na 2012/02/02 09:54:49:

    Najlepszego z okazji II urodzin i wielu inspiracji i przygód kulinarnych na kolejne lata;)

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/02 10:02:09:

    Wszystkiego najlepszego .Kolejnych wspaniałości na blogu
    Torcik pycha ,biorę kawałek i zmykam .Pozdrawiam

  • darkangelika napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/02 10:05:59:

    Piękny tort;) Życzę dalszych sukcesów kulinarnych;)

  • anna.kaminska.pl napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/02 10:07:43:

    Należycie uczczona rocznica blogowania.
    Gratulacje!
    Amber

  • maryjerzak napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/02 10:57:38:

    Poproszę kawałek..piękny tort:) Wszystkiego Naj, naj, naj:)

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/02 10:59:55:

    Wspaniały torcik:)
    Życzę Ci kolejnych, wspaniałych lat blogowania i zawsze tak pysznych przepisów:)

  • Gość Dana napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2012/02/02 11:13:33:

    Wspaniałe połączenie moich ulubionych smaków! Na pewno wypróbuję:)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/02 11:26:34:

    Wszystkiego najlepszego z okazji 2 latek:) widzę, ze w bardzo podobnym wieku jesteśmy, bo u mnie 2 latka za kilka dni:) ....a torcik po prostu uwielbiamy, to ukochany wypiek mojego M ....mógłby go jeść na każdą okazje:)

  • zawsze.oliwek napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/02 11:30:25:

    gratulacje dwulatko:) tortem się częstuję zmykam.

  • Gość alebabka.blogspot.com napisał(a) z *.protonet.pl komentarz datowany na 2012/02/02 11:52:12:

    Wszystkiego najlepszego!! Samych udanych wypieków! a Tortem się częstuję i bardzo dziękuje!Jeszcze raz wszystkiego naj!!!

  • Gość Kasia, FP napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/02/02 12:51:25:

    Gratuluję wytrwałości i wszystkiego dobrego. Życzę oczywiście kolejnych 2, nie 20-stu :) lat. Torcik wygląda fantastycznie. Ostatnio piekłam podobny na urodziny męża, bezy z orzechami, wyszły takie fajne chrupiące i kremik, ach...Jeszcze raz wszystkiego dobrego...

  • chochlikikuchenne napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/02 13:01:31:

    Gratulacje;)
    A torcik wyglada bajecznie! :D

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/02 18:12:23:

    Cudowny tort! smak idealny.
    Gratuluję rocznicy !:)

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/02 19:13:33:

    łaaaa!
    sto lat, sto lat!
    piękny tort.

    www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    www.karmel-itka.blogspot.com

  • Gość napisał(a) z *.toya.net.pl komentarz datowany na 2012/02/02 22:31:50:

    za kawałek tego tortu mogę się w Tobie zakochać...

  • kachowa1 napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/03 00:15:43:

    Wszystkiego najlepszego!! Torcik wyszedł piękny!!!! =))

  • monica-wino-i-oliwki napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/03 12:09:17:

    Gratuluję 2 latek! Czas szybko leci, prawda?

    Tort z takimi składnikami zawsze jest wyśmienity :)

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/03 15:37:29:

    cudowne drugoroczne świętowanie!:-)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/03 18:09:27:

    Dziękuję Wam serdecznie za życzenia, ciepłe słowa, za to że jesteście i chcecie tu zaglądać, komentować, piec... Duży uśmiech dla Was :)

  • mania179 napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/05 12:30:31:

    Wygląda genialnie. Gratulacje!

  • grazyna00711 napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/05 15:14:30:

    Wspaniały tort ! Wszystkiego najlepszego :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/05 20:11:47:

    Dziękuję bardzo :)

  • marika1805 napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/19 20:11:53:

    az slinka leci na widok tego tortu,mniam ..zycze wielu slodkich chwil :))takich jak te urodziny.

  • rafal1.dwa napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/27 15:24:30:

    pyszne :) zapraszam również do mnie www.orikos.blox.pl

  • Gość fryma napisał(a) z *.bb.sky.com komentarz datowany na 2012/06/03 01:08:26:

    znam to ciasto, ale do kremu i blatów bezowych trzeba dodać odrobinę kardamonu..to jest poezja..

  • pastelle napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/25 10:23:16:

    Wspaniały tort na wspaniałą okazję. Życzę Ci kolejnych tak wspaniałych lat blogowania i wielu kolejnych świetnych pomysłów :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/26 15:12:45:

    dziękuję ślicznie :)

  • Gość Thedominika napisał(a) z *.209.135.211.getinternet.no komentarz datowany na 2013/08/23 07:53:43:

    Wyglada przepysznie :) Czy tort mozna przygotowac dzien wczesniej, czy za bardzo "rozmieknie"? Czy dobrze sie go kroi? Nie rozpada sie? :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/08/24 09:38:16:

    tort dobrze się kroi i się nie rozpada.
    Możesz go przygotować dzień wcześniej, ale wiadomo, że im dużej tym bardziej będzie mięknąć. Niemniej na następny dzień jest dobry.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne