Wpis

wtorek, 20 grudnia 2011

piernik toruński wg Herme

Kolejny przepis z książki Pierre Herme "Desery. Od najprostszych po wykwintne". Wciąga mnie ta książka co raz bardziej. Piernik po upieczeniu okazał się dość suchawy, dopiero gdy poleżał sobie w lodówce zwilgotniał i można było zjeść go ze smakiem. Dobrze przełożyć go dżemem. Podaje przepis z moimi zmianami.

Piernik toruński

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki żytniej (dałam 125 g, resztę zamieniłam na pszenną)
  • 250 g miodu
  • 150 g masła
  • 200 g cukru
  • 5 jaj, osobno białka i żółtka
  • 100 g suszonych śliwek
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
  • 5 g sody oczyszczonej (1 łyżeczka)
  • opcjonalnie - dżem lub powidła

W misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, sodę.

Do garnka włożyć miód, przyprawę do piernika i podgrzewać na średnim ogniu, aż miód się zarumieni.Zdjąć z ognia. Do masy dodać drobno pokrojone śliwki i wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę posmarować masłem, wyłożyć papierem, tak by wystawał ponad formę. Ja piekłam w formie 23x23 cm, można piec w keksówce.

Masło włożyć do miski, utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku i ucierać. Następnie dodać miód. Wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę.

W przepisu naprzemiennie dodajemy mąkę i pianę z białek do masy maślano-miodowej. Ja najpierw dodałam mąkę, później białka. Delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą.

Ciasto wkładamy do formy, pieczemy do suchego patyczka (ok. godziny). Jeśli wierzch zacznie się przypalać, można przykryć papierem śniadaniowym.

Upieczony piernik zostawiamy do ostygnięcia. Ja przekroiłam na pół i posmarowałam dżemem. Następnie przeniosłam wraz z papierem na czystą ściereczkę, owinęłam piernik i włożyłam do lodówki na 24h (jeśli poczekamy dłużej to pewnie nawet lepiej). Przed pokrojeniem usunąć pergamin.


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
wtorek, 20 grudnia 2011 10:12

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • chochlikikuchenne napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/20 11:59:20:

    Piekny ten Twoj piernik. Zawsze chcialam sprobowac prawdziwego piernika torunskiego..:)
    Juz czuje ten wspanialy zapach:D

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/20 12:49:18:

    wygląda bardzo konkretnie ...taki prawdziwy piernik:)

  • zaytoona napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/20 15:12:09:

    Tradycyjny. Myślę, że świetnie smakowałby mi posmarowany warstewką powideł śliwkowych.

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/20 17:22:24:

    Pyszny ! Robiłam, mniam:)

  • maryjerzak napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/21 14:32:17:

    Po prostu piękny piernik:)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne