Wpis

środa, 08 lutego 2012

Krajanka białe michałki

Zbliżają się walentynki. Dla jednych święto obojętne, dla innych uwielbiane lub znienawidzone. Niezależnie od tego czy mamy tę jedyną osobę przy sobie czy nie, warto zrobić tę krajankę i podarować choć kostkę osobie którą lubimy...Może wywołamy u kogoś uśmiech na twarzy? Albo zróbmy sobie odrobinę przyjemności...

Przepis od Dagulca ze zmienionym spodem

Krajanka białe Michałki

Spód

  • 150 g ciastek (dałam herbatniki)
  • 50 g stopionego masła
  • kilka łyżek gorącej wody

Nadzienie

  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 1 szklanka zmielonych orzechów arachidowych (niesolonych)
  • 0,5 szklanki posiekanych orzechów arachidowych (niesolonych)
  • 100 g białej czekolady

Wierzch

  • 100 g białej czekolady

Spód: ciastka zmielić na pył (lub bardzo drobno pokruszyć), dodać stopione masło. Wymieszać i dodać tyle gorącej wody by powstała lepka masa (ilość zależy od suchości ciastek, ja dałam ok. 5 łyżek wody). Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ugnieść palcami. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy. Użyłam kwadratowej blachy o boku 23cm.

Masa: Mleko, cukier biały i waniliowy, ekstrakt i masło włożyć do garnka i zagotować, aż cukier się rozpuści. Odstawić, aż lekko przestygnie. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej (ustawiany na garnku z małą ilością gotującej się wody miskę, wkładamy do niej czekoladę i mieszamy co jakiś czas, aż czekolada się rozpuści).

Do ciepłego, ale nie gorącego, mleka, wsypujemy po trochu mleka w proszku i mieszamy, by nie powstały grudki (najlepiej trzepaczką). Następnie wrzucamy czekoladę, mieszamy. Dodajemy orzechy, mieszamy. Masa powinna być dość gęsta, więc ewentualnie korygujemy gęstość i dodając mleka w proszku lub zwykłego. Wykładamy masę na spód ciasteczkowy. Na wierzch wylewamy rozpuszczoną czekoladę i całość wkładamy do lodówki na min. 2 godziny, aż masa zgęstnieje.

Wpis bierze udział w akcji "walentynkowe słodkości" , "Pralinki, czekoladki, trufelki", "domowy wyrób".

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
środa, 08 lutego 2012 09:06

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość chocolatier0712 napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/02/08 09:11:55:

    Wyglądają obłędnie a ja kocham białe michałki:)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/08 09:29:34:

    cudnie wyglądają :)

  • aga-aa napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/08 10:44:54:

    ojej jakie śliczne! wiem, że mój wpis nic nie wnosi, ale muszę to napisać: muszę je zrobić :)

  • niepokornik napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/08 11:10:23:

    Piękne i z pewnością pyszne, porywam jeden kwadrat do kawy:)

  • Gość alebabka.blogspot.com napisał(a) z *.protonet.pl komentarz datowany na 2012/02/08 11:18:27:

    piękna! Na mojej buzi Twój post wzbudził uśmiech więc krajanka jak najbardziej rozwesela:)

  • darkangelika napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/08 11:40:06:

    O smaku bialych michałków;0 Mniam, to cos dla mnie;)

  • Gość Eatwithgusto! napisał(a) z *.wroclaw.vectranet.pl komentarz datowany na 2012/02/08 13:05:55:

    Przepysznie wygląda! Smakowita przyjemność :).

  • kaspiecze napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/08 13:25:03:

    wygląda wyśmienicie!

  • zauberi napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/08 13:47:46:

    smakowicie wygląda :)

  • jasiek551 napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/08 14:08:44:

    Wyglada apetycznie, jak samuje bede musial sam sprawdzic ;)

  • bjedronaa napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/08 15:08:31:

    wyglądają pysznie :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/08 17:01:28:

    Ale ładna krajanka! Chętnie ją kiedyś zrobię. Musi być pyszna !:)

  • grazyna00711 napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/08 17:58:01:

    Wow ! Musze zrobić :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/08 18:18:16:

    Dziękuję kochani za miłe słowa :)
    U mnie ta krajanka była powtórzona 2 razy pod rząd :) więc to mówi samo za siebie :)

  • Gość Usagi napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2012/02/08 20:12:27:

    One muszą być potwornie słodkie! Ale z drugiej strony muszą też być potwornie smaczne! jaka to niesprawiedliwość losu, że te najpyszniejsze rzeczy są tez najbardziej kaloryczne :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/08 20:14:58:

    oj Usagi nie zaprzeczę są słodkie...ale ile przyjemności ta słodycz ze sobą niesie :)

  • flowerek.com napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/08 20:57:34:

    Alez ta krajanka przepysznie wyglada. Nie jadlam jeszcze biaych michalkow, ale juz wyobrazam sobie ten pyszny, slodki smak :)

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/08 21:37:54:

    Bardzo słodko i pysznie !

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/09 00:45:24:

    zacne ;]
    z chęcią bym wypróbowała.

  • andzia-35 napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/09 18:01:41:

    Ale super! Na pewno ją kiedyś zrobię:))

  • russkaya napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/12 13:10:36:

    Nie mogłabym zrobić takiej krajanki, bo... sama bym ją zjadła i z nikim się nie podzieliła, wiem to :P

  • kuchennefascynacje napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/14 17:14:10:

    Pycha :)

  • cukrowawrozka napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/14 21:41:24:

    O, ja też próbowałam odtworzyć ten smak, i w cieśnie i w pralinkach. :D Chyba nawet podobnie. :)

  • Gość Toczka napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2012/02/16 15:32:55:

    Wygląda smakowicie, czy rzeczywiście smakuje jak michałki? :D Jestem bardzo ciekawa i spróbuję je zrobić przy nadarzającej się okazji :]

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/16 18:18:01:

    Trochę inaczej, przede wszystkim cukierki są suche, a krajanka lepka. Ale ważne jest to że jak lubi się białe michałki to i tę krajankę się polubi :)

  • mollisia napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/19 14:58:18:

    Wow, nie spodziewałam się, że i michałki można tak zrobić. A ja je uwielbiam! Kiedyś wypróbuję :)

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/19 19:05:26:

    Wygląda zachęcająco ta krajanka :-)

  • talablaska napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/05 18:42:36:

    kurcze całą bym ja schrupała...szkoda ze planuję dietę ;)

  • kuchniakasi napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/27 20:15:13:

    cudowny!!! wszystkim smakowało :):) na pewno będę często wracała do tego przepisu :)
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne