Wpis

wtorek, 06 grudnia 2011

Irish soda bread - Irlandzki chleb sodowy

Ten chleb kusił mnie od dawna. Istnieją różne wersje, ale ja wybrałam tą bardziej słodką, wypełnioną rodzynkami i orzechami. I co? Jest rewelacyjny. Do tego bardzo szybko się go robi. Nie trzeba poświęcać pół dnia, bo nie ma tu drożdży. Wyrasta dzięki sodzie działającej spulchniająco w kwaśnym środowisku maślanki. Jeśli ktoś nie ma doświadczenia z wypiekiem pieczywa, jest to dobry przepis na rozpoczęcie przygody :)  Przepis od Ayn.

Irish soda bread - Irlandzki chleb sodowy

  • 2 szklanki mąki + nieco więcej do wyrobienia ciasta
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 60 g zimnego masła lub margaryny (ok. 4,5 łyżki)
  • 0,5 szklanki rodzynek (jeśli są twarde można na kilka minut zalać wrzącą wodą, osuszyć na sitku)
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • mleko lub jajko do posmarowania

Nagrzać piekarnik do 180°C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, wysmarować olejem.

W dużej misce wymieszać suche składniki (od mąki do soli). Dodać zimne kawałki masła pokrojone na kawałki. Wcieramy palcami masło z mąką (lub siekamy nożem do połączenia z mąką). Dodać rodzynki, drobno posiekane orzechy. Wymieszać. Dodać maślankę i wymieszać dokładnie widelcem (ciasto będzie dość luźne). Teraz dodajemy dodatkowo mąkę, cały czas wyrabiając ciasto, aż do momentu gdy będziemy mogli ulepić z niego kulę. Wierzch ciasta posypujemy mąką. Robimy kulę o średnicy ok.15 cm. Wycinamy nacięcie nożem w kształcie krzyża na głębokość 2 cm, długość 10cm. Wierzch można posmarować pędzelkiem mlekiem lub roztrzepanym jajkiem.


Piec 50÷60minut lub do suchego patyczka. Chleb ma twardawą skórkę i jest miękki w środku. Mój był gotowy po 45 minutach i pod koniec pieczenia przykryłam go papierem, by się nie przypalił. 

A wielbicielom słodkiego pieczywa polecam też chlebek turecki.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
wtorek, 06 grudnia 2011 10:51

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • aciri napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/06 14:00:25:

    Zachęcająco wygląda:)

  • chochlikikuchenne napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/06 14:04:10:

    Kusisz tym pieknym chebkiem! :)
    A czy ten chlebek dlugo utrzymuje sie swiezy?
    Bo wypieki na drozdzach zazwyczaj szybko czerstiwieja, a fajnie bylo by go upiec wieczorem i na sniadanie zajadac sie swiezym ..

  • lutka40 napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/06 14:55:08:

    Jak bez drożdży ,to coś dla mnie .Fajny chlebuś

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/06 17:56:10:

    Chochliki - u mnie tylko kawałeczek został do następnego dnia, więc wiele powiedzieć nie mogę... Najlepszy jest świeży, to wiadomo, ale nie czerstwieje tak jak drożdżowe. Skórka nie jest już chrupka, tylko nieco twarda, ale sam chleb jest całkiem ok. Myślę, że jak się go dobrze opakuje i na dodatek wstawi na chwilę do ciepłego piekarnika to będzie super :) przy kolejnych jego wypiekach może uda mi się sprawdzić stopień jego czerstwienia w kolejnych dniach ;)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/06 19:30:11:

    Bardzo ładny ten chlebek upiekłaś! Kiedys chciałam upiec,ale o nim zapomniałam .;-)
    Pozdrowienia :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/06 19:45:21:

    Nic straconego Majanko, ta wersja jest na prawdę smaczna :)

  • Gość Toczka napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2011/12/06 20:47:48:

    Wygląda jak monkey bread :D Zwarty i lekko słodkawy, z dodatkiem bakalii... Zaznaczę go sobie gwiazdką w czytniku, bo mnie zaintrygował :]

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/07 20:19:28:

    monkey bread jeszcze przede mną, ale cieszę się, że przepis się spodobał :)

  • tylkosprobuj.pl napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/08 19:18:00:

    wygląda bardzo zachęcająco!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne